AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΑΕΚ – Μαρσέιγ: Μία σχέση φιλάθλων που κρατά για περισσότερα από 30 χρόνια… μία αδελφότητα

«Περισσότερο από μια φιλία, μια αδελφότητα»: Την Πέμπτη (26/10) στη Μασσαλία, η συνάντηση Μαρσέιγ- ΑΕΚ θα είναι μια ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη μεγάλη και σπάνια εγγύτητα μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που κρατά για περισσότερα από 30 χρόνια και που έχει σχέσεις που ξεπερνούν το ποδόσφαιρο».

Αυτό αναφέρουν-όπως σημειώνει σχετικά το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP)- οι φίλοι της Μαρσέιγ, υπογραμμίζοντας ότι «σε αρκετούς ευρωπαϊκούς αγώνες της Μαρσέιγ προκλήθηκαν επεισόδια μεταξύ οπαδών τις τελευταίες σεζόν, αλλά την Πέμπτη, η ατμόσφαιρα θα πρέπει να είναι γαλήνια και χαρούμενη για αυτή τη σύγκρουση μεταξύ δύο συλλόγων που συνδέονται με μια παλιά προσέγγιση μεταξύ των Commando Ultra 84, μιας από τις κύριες ομάδες οπαδών της Μαρσέιγ και τους Έλληνες φίλους τους από το Original 21.»

«Θα πρέπει να υπάρχουν μερικά πολύ ωραία πράγματα, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο παιχνίδι. Θα είναι γιορτή», υπόσχεται ο Λιονέλ, πρώην μέλος του σκληρού πυρήνα του CU84.

«Η φιλία με την ΑΕΚ είναι η πιο δυνατή στην οποία μπόρεσα να συμμετάσχω», διαβεβαίωσε το AFP.

Η ιστορία ξεκινά από το 1989 και την άφιξη των Αθηναίων στη Μασσαλία για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών:

«Έμεινε στην ιστορία για δύο λόγους, τον περίφημο χορό με την πλάτη στο γήπεδο, που όλοι μετονόμασαν σε «Ελληνικό» και γιατί περάσαμε όλο το ματς γυμνοί από τη μέση και πάνω», τόνισε στο AFP ο Μάκης Σολωμός, παρών εκείνη την ημέρα στο Vélodrome.

Η επαναπροσέγγιση ενισχύεται τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μονακό. Στο Champions League, ο σύλλογος του «Πριγκιπάτου» αντικαθιστά την Μαρσέιγ, αποκλεισμένη από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διοργάνωση και φιλοξενεί την ΑΕΚ στον πρώτο αγώνα των «16».

Παρά την απουσία του συλλόγου τους, οι οπαδοί της Μαρσέιγ έκαναν το ταξίδι και βρήκαν τους Έλληνες ομολόγους τους.

«Ανταλλάξαμε τα πρώτα μας κασκόλ και τις διευθύνσεις μας. Αυτή ήταν η πραγματική αφετηρία», συνοψίζει ο Μάκης Σολωμός, ο οποίος-όπως αναφέρει το AFP- θα είναι «προφανώς» μεταξύ των 5.000 Ελλήνων που αναμένονται στη Μασσαλία την Πέμπτη.

«Ήταν η προ-internet εποχή, μου έδωσαν διεύθυνση και άρχισα να αλληλογραφώ με ένα μέλος της Original. Ανταλλάσσαμε φωτογραφίες, αυτοκόλλητα. Μετά ήταν τα email, περισσότερες συναντήσεις, φθηνότερα αεροπλάνα. Πήγαινα μερικές φορές εκεί τρεις φορές τη σεζόν», λέει ο Λιονέλ.

Από τότε, γιορτάζουν τακτικά την αδελφότητα μεταξύ των δύο συλλόγων. Το 2011, πριν από έναν αγώνα του Champions League με τον Ολυμπιακό, η CU84 παρουσίασε ένα τεράστιο πανό διαβεβαιώνοντας, στα ελληνικά: «υπάρχει μόνο μία ομάδα στην Αθήνα: η ΑΕΚ».

Το 2020, πριν από ένα νέο μας Ολυμπιακού-Μαρσέιγ, οι οπαδοί της ΑΕΚ ήρθαν να στηρίξουν τους παίκτες της Μαρσέιγ μπροστά από το ξενοδοχείο τους στην Αθήνα, με την Covid-19 να έχει αποτρέψει την άφιξη οπαδών του συλλόγου της Μασσαλίας.

Ωστόσο, πέρα aπό την κοινή ιστορία μεταξύ Αθήνας και Μασσαλίας, που ιδρύθηκε από Έλληνες γύρω στο 600 π.Χ., «δύσκολο να πω γιατί ήταν η ΑΕΚ», αναγνωρίζει ο Λιονέλ:

«Ήταν ανοιχτά αντιρατσιστές, με μια σχεδόν αναρχική πλευρά. Η πλατφόρμα τους ήταν ένα μεγάλο χάος. Εμείς, στο CU84, ήμασταν πάντα ανοιχτοί σε όλους, ήταν δύο ανοιχτές πλατφόρμες», εξηγεί.

«Έχουμε κοινές αξίες. Μισούμε το σύγχρονο ποδόσφαιρο και είμαστε λίγο αντισυστημικοί. Υπάρχει κοινωνικός, υποστηρικτικός χαρακτήρας. Ρομαντικές σχέσεις επίσης», τονίζει ο Μάκης Σολωμός.

«Η πολιτική δεν είναι το πρώτο κριτήριο, αλλά προφανώς παίζει ρόλο», λέει ο Δημήτρης Δημητρίου, μια άλλη εμβληματική φιγούρα της Original 21, δείχνοντας μια φωτογραφία του Κένι Αρκάνα, ενός αφοσιωμένου ράπερ που μεγάλωσε στη Μασσαλία, που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αθήνα.

Αλλά «μετά από λίγο, αυτές είναι σχέσεις που ξεπερνούν το ποδόσφαιρο», πιστεύει ο Λιονέλ. «Ένας φίλος από την ΑΕΚ ήταν στο γάμο μου, ξέρει τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Θα πάω Αθήνα για μια εβδομάδα για την ρεβάνς».

«Είναι όπως στη ζωή, οι φίλοι είναι λίγοι αλλά πολύτιμοι», διαβεβαιώνει ο Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος είχε αποδείξεις για αυτό τον Αύγουστο, όταν οι Μαρσεγιάνοι υποστήριξαν την ΑΕΚ μετά τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη, ενός νεαρού οπαδού του συλλόγου που σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

«Μετράς τους πραγματικούς σου φίλους όταν τα πράγματα είναι άσχημα. Έστειλα μερικά μηνύματα και το CU84 ήταν εκεί», προσθέτει ο Λιονέλ. Λίγες μέρες μετά την τραγωδία, πολλά πανό προς τιμήν του Μιχάλη τοποθετήθηκαν στο Vélodrome. Το απόγευμα της Πέμπτης θα υπάρξουν κι άλλα, για εκείνον και για 30 χρόνια φιλίας.