AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΑΕΚ: Δεν συμμετέχουμε στο γαϊτανάκι της τοξικότητας-Και εμείς elite διαιτητές θέλουμε

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΚ, Γιώργος Κοσμάς εκπροσώπησε την κιτρινόμαυρη ΠΑΕ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ και πήρε θέση για το VAR, τη διαιτησία και τις… φωνές.

Τόνισε συγκεκριμένα πως «έχουμε ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα, κάτι που ίσως δεν υπήρχε ποτέ σε αυτόν το βαθμό τα τελευταία 25 χρόνια», ενώ επισήμανε πως η ΑΕΚ δεν συμμετέχει στο γαϊτανάκι της τοξικότητας «παρ’ ότι δεχτήκαμε γκολ από ανύπαρκτο φάουλ χθες στο ματς με τον Αρη». Θέση η ΑΕΚ πήρε και για εκείνους που ζητούν elite διαιτητές και για την ακρίβεια τον Ολυμπιακό. Και εμείς elite διαιτητές θέλουμε, να έχουμε όμως και την ανάλογη συμπεριφορά, τόνισε ο κ. Κοσμάς δίνοντας επί της ουσίας πληρωμένη απάντηση στον Ολυμπιακό, ο οποίο ήταν εκείνος που… έδιωξε τους elite διαιτητές με όσα έκανε στο ματς με την ΑΕΚ με διαιτητή τον Μάσα και τώρα απαιτεί τον ορισμό τους.

Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως. Όσον αφορά την ανανέωση της σύμβασης του VAR, που πρέπει να γίνει τον Σεπτέμβριο, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Κοσμά, μεταφέρθηκε η θέση της ΑΕΚ που λέει πως είναι σημαντικό όλες οι ομάδες ως Λίγκα μαζί με την ΕΠΟ, να πιέσουν για να μείνει δημόσιος ο χαρακτήρας της σύμβασης. «Ακριβώς επειδή το πρωτάθλημα όπως διαπιστώσαμε και με την τελευταία κυβερνητική απόφαση απασχολεί την κοινωνία και την κυβέρνηση σε επίπεδο δημόσιας τάξης, πρέπει να παραμείνει αξιόπιστο όπως είναι τώρα. Πιο αξιόπιστο από κάθε άλλη φορά. Γι΄αυτό μιλάω για το συντονισμό όλων μας κι αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε. Ανεξάρτητα από την επικοινωνία που επιχειρεί να κάνει η μία ή η άλλη ομάδα. Πρέπει να μείνει αξιόπιστο στον βαθμό που είναι σήμερα και να το βελτιώσουμε. Αν είναι δυνατόν και με την goal line τεχνολογία και με το ημί-αυτόματο οφσάιντ, αν είναι δυνατόν και με το αυτόματο οφσάιντ. Όλα αυτά κοστίζουν όμως και οι προσθήκες στην υπάρχουσα σύμβαση. Είναι δύσκολο για τις ομάδες, ειδικά για τις μικρότερες να συνεισφέρουν σε αυτό. Πρέπει να συντονιστούμε και να χαράξουμε μια κοινή στρατηγική έτσι ώστε αυτή η σύμβαση να μείνει δημόσια, είναι μονόδρομος αυτό καλώς ή κακώς αυτή είναι η πραγματικότητα», ήταν τα λόγια του κ. Κοσμά.

Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ και στα ζητήματα που έθιξαν άλλες ΠΑΕ και μέσα στην συνεδρίαση και μετά με δημόσιες τοποθετήσεις. Ανάφερε ο Γιώργος Κοσμάς: «Όσον αφορά την δημοσιοποίηση των διαλόγων του VAR, ήταν το μοναδικό καλό που έκανε ο υπάλληλος του κ. Μαρινάκη, ο κ. Κλάτενμπεργκ, αλλά βέβαια το πήρε πίσω. Δεν υπάρχει κάτι άλλο θετικό που να έκανε έστω και βραχυπρόθεσμα. Και η ΑΕΚ επιθυμεί να δημοσιοποιούνται οι διάλογοι του VAR, όπως και η κάθε ομάδα πιστεύω το επιθυμεί. Θα βοηθήσει αυτό και το κοινό να αντιληφθούν πως λαμβάνονται οι αποφάσεις. Καλώ και την ΕΠΟ να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση. Η αξιοπιστία του πρωταθλήματος είναι και θέμα VAR. Tο VAR έχει άμεση σχέση με την αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Έχουμε και στην Ελλάδα κριτική όπως έχουμε και διεθνώς. Και στην Αγγλία και στην Ισπανία και στην Ιταλία υπάρχει κριτική. Άλλο αυτό ομως κι άλλο η άκρατη διάχυση τοξικότητας, άλλο η ισοπέδωση».

«Έχουμε ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα, κάτι που ίσως δεν υπήρχε ποτέ σε αυτόν το βαθμό τα τελευταία 25 χρόνια. Το είχαμε και πέρσι, το έχουμε και φέτος. Και πρέπει να κινηθούμε όλοι στην ίδια κατεύθυνση για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε, ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, χωρίς να γεμίζουμε το μυαλό του κόσμου με τοξικότητα. Κι εμείς έχουμε παράπονα. Τα διαχειριζόμαστε οσο μπορούμε εσωτερικά, δηλαδή προσπαθούμε να μη συμμετέχουμε στο γαϊτανάκι της τοξικότητας. Και στο χθεσινό ματς με τον Άρη είχαμε παράπονα, διαμαρτυρηθήκαμε επιτόπου, όσο περισσότερο κόσμια γίνεται, όσο θεσμικά μπορούμε. Στα τελευταία ματς έχουμε δεχθεί γκολ στην εκπνοή από ανάποδα φάουλ. Το ίδιο και χθες. Από ανύπαρκτο φάουλ. Δεν κάναμε δημόσια τοποθέτηση, δεν κάναμε φασαρία. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως δεν ωφελεί κανέναν να συνεχίζουμε αυτό το πράγμα. Βάζουμε τρικλοποδιά στον εαυτό μας. Έχουμε κι εμείς παράπονα, αλλά πρέπει να τα διαχειριζόμαστε όσο πιο θεσμικά γίνεται».

Και σε ό,τι έχει να κάνει με τους διαιτητές στα play offs, ειπώθηκαν απο πλευράς της ΑΕΚ τα εξής: «Αυτονόητα κι εμείς επιθυμούμε να έχουμε τους καλύτερους δυνατούς διαιτητές και στα play offs. Αν είναι δυνατόν να έχουμε elite, ακόμη καλύτερα. Αλλά για να έχουμε elite διαιτητές πρέπει να έχουμε κι εμείς την ανάλογη συμπεριφορά. Συμπεριφορά που δεν επιδείξαμε όλοι μας, για να χρησιμοποιήσω πρώτο πληθυντικό και να μην έχουμε αντιπαραθέσεις. Να σεβαστούμε τους elite διαιτητές που πιθανώς να έρθουν κι όχι να τους αναγκάζουμε να αποφασίζουν να μην έρχονται σε αγώνες στην Ελλάδα επειδή φοβούνται για την σωματική τους ακεραιότητα».