ΣΚΕΨΕΙΣ

Ο Αλμέιδα είναι άλλος ένας τίγρης στη μηχανή μας

Μόνο νίκη θέλαμε. Και την πήραμε. Εκεί μέσα, στο άντρο των νεοναζί. Με τον πιο πειστικό τρόπο. Με τρομερή εμφάνιση αλλά και με ανατροπή του σκορ. Δηλαδή μιλάμε για κανονικό πήδημα. Για ένα αχαλίνωτο γαμήσι στην πιο μισητή ομάδα του κόσμου. Και να πηγαίνει προς την λήξη ο αγώνας και η ΑΕΚ να προσπαθεί να χύσει κι άλλο. Να μην σταματάει να πηδάει την πουστοομάδα. Αλλά ας τα πάρω με την σειρά.

Από την αρχή του αγώνα, είχα την εξής περίεργη έμπνευση : Το πώς έγινα Αεκτζής. Ήταν τότε στη λεωφόρο, που η ΑΕΚ επιβλήθηκε με 1-2. Με ανατροπή, κι αφού είχε φάει γκολ περίπου στο δέκατο λεπτό. Αυτό το παιχνίδι είχα στο μυαλό μου σήμερα από την αρχή. Κι όσο πέρναγε η ώρα, τόσο μου πέρναγε μπροστά από τα μάτια μου εκείνη η ιστορία. Εκείνη η θρυλική νίκη. Την οποίαν είδα σήμερα ξανά.

Ναι παίδες μου. Είναι και σήμερα μία θρυλική νίκη. Μια συνέχεια του έπους της Αγγλίας. Κι είναι θρυλική διότι όπως έγινα εγώ Αεκτζής τότε, σήμερα βαφτίζουμε δεκάδες παιδιά. Σήμερα τα βάζουμε κάτω από τα φτερά του δικέφαλου και τα απογειώνει το κλέος και το μεγαλείο αυτής της ομάδας. Φυσικά είναι θρυλική και για τις απουσίες που είχαμε αλλά και την τεράστια απόδοση όσων έπαιξαν. Φυσικά ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΕΥΣΗΜΑ ΕIΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΛΜΕΙΔΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΤΙΓΡΗΣ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΜΑΣ.

Ο Αλμέιδα που έχει πλέον βάλει σε όλες τις καρδιές, την διάθεση και την πίστη για τη νίκη. Με αγωνιστικό σεβασμό για τον αντίπαλο. Δεν κλέβει αποτελέσματα. Χύνει ποτάμια ιδρώτα και δουλειάς στο γήπεδο. Αναγκάζει τον υγιή οπαδό να παραδεχτεί ότι έχασε δίκαια. Αναγκάζει ακόμα και τον τυφλωμένο να ανοίγει τα μάτια του. Αναγκάζει σήμερα τον Αλαφούζο να ξανακάτσει στα τέσσερα αλλά όχι για την ηδονή του.

Με μιά ομάδα, που δεν κρύφτηκε και που πρακτικά δεν μπορείς να πεις ότι κάποιος υστέρησε. Μπορείς να πεις ότι είχες έναν παικταρά, τον Πινέδα, που στο τέλος έπαιξε κι αριστερό μπακ. Αλλά πολύ κοντά του ήταν ο Μοχαμαντί, ήταν ο Τσούμπερ , ήταν ο Μήτογλου κι ο καινούργιος ο Κάλενς. Ήταν ο Γαλανόπουλος κι ο Στάνκοβιτς, όποτε χρειάστηκε. Κινδυνεύω να τους πω όλους. Μα έγραψα, ότι σχεδόν όλοι εξυπηρέτησαν αυτό που το πλάνο του προπονητή. Φυσικά και οι αλλαγές . Γιόνσον και Σιμάνσκι, υπέγραψαν το πρωτόκολλο. Ο Πισάρο έδωσε την ασίστ για τη νίκη. Και πόσα άλλα….

Ποιό ήταν το κλειδί; Πρώτον η τρομερή φυσική κατάσταση που έχουμε. Έβλεπες τον αντίπαλο, που προηγήθηκε με γκολάρα μεν αλλά εντελώς τυχαία δε ( βάλτον να σουτάρει άλλες δέκα φορές από εκεί ), στο τέλος και παρά τις αλλαγές του, να είναι σκασμένος. Έβλεπες την ΑΕΚ, φρέσκια με διάθεση για αντεπίθεση, για κράτημα της μπάλας, για προσωπικές μονομαχίες άχαστες. Και φυσικά το παρακλείδι ήταν η απίστευτη ψυχολογία για τη νίκη.

Προηγήθηκε ο αντίπαλος. Και τι έκανε; Τίποτα. Δεχόταν τελικές. Τρεις ο Γκαρσία, μία ο Γκατσίνοβιτς, κι άλλη μία ο Τσούμπερ. Δεν πέρναγε το κέντρο. Η ΑΕΚ τους είχε καταπιεί. Με αυτό το ανελέητο πρεσάρισμα, που ανάγκαζε μέχρι και τον Μπρινιόλι να κάνει λάθος πάσες. Κι ήμουν τόσο ήρεμος ότι όλα θα κυλήσουν ήρεμα κι απλά. Όπως κι έγινε. Ισοφάριση μέχρι το διάλειμμα και μετά τυπική αναμονή για την ανατροπή.

Με μια ΑΕΚ, που δίδαξε μπάλα. Σε όλες τις διακυμάνσεις του σκορ. Χωρίς πανικό. Στρωτά κι ορθολογιστικά. Με επιθέσεις από παντού. Πλάγια, άξονα, κοντινές μεταβιβάσεις ή μακρινές. Μια ποδοσφαιρική ηρεμία του ανώτερου. Κάτι που το είδαν όλοι ξεκάθαρα, όταν μπήκαμε στο τελευταίο εικοσάλεπτο. Τότε που οι πάσες σε κοντινό χώρο, έδειχναν αυτοπεποίθηση και δούλεμα στην προπόνηση για την αποφυγή του αντιπάλου. Εκεί που χάσαμε τουλάχιστον άλλα τρία γκολ.

Συγχαρητήρια στον Αλμέιδα. Συγχαρητήρια στους παίκτες μας. ΖΗΤΩ ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΣ. Που ναι, έκανε το άλμα που ζητούσα. Φτάνοντας στο +4 βαθμούς σε σχέση με πέρσι στα συγκεκριμένα μηνύματα. Και στέλνοντας ηχηρές προειδοποιήσεις και για φέτος. Εν όψει του αιώνα της ηλικίας μας.

Υγ. Η ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΑΥΤΗ. ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΑΜΑΕΙ ΌΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΜΕ ΣΚΟΥΠΟΞΥΛΑ.