AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το προφίλ των Άγιαξ, Μαρσέιγ και Μπράιτον

Στον πιο δύσκολο όμιλο του Europa League κληρώθηκε η ΑΕΚ, η οποία θα τεθεί αντιμέτωπη με Άγιαξ, Μαρσέιγ, Μπράιτον.

Ποιες όμως είναι οι αντίπαλοι της Ένωσης; Πάμε να τις δούμε:

ΑΓΙΑΞ: ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

Ο Άγιαξ την περσινή σεζόν τερμάτισε στην τρίτη θέση της Eredivisie, πίσω από τη Φέγιενορντ και την Αϊντχόφεν. Πρόκειται για μια παραδοσιακή δύναμη του ολλανδικού ποδοσφαίρου με πολλές διακρίσεις στην Ευρώπη, καθώς έχει κατακτήσει τέσσερα Champions League, ένα κύπελλο UEFA και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων.

Ο “Αίαντας” βασίζεται κατά κύριο λόγο σε νεαρούς ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τις ακαδημίες, αλλά και μερικούς έμπειρους ποδοσφαιριστές.

Προπονητής των Ολλανδών είναι ο Μαουρίς Στάιν , ο οποίος ανέλαβε την ομάδα από την αρχή της χρονιάς και έχει συμβόλαιο μέχρι και το καλοκαίρι του 2026.

Ο ποδοσφαιριστής που ξεχωρίζει είναι ο αρχηγός Στίφεν Μπέρχβαϊν, ο οποίος έχει φορέσει και τη φανέλα της Τότεναμ στο παρελθόν. Το καλοκαίρι απέκτησε και τον Τσούμπα Άκπομ έναντι 12.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταγραφικό παζάρι έχασε τους Μοχαμέντ Κούντους και Έντσον Άλβαρες που συνεχίζουν στη Γουέστ Χαμ, αλλά και τον Τζουριέν Τίμπερ που πωλήθηκε για την Άρσεναλ.

ΜΑΡΣΕΪΓ: ΟΙ ΑΔΕΛΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

Η Μαρσέιγ θα επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς μετά τις μάχες με τον Παναθηναϊκό, από τον οποίο αποκλείστηκε στα προκριματικά του Champions League, θα αντιμετωπίσει και την ΑΕΚ, με την οποία οι φίλοι των δύο ομάδων διατηρούν φιλικές σχέσεις.

Η Μαρσέιγ είναι μια από τις πιο γνωστές ομάδες του γαλλικού ποδοσφαίρου, η μοναδική της χώρας της που έχει κατακτήσει το Champions League και έχει συμμετάσχει σε τρεις τελικούς Κυπέλλου UEFA, Europa League.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Ισπανός Μαρθελίνιο, ο οποίος ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι, για πρώτη φορά μια ομάδα μακριά από τη χώρα του. Ο Ισπανός τεχνικός έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στους πάγκους των Βιγιαρεάλ, Βαλένθια και Αθλέτικ.

Το αστέρι της ομάδας είναι ο πολύπειρος επιθετικός Πιέρ – Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, ενώ στις τάξεις της έχει τους Ισμαΐλα Σαρ, Ρενάν Λόδι και Χοακίν Κορέα.

Από την περσινή χρονιά αποχώρησαν από το ρόστερ στους “φωκαείς” αρκετοί αστέρες όπως οι Τσεγκίνζ Γιουντέρ, Ρουσλάν Μαλινόφσκι, Αρκάντιους Μίλικ, Αλέξις Σάντσες και Ματέο Γκεντουζί.

ΜΠΡΑΪΤΟΝ: ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ

Η Μπράιτον είναι μια ανερχόμενη δύναμη της Premier League και την περσινή σεζόν εξασφάλισε για πρώτη φορά τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τερματίζοντας στην έκτη θέση της Premier League.

Η ομάδα του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι θέλει να κάνει βήματα προόδου και στην Ευρώπη, μετά τις διαδοχικές καλές σεζόν στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου. Στο παλμαρέ της έχει τίτλους μικρότερων κατηγορίων της Αγγλίας, έναν χαμένο τελικό Κυπέλλου το 1983 και ένα αγγλικό Super Cup το μακρινό 1910.

Ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι συνέχισε το έργο του Γκρέιαμ Πότερ και το όνομά του έχει παίξει για αρκετές ομάδες, ωστόσο παραμένει στον πάγκο των γλάρων με τους οποίους έχει συμβόλαιο μέχρι και το καλοκαίρι του 2026.

Από το ρόστερ της Μπράιτον ξεχωρίζει ο Ζοάο Πέδρο που αποκτήθηκε στο τρέχον μεταγραφικό παζάρι, αλλά και οι Μιτόμα, Εστουπινιάν και Γουέμπστερ. Στο ρόστερ της έχει και έμπειρους παίκτες που έχουν διακριθεί στην Ευρώπη με τις μεγαλύτερες αγγλικές ομάδες, όπως οι Τζέιμς Μίλνερ, Ντάνι Γουέλμπεκ και Άνταμ Λαλάνα.

Στο τρέχον μεταγραφικό παζάρι “έχασε” τον Μοϊσές Καϊσέδο με το αστρονομικό ποσό των 116 εκατομμυρίων ευρώ για λογαριασμό της Τσέλσι, όπως και τον Ισπανό κίπερ Ρόμπερτ Σάντσες που πήγε στους “μπλε”, ενώ ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την Αργεντινή, Αλέξις ΜακΆλιστερ πήρε μεταγραφή για τη Λίβερπουλ έναντι 42 εκατομμυρίων ευρώ.