ΣΚΕΨΕΙΣ

Χάθηκε μια μάχη, ο πόλεμος συνεχίζεται

Μετά τον αποκλεισμό από την Αντβέρπ, όλοι μας νιώθαμε μια πικρία όχι γιατί χάθηκε ένα παιχνίδι αλλά γιατί μετά την πρόκριση έπος επί της Ντιναμό, κανείς δεν πίστευε ότι θα γλίτωνε η βελγική ομάδα.

Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν στερεότυπα και εμμονές. Η συμπαθέστατη ομάδα του Βελγίου πανάξια πάει στα αστέρια! Μία ομάδα που και στα δύο ματς ήταν ένα κομπιούτερ αμυντικής λειτουργίας και πειθαρχίας στο προπονητικό πλάνο του Ολλανδού προπόνητη. Κι όμως ένας Ολλανδός με αμυντικό τείχος ξέφυγε από το παραδοσιακό ολλανδικό στυλ και έβαλε το δικό του στίγμα στους Βέλγους!

Η πρόκριση χάθηκε στο Βέλγιο. Παραδοσιακά η ΑΕΚ όταν δεν παίρνει καλό αποτέλεσμα στα εκτός έδρας χάνει τη πρόκριση στο τελικό μέρος δύο αγώνων. Δυστυχώς ενώ υπήρχε αισιοδοξία για ανατροπή στους περισσότερους όσοι διάβασαν το πρώτο ματς μας είχε δημιουργήσει μια σοβαρή επιφύλαξη πως η ΑΕΚ θα βρει δύο ίσως και περισσότερα γκολ για να περάσει.

Στο παιχνίδι με βάση την 11άδα ο Αλμέιδα είχε ένα πλάνο βατό με παίκτες που πέρυσι στα play off νίκησαν πολλά ματς έκαναν καλά παιχνίδια και καλά αποτελέσματα. Δυστυχως όμως δεν έγινε η μεγάλη φάση και η ΑΕΚ αν και είχε την κατοχή έπεφτε πάνω στα βράχια της Αντβέρπ.

Η Αντβέρπ θαρρείς πως έπαιζε με 13 παίκτες μπροστά στην εστία, δεν άφηναν ούτε σκνίπα να περάσει σε κενό χώρο. Χαρακτηριστικό σε αμυντικό κόρνερ μάρκαραν και τα δοκάρια 2-4 παίκτες. Το παιχνίδι ήταν στο γκολ και όταν πάει εκεί η ομάδα που κάνει την αντεπίθεση έχει τον πρώτο λόγο. Έτσι σε μια φάση κακή για το μπακ της ΑΕΚ, Ρότα από πλάγιο άουτ μπήκε το 0-1 και έγειρε η πρόκριση.

Η ΑΕΚ πήγε να κάνει δεύτερο θαύμα αλλά δεν γίνεται συνέχεια στις καθυστερήσεις. Τελικά η νταμπλούχος Βελγίου έφυγε με το νέκταρ της πρόκρισης. Αναμφίβολα εάν δούμε τους λόγους του αποκλεισμού της ΑΕΚ για μένα είναι ένας:

Τα 6 γκολ σε 4 ματς σαν σε προπόνηση απαγορεύεται σε ματς νοκ άουτ. Όλη η γραμμή της άμυνας δεν είχε καλή λειτουργία. Πολλή αργή σε σωματοδομή και οι τέσσερις αν και ο Βίντα έδωσε τα πάντα και του δίνω ένα point, τα άλλα παιδιά έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη του Αλμέιδα στα πρόσωπα τους δεν ήταν εύστοχη.

Θεωρώ ότι ο μεταγραφικός σχεδιασμός τον Ιούνιο έπρεπε να χτιστεί πάνω στην άμυνα γιατί και πέρυσι υπήρχαν οιωνοί ότι κάτι δεν πάει καλά. Δυστυχώς δόθηκε στην μεσοεπιθετική γραμμή και βλέπω πολλούς παίκτες πλέον από τη μέση και μπροστά να αναλλώνονται μεταξύ πάγκου και εξέδρας.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, χάθηκε μια μάχη αλλά ο πόλεμος είναι μπροστά.

Το πρωτάθλημα, το κύπελλο αλλά και το μικρό Champions League, το Europa είναι μπροστά μας. Ένα Europa που μπορεί να αλλάξει την ευρωπαϊκή βαθμολογία της ΑΕΚ φέτος αφού με καλή πορεία θα δώσει βαθμούς άρα και άνοδο της βαθμολογικής θέσης της ΑΕΚ που συνεπάγεται σε καλύτερες κληρώσεις στο μέλλον. Υπάρχει σοβαρό κίνητρο λοιπόν να γίνει η ΑΕΚ ευρωπαϊκή ομάδα με σταθερότητα και όχι εκλάμψεις.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει χρόνος να διορθωθεί ο μεταγραφικός σχεδιασμός και να ενισχυθεί η ΑΕΚ στα στόπερ και στα άκρα με παίκτες πιο γρήγορους από Χατζησαφί, Σιντιμπέ και Μουκουντί.

Με καλές και δυνατές κινήσεις έστω στο τέλος των μεταγραφών η ομάδα μπορεί να επαναλάβει την περυσινή της χρόνια και να δωσει και ευρωπαϊκό τόνο στο προφίλ της στο Europa League αλλά και ίσως αργότερα και στο Conference.

Μία μάχη χάθηκε πόλεμος συνεχίζεται…