AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Μελισσανίδης γιγάντωσε την ΑΕΚ και πλέον την αφήνει σε καλά χέρια

Οι ημέρες και τα έργα του Δημήτρη Μελισσανίδη που γιγάντωσε την ΑΕΚ. Ο “Τίγρης” αποτελεί και επίσημα παρελθόν από την Ένωση, ομάδα της καρδιάς του, αλλά πάντα θα είναι πιστός στρατιώτης.

Η είδηση της αποχώρησης του Δημήτρη Μελισσανίδη από τη διοίκηση της ΑΕΚ δεν έπεσε ακριβώς σαν κεραυνός εν αιθρία, αφού εδώ και μέρες ανακινούνταν ρεπορτάζ που ήθελαν τον 71χρονο να βάζει τέλος στο μακρό του ταξίδι στην Ένωση και να παραδίδει τα ηνία στον επιχειρηματία Μάριο Ηλιόπουλο.

Με μια μακροσκελή δήλωση, ο Μελισσανίδης έκανε έναν μικρό απολογισμό της 11ετους τρίτης θητείας του στον σύλλογο.

Από το Τατόι το καλοκαίρι του 2013 μέχρι και τα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ στην OPAP Arena τον Ιούνιου του 2024, ο αναμορφωτής του “κιτρινόμαυρου” οργανισμού έχει ακολουθήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις του προς τον κόσμο της ομάδας.

“Είμαστε καταδικασμένοι να επιτύχουμε”

Μάιος 2013, η ΑΕΚ βρίσκεται -για πρώτη φορά στην ιστορίας της- μαθηματικά υποβιβασμένη στη δεύτερη εθνική κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από μια καταστροφική αγωνιστική σεζόν, ενώ πρόδηλη ήταν και η οικονομική αβεβαιότητα που απέπνεε ο οργανισμός.

Ο Δικέφαλος κηρύσσει πτώχευση και ο Δημήτρης Μελισσανίδης αρπάζει την ευκαιρία που περίμενε οκτώ χρόνια, από τις χαμένες εκλογές της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ το 2005.

“Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε”. Αυτά ήταν τα λόγια του 60χρονου -τότε- Έλληνα επιχειρηματία στην παρουσίαση της επόμενης σελίδας που γύριζε η Ένωση.

Ωστόσο, δεν γράφτηκαν μόνο μερικές σελίδες στην 100ετή ιστορία του συλλόγου, αλλά τα νέα κεφάλαια ήταν γεμάτα δόξα, μίας ομάδας που επέστρεψε εκεί που πρέπει να αγωνίζεται, μα φυσικά στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στο “TATOI Club” στις 10 Ιουλίου του 2013 ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε υποσχεθεί μία ΑΕΚ δυνατή, ισχυρή, που θα ξαναβρεί τη χαμένη της αγωνιστική και πολιτιστική ταυτότητα που είχε χάσει τα τελευταία χρόνια.

Ο νέος -τότε- διοικητικός ηγέτης του Δικεφάλου είχε υποσχεθεί μεταξύ άλλων την ανέγερση ενός γηπέδου στολίδι, μία δέσμευση που έφερε εις πέρας στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022.

Η ΑΕΚ σε μία φαντασμαγορική τελετή εγκαινίασε τη νέα της έδρα, 19 ολόκληρα χρόνια μετά την κατεδάφιση του “Νίκος Γκούμας”, τον Μάιο του 2003.

Οι σερί άνοδοι κι η επιστροφή σε τίτλους

Η επιστροφή προς την κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν μακρά, καθώς για ένα όνομα του βεληνεκούς της Ένωσης το να αγωνίζεται στη Γ’ και τη Β’ Εθνική δεν είναι κάτι σύνηθες, ούτε φυσιολογικό.

Από τα σαλόνια, ο Δικέφαλος πέρασε στα αλώνια και μετά πάλι πίσω στα σαλόνια σε μόλις τέσσερις σεζόν. Η ΑΕΚ με τον Τραϊανό Δέλλα στον πάγκο της ανέβηκε “αέρα” ως πρωταθλήτρια στη Super League.

Μία περίοδο που παράλληλα με τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους που προσπαθούσε να υπερβεί για τη δημιουργία της “Αγιά Σοφιάς”, όπως είχε δηλώσει ο Μελισσανίδης ότι θα είναι το όνομα του γηπέδου, κατάφερε να χτίσει έναν ελληνικό κορμό που το 2018 θα της έδινε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια.

Στο ενδιάμεσο, όμως, η Ένωση κατάφερε να φτάσει μετά από πέντε χρόνια, το 2016 συγκεκριμένα, σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο κατέκτησε με 2-1 κόντρα στον Ολυμπιακό στο κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ.

Αυτός ήταν και ο πρώτος τίτλος του Δημήτρη Μελισσανίδη στην τρίτη του θητεία στην ΑΕΚ, καθώς είχε αναλάβει τη διοίκηση με επιτυχία στις αρχές των 90s παρέα με τον Γιάννη Καρρά, ενώ διετέλεσε εκ νέου πρόεδρος της ομάδας υπό ιδιοκτησία της ENIC Group τη σεζόν 1998/99.

Το ιστορικό νταμπλ και ο “Ντούσαν Μπάγεβιτς”

Στην πάροδο των ετών που ακολούθησαν η Ένωση έγινε και πάλι υπολογίσιμη δύναμη κυρίως στο εγχώριο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, ενώ στην Ευρώπη κατάφερε να μπει στους ομίλους του Champions League το 2018, φτάνοντας έναν χρόνο νωρίτερα στους 32 του Europa League με ένα ιστορικό σερί 14 αήττητων αγώνων, το μεγαλύτερο ελληνικής ομάδας.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης το καλοκαίρι του 2022 βρήκε στο πρόσωπο του Ματίας Αλμέιδα τον Ντούσαν Μπάγεβιτς που έψαχνε για σχεδόν μία δεκαετία.

Τον άνθρωπο δηλαδή που θα εμπιστευτεί με κλειστά μάτια και θα του δώσει εν λευκώ τη διαχείριση του αγωνιστικού τμήματος της ΑΕΚ.

Ο Αργεντινός τον έβγαλε ασπροπρόσωπο μόλις έναν χρόνο αργότερα, καθώς τον Μάιο του 2023 η Ένωση έκανε το νταμπλ μετά από 45 χρόνια.

Αυτοί ήταν και οι τελευταίοι τίτλοι του Μελισσανίδη ως πρόεδρος του Δικεφάλου, ο οποίος αποχωρεί έχοντας κατακτήσει στην τρίτη του θητεία δύο πρωταθλήματα (2018, 2023) και δύο Κύπελλα Ελλάδας (2016, 2023).

Το εξασφαλισμένο μέλλον

Παρόλα τα όσα πέτυχε η ΑΕΚ εντός των τεσσάρων γραμμών με τον Μελισσανίδη στο τιμόνι της, ο λόγος που θα μνημονεύεται εσαεί ο 71χρονος διοικητικός ηγέτης είναι το στολίδι που ακούει στο όνομα OPAP Arena.

Ο κόσμος της Ένωσης τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποκτήσει και πάλι το σπίτι του, η Νέα Φιλαδέλφεια έγινε ξανά το σημείο αναφοράς του Δικεφάλου κι ο “εφιάλτης” των αντιπάλων του.

Δύο χρόνια με σερί sold out, δύο χρόνια με τον μεγαλύτερο μέσο όρο εισιτηρίων στη Super League, με πληρότητα που ζηλεύουν μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ και ένα γήπεδο που έχει ξεφύγει από τα στενά όρια του αγωνιστικού θεάματος.

Μουσείο Προσφυγικού Πολιτισμού, το μοναδικό στην Ελλάδα, και Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ στεγάζονται πλέον στη νεότευκτη έδρα της ΑΕΚ, ενός χώρου που έχει γίνει προορισμός και πάλι μετά από 19 χρόνια και την αποφράδα εκείνη μέρα που η μπουλντόζα ξεκίνησε την κατεδάφιση του “Νίκος Γκούμας”.

Μερικούς μήνες, ωστόσο, πριν τα θυρανοίξια της OPAP Arena είχαν γίνει τα εγκαίνια στο “Σεραφείδειο”, του γηπέδου που χρησιμοποιεί η ΑΕΚ Β’ για τους εντός έδρας αγώνες της και πήρε το όνομά του προς τιμήν του αείμνηστου κυρ-Στέλιου.

ΑΕΚ Sportcity. Αυτό είναι το σπουδαίο project που ανακοίνωσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης πέρυσι περίπου τέτοια εποχή. Μία “κιτρινόμαυρη” πολιτεία στα πρότυπα των κορυφαίων συλλόγων, που τα προπονητικά τους κέντρα είναι μετά τα γήπεδά τους τα μεγαλύτερα περιουσιακά τους στοιχεία.

Συνοπτικά, στα Σπάτα έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία νέων γηπέδων για να προπονείται τόσο η ομάδα ανδρών, όσο κι οι μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες, σχέδια που για την ώρα έχουν κολλήσει στη μάστιγα της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Στο έργο, επίσης, θα περιλαμβάνεται κι η ανέγερση ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων, το οποίο θα αποτελεί την κοιτίδα των μελλοντικών παικτών που θα φορέσουν τον Δικέφαλο στο στήθος, ενώ θα λειτουργεί και ως το μέρος που θα καταλύει η “κιτρινόμαυρη” αποστολή πριν από τα ματς της.

Η συζήτηση για τον “πρόεδρο των προέδρων”

Κωνσταντίνος Σπανούδης, Λουκάς Μπάρλος, Νίκος Γκούμας και Δημήτρης Μελισσανίδης. Αυτοί είναι οι τέσσερις σημαντικότεροι σε έργο πρόεδροι στον έναν αιώνα ζωής της ΑΕΚ.

Ο πρώτος είναι ο εκ των ιδρυτών του συλλόγου πίσω στο 1924 και ο πρώτος πρόεδρος. Ο δεύτερος έχει μείνει στην ιστορία ως “ο πρόεδρος των προέδρων”, καθώς τα επτά χρόνια (1974-1981) που ασχολήθηκε με τα διοικητικά της Ένωσης έφτασε κοντά στο να χρεωκοπήσει από την υπερβολική του αγάπη για την ομάδα, η οποία πρωταγωνίστησε σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο τρίτος (σ.σ. Νίκος Γκούμας), αποτέλεσε τον διοικητικό ηγέτη του Δικεφάλου για επτά χρόνια (157-1963), προχώρησε σε βελτιωτικές κινήσεις στο γήπεδο της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατέκτησε τίτλους, με το επιστέγασμα του αποτυπώματος που άφησε πίσω του να είναι να δοθεί το όνομά του στο έως τότε “Στάδιον ΑΕΚ”.

Κι η συζήτηση φτάνει στις ημέρες και τα έργα του Δημήτρη Μελισσανίδη, που πήρε μία ομάδα από τη Γ’ Εθνική, χωρίς προπονητικό κέντρο, χωρίς γήπεδο, με μηδέν παίκτες το καλοκαίρι του 2013 και μόλις 11 χρόνια αργότερα την παραδίδει με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και πιο ισχυρή από ποτέ σε οικονομικό επίπεδο.

Πηγή: Sport24.gr