AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τρομερό! Η ΑΕΚ 3η στο Europa League σε τελικές προσπάθειες, αλλά έχει μόνο 4 γκολ

Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει με το ταμείο σε αυτά τα πέντε παιχνίδια της ΑΕΚ στον όμιλο – φωτιά στο Europa League να λέει πως η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα είναι τρίτη σε ολόκληρη την διοργάνωση σε τελικές προσπάθειες, αλλά δεν μπορεί να στείλει εύκολα την μπάλα στα δίχτυα καθώς έχει μόνο 4 γκολ.

Με την Μπράιτον το βράδυ της Πέμπτης, ο Στίβεν Τσούμπερ έστειλε την μπάλα στα δοκάρι. Με την Μαρσέιγ ο Λιβάι Γκαρσία, πάνω στον τερματοφύλακα των Γάλλων. Ενώ ο Γενς Γιόνσον με τον Άγιαξ δεν κατάφερε να σκοράρει εξ επαφής και από το ένα μέτρο.

Σε πέντε ματς η Ένωση μετρά συνολικά 83 τελικές προσπάθειες. Μόλις μια λιγότερη από την Μαρσέιγ που βρίσκεται στην 2η θέση και 15 από την Λίβερπουλ που φιγουράρει πρώτη σ’ αυτόν τον πίνακα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ΑΕΚ στην σχετική κατηγορία στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι στην πρώτη θέση. Έχει 204 τελικές προσπάθειες. Οκτώ περισσότερες από τον δεύτερο Ολυμπιακό και 42 πιο πολλές από τον Παναθηναϊκό που είναι τρίτος στον σχετικό πίνακα.

Παρόλα αυτά και στο Europa League, αλλά και στην Super league, η συγκομιδή της ΑΕΚ σε γκολ, είναι εντελώς αντίστοιχη με τις ευκαιρίες που φτιάχνει. Στην Ευρώπη έχει σκοράρει μόλις 4 γκολ σε 83 τελικές και στην Ελλάδα 22 σε 204.

Πλέον, καλείται να φύγει αλώβητη από την «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» απέναντι στον Άγιαξ σε ένα ματς που δεν θα είναι καθόλου εύκολο, προκειμένου να συνεχίσει το ευρωπαϊκό της ταξίδι στα playoff του Conference League.

Έξι πέναλτι, δύο κόκκινες κάρτες και ατομικά λάθη

Και σαν να μην έφταναν τα γκολ που… χάνονται η ΑΕΚ έχει καταφέρει σε πέντε ματς να δεχτεί δύο αποβολές και να κάνει έξι πέναλτι συν τα όποια ατομικά λάθη που της κοστίζουν μέχρι στιγμής.

Το τελευταίο συμβάν με την Μπράιτον για την 5η αγωνιστική του Europa League. Οι «γλάροι» κατάφεραν να φύγουν με το διπλό από τη Νέα Φιλαδέλφεια (0-1), χάρη σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ζοάο Πέδρο, ενώ η Ένωση ολοκλήρωσε το ματς με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Γκατσίνοβιτς. Στο 52′ ο Ζοάο Πέδρο μετά από προσωπική ενέργεια κέρδισε πέναλτι που δόθηκε μέσω VAR και το εκτέλεσε εύστοχα ο ίδιος. Αυτό ήταν μάλιστα το τρίτο γκολ του Βραζιλιάνου επιθετικού με πέναλτι που σκοράρει απέναντι στην Ένωση. Στο 65′ ο Γκατσίνοβιτς είδε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα για μαρκάρισμα πάνω στον Βέλτμαν.

Στα προηγούμενα ματς είχαμε τα εξής:

Στο ματς της 1ης αγωνιστικής, όπου η ΑΕΚ σόκαρε την Ευρώπη κερδίζοντας με 3-2 την Μπράιτον μέσα στο AMEX Stadium, τα δύο γκολ που δέχθηκε η ελληνική ομάδα ήταν με πέναλτι. Στο 27′ ο Ζοάο Πέδρο βρέθηκε μέσα στην περιοχή, έκανε την ντρίπλα και βρέθηκε στο έδαφος έπειτα από μαρκάρισμα του Χατζισαφί. Ο διαιτητής της αναμέτρησης αν και αρχικά θεώρησε ότι δεν υπάρχει παράβαση, μετά από παρέμβαση του VAR έδειξε το σημείο της άσπρης βούλας. Ο ίδιος παίκτης που κέρδισε το πέναλτι ευστόχησε για να ισοφαρίσει σε 1-1 για την Μπράιτον. Στο 64′ και ενώ η ΑΕΚ έχει ανακτήσει ξανά το προβάδισμα, ο Σιμάνσκι έχασε για λίγο τον έλεγχο της μπάλας, ο Ζοάο Πέδρο πρόλαβε να τη τσιμπήσει με αποτέλεσμα ο παίκτης της Ένωσης να τον «γκρεμίσει». Ένα πέναλτι που χρειάστηκε ξανά τη χρήση του VAR για να δοθεί και το οποίο εκτέλεσε και πάλι εύστοχα ο άνθρωπος που το κέρδισε.

Στο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής και την ισοπαλία 1-1 της ΑΕΚ με τον Άγιαξ ο «Αίαντας» χρειάστηκε επίσης πέναλτι για να σκοράρει. Στο 28′ του αγώνα ο Μπερχβάιν βρέθηκε στο έδαφος μετά από μαρκάρισμα του Πινέδα με τον διαιτητή να θεωρεί ότι υπάρχει παράβαση. Ο ποδοσφαιριστής που το κέρδισε το εκτέλεσε εύστοχα δίνοντας το προβάδισμα στους Ολλανδούς.

Επόμενο ματς το Μαρσέιγ – ΑΕΚ 3-1 για την 3η αγωνιστική. Σε αυτόν τον αγώνα η ομάδα του Αλμέιδα δέχθηκε μία κόκκινη κάρτα και δύο γκολ από πέναλτι. Στο 55′ της αναμέτρησης ο Στάνκοβιτς έκανε λάθος και στην προσπάθειά του να το διορθώσει έκανε πέναλτι πάνω στο Βιτίνια με τον διαιτητή να καταλογίζει την εσχάτη των ποινών και να δίνει κόκκινη κάρτα μέσω VAR στον γκολκίπερ. Ο παίκτης που το κέρδισε το εκτέλεσε κιόλας, κάνοντας το 2-1. Στο 68′ δόθηκε πέναλτι για μαρκάρισμα του Άμραμπατ πάνω στον Λόντι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Βερετού.

Εύκολα, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό ότι η ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών στον όμιλο εάν ήταν λίγο πιο προσεκτική, πιο τυχερή και δεν εμφάνιζε την απειρία της Ευρώπης.