ΣΚΕΨΕΙΣ

Σύντομα ποδοσφαιρικά tips ενός θριάμβου…

1) Δυναμικά ξεκινήματα όπως της ΑΕΚ στο κυριακάτικο ματς (εννοώ τα όσα έγιναν πριν το 0-1) όταν δεν αποφέρουν γκολ λειτουργούν ως δίκοπο μαχαίρι. Ή θα σε ανεβάσουν ακόμα περισσότερο ή θα σε απογοητεύσουν και θα σε κάνουν να τα βλέπεις όλα σα βουνό. Το γκολ του Γκατσίνοβιτς, όμως, σήμαινε πως η πλάστιγγα έγειρε προς την πρώτη προοπτική.

2) Με βάση τη γενική εικόνα των δύο ομάδων στα ντέρμπι που είχαν προηγηθεί σε πρωτάθλημα και Κύπελλο δεν θα έπρεπε να φοβάται το ματς ούτε ο κόσμος της ΑΕΚ, ούτε η ομάδα. Και για τους πρώτους δεν μπορώ να ξέρω τι γινόταν μέσα στον κάθε ένα Ενωσίτη, η ομάδα όμως απέδειξε πως ξέρει να εμπιστεύεται τον εαυτό της. Γιατί όλοι στα Σπάτα ξέρουν και τη δουλειά τους και από καλό ποδόσφαιρο…

3) Μία ομάδα με την ποιότητα της ΑΕΚ με τη μπάλα στα πόδια των παικτών της κινδυνεύει να παρασυρθεί και να αφοσιώνεται στο να παίξει καλή μπάλα σε κάθε φάση, σε κάθε στιγμή, σε κάθε χρονικό διάστημα που το σώμα αντέχει και να ξεχαστεί σε μεγάλο και επικίνδυνο βαθμό η τακτική προσήλωση. Για να κερδίσεις χειροκροτήματα και likes αρκεί το πρώτο. Για να πάρεις πρωτάθλημα τα χρειάζεσαι και τα δύο.

4) Το γεγονός πως στο πρώτο ημίχρονο ο πιο επιδραστικός παίκτης του Ολυμπιακού ήταν ο Πασχαλάκης ήταν καλό και κακό για την ΑΕΚ. Καλό γιατί αυτό αποδείκνυε πως η ΑΕΚ πίεζε και έκανε φάσεις, το κακό είναι πως δεν κατάφερε να τον νικήσει παρά μόνο μία φορά, άρα πήγε στην ανάπαυλα του ημιχρόνου με επισφαλές σκορ.

5) Πολλές φορές το πνευματικό παιχνίδι επηρεάζεται από τα σωματικά (παικτικά) δρώμενα και όχι το αντίθετο. Η ΑΕΚ στο α΄ημίχρονο νίκησε έγκαιρα στα αγωνιστικά πεπραγμένα και έτσι διασφάλισε και πνευματική υπεροχή. Ίσως, βέβαια, αυτό να την οδήγησε σε εφησυχασμό, αυτόν που απέφερε την ισοφάριση, αλλά στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο επανήλθε η σωστή νοοτροπία.

6) Εδώ και καιρό, αν το δει κανείς καθαρά ποδοσφαιρικά, οι αγώνες της ΑΕΚ θα έπρεπε να είναι μία σκέτη ποδοσφαιρική απόλαυση για τους φίλους της ομάδας. Όταν, όμως, διεκδικεί τίτλο πρωταθλήματος μετά από 5 χρόνια, η όποια απόλαυση αναμειγνύεται με το άγχος και άλλα περίεργα συναισθήματα. Δεν χάνεται βέβαια εντελώς η απόλαυση, αλλά μπορεί να επικρατήσει σαν κυρίαρχη μονάχα αν το τελικό αποτέλεσμα είναι η νίκη. Όπως και εν τέλει έγινε με το κυριακάτικο 1-3.

7) Οι χαμένες ευκαιρίες της ΑΕΚ στα ντέρμπι, ειδικά με τον Ολυμπιακό, έγιναν φέτος συνήθεια. Αυτό σημαίνει πως πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος δεν χωράει άλλη δουλειά ή βελτίωση. Απλά να παρακαλούν όλοι στην «κιτρινόμαυρη» οικογένεια να συνεχίσει η ΑΕΚ να φτιάχνει ευκαιρίες και ούσα πίσω σοβαρή να της αρκούν όσες μπορεί να εκμεταλλεύεται και να σκοράρει τα απαραίτητα και κρίσιμα γκολ του τίτλου…

8) Η άμυνα του Ολυμπιακού όταν δεν ήταν κλεισμένη μέσα ή κοντά στην περιοχή του Πασχαλάκη πραγματικά δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ΑΕΚ. Το πρόβλημα της ΑΕΚ ήταν τι έκανε αυτή από μόνη της.

9) O Πέτρος Μάνταλος, απελευθερωμένος φέτος από κάθε λογής πίεση και από ρόλους που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, είχε δείξει τους τελευταίους μήνες πόσο πολύτιμος είναι για την ομάδα. Μετά το εντελώς προσωπικό γκολ στο 1-3 δεν δικαιώθηκε απλά. Βελτίωσε ακόμα περισσότερο τη θέση του στη διαχρονική φήμη σε ΟΛΑ τα ΑΕΚτζήδικα υποσυνείδητα.

10) Εξίσου σημαντική αυτή η νίκη, και για το τρίποντο στη βαθμολογική συγκομιδή, και γιατί επιτέλους η καλύτερη ομάδα πήρε αυτό που άρμοζε στην εικόνα των δύο ομάδων. Δεν θα αντεχόταν νέο μη νικηφόρο αποτέλεσμα για την ΑΕΚ απέναντι στο συγκεκριμένο αντίπαλο…

11) Η παγωμάρα που επικράτησε μετά το γκολ πέναλτι του Λιβάι Γκαρσία στο φαληρικό γήπεδο, σήμαινε είτε πως κατάλαβαν οι φίλοι του Ολυμπιακού πως το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον ή πως παραδέχτηκαν μέσα τους πως αυτό που ήθελαν, δηλαδή η νίκη, απείχε δύο γκολ. Άρα ήταν κάτι σχεδόν απίθανο να κυνηγηθεί στα λεπτά που απέμεναν. Κατεμέ, ήταν και τα δύο μαζί, με κυρίαρχο το πρώτο. Γιατί οι Ολυμπιακοί μετά το 0-0 του πρώτου γύρου είχαν πειστεί πως η φετινή ΑΕΚ είναι καλύτερη ομάδα από τη δική τους…

12) Ο αντίπαλος για το πρωτάθλημα είναι πια μονάχα ο Παναθηναϊκός και για το Κύπελλο ο ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ τελείωσε τον Ολυμπιακό και από τα δύο. Όποιος αποκαθηλώνει τον προηγούμενο πρώτο είναι εκείνος που δικαιούται περισσότερο τη νέα στέψη.

13) Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός παίζει ένα είδος ποδοσφαίρου που του είναι πιο εύκολο να μαζεύει βαθμούς σε σχέση με τα ρίσκα που παίρνει η ΑΕΚ στα μεγάλα παιχνίδια. Όμως, οι «πράσινοι» είναι συνειδητά φτιαγμένοι για αυτό, και όταν έχουν επάρκεια φυσικής κατάστασης πείθουν πως είναι και άρτια δουλεμένοι. Μεγάλος και δύσκολος αντίπαλος, ποδοσφαιρικός και διανοητικός γρίφος ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς ενόψει του δεύτερου γύρου των play off. O Αλμέιδα πρέπει να βρει τις λύσεις. Και προλαβαίνει και μπορεί… Η ποδοσφαιρική ποιότητα οφείλει να βρει τις λύσεις…

14) Σαρκαστικό σχόλιο: Από τις πολλές μπάλες που έπεσαν την Κυριακή το βράδυ στο Φάληρο, οι τρεις κατέληξαν στο σωστό μέρος, στα δίχτυα του Ολυμπιακού.

15) Σαρκαστικό σχόλιο: Έφαγαν τρία γκολ και μπήκαν μέσα. Καλά, και λίγους μήνες πριν τρία έφαγαν πάλι, αλλά έδειξαν χαρακτήρα στα επόμενα ματς. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί τα φετινά γκολ της Ένωσης απέναντι στον Ολυμπιακό τελικά ήταν πολλά…