AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Για το πρώτο βήμα πρόκρισης η ΑΕΚ υπό τη σκιά του θανάτου οπαδού της

Η “Αγιά Σοφιά” θα φορούσε απόψε τα γιορτινά της, όμως λόγω του θανάτου του 22χρονου οπαδού της ΑΕΚ δεν μπορεί να το κάνει. Η Ένωση υποδέχεται μετά από 20 χρόνια στη Νέα Φιλαδέλφεια ευρωπαϊκό παιχνίδι με πρώτη αντίπαλο την Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Το παιχνίδι έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 21:45 με τηλεοπτική κάλυψη από το Cosmote Sport 1.

Η τραγική είδηση του θανάτου ενός 22χρονου φίλου της Ένωσης, από τη δολοφονική επίθεση χούλιγκαν που ταξίδεψαν από την Κροατία σε συνεργασία με οπαδούς του Παναθηναϊκού παρά την απαγόρευση της UEFA, ρίχνει βαριά σκιά πάνω από την αναμέτρηση.

Στόχος των νταμπλούχων είναι οι back-to-back προκρίσεις, ώστε να επιστρέψουν στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 2019. Εξάλλου, έχουν μάθει από τη Δευτέρα (6/8) την αντίπαλό τους τόσο για τα Playoffs του Champions League (Αντβέρπ) όσο και για εκείνα του Europa League (με τον ηττημένο του Κοπεγχάγη-Σπάρτα Πράγας) εάν αποκλειστούν από τους Κροάτες.

Το παιχνίδι έχει ιστορική σημασία διότι το τελευταίο ευρωπαϊκό που έγινε στο πάλαι ποτέ «Νίκος Γκούμας» ήταν κόντρα στη Μάλαγα στις 27 Φεβρουαρίου του 2003 για τους «16» του Κυπέλλου UEFA (ήττα 1-0 και αποκλεισμός σε συνδυασμό με το 0-0 που είχε προηγηθεί στην Ισπανία).

ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΠΑΕ ΚΑΙ Η ORIGINAL 21

Μέσα σε όλα εδώ και μέρες τόσο η ΠΑΕ ΑΕΚ όσο και η Original 21 έχουν ζητήσει την προσοχή όλων για το αποψινό ματς. Δεν πρέπει να γίνει χρήση καπνογόνων, βεγγαλικών και laser, μεταξύ άλλων που μπορεί να επιφέρει τιμωρίες.

ΜΕΣΑ Ο ΒΙΝΤΑ, ΕΚΤΟΣ Ο ΓΚΑΤΣΙΝΟΒΙΤΣ

Όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος, εκτός αποστολής έμεινε λόγω ενοχλήσεων ο Γκατσίνοβιτς αλλά και ο Αραούχο. Ο Αργεντινός φορ έσπασε όλα τα… κοντέρ επιστρέφοντας από τον τραυματισμό του ένα μήνα (και παραπάνω) νωρίτερα από το αναμενόμενο και μπήκε στην ευρωπαϊκή λίστα αντί του Ζίνι (η μοναδική αλλαγή της ΑΕΚ). Ωστόσο, έχει ελάχιστες προπονήσεις στα πόδια του με την υπόλοιπη ομάδα, οπότε δεν υπολογίζεται για το πρώτο ματς.

Αντίθετα στην αποστολή έχει συμπεριληφθεί και ο Βίντα, εάν και ο Αλμέιδα «έδειξε» μέσω των δηλώσεών του ότι ο Κροάτης στόπερ δεν πάει για βασικός (μένει να φανεί εάν πρόκειται για… mind games), ενώ εκτός (λίστας) έμειναν και οι Ραντόνια, Πήλιος, Ρόκσον, Λαμαράνα, καθώς και ο τραυματίας Φερνάντες.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΤΙΝΑΜΟ

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ από την πλευρά της είναι ένα δυνατό σύνολο. Την περασμένη σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα Κροατίας. Ωστόσο, δεν έχει ξεκινήσει ιδανικά τη φετινή. Εάν και επικράτησε 1-0 της Χάιντουκ στον τελικό του Σούπερ Καπ, εν συνεχεία απώλεσε πέντε βαθμούς στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του νέου πρωταθλήματος. Αρχικά, έχασε 2-1 με ανατροπή από τη Χάιντουκ, νίκησε 3-0 την Ίστρα, για να κολλήσει στο 0-0 υποδεχόμενη την Γκόριτσα το περασμένο Σάββατο (5/8). Ξεκίνησε τη φετινή της ευρωπαϊκή πορεία από τον β’ προκριματικό γύρο του Champions League, όπου απέκλεισε με χαρακτηριστική ευκολία και συνολικό σκορ 6-0 την Αστάνα (4-0 εντός, 2-0 εκτός). Διατήρησε και εκείνη σε τεράστιο βαθμό το ρόστερ της, από το οποίο ξεχωρίζουν οι Ιβανούσετς, Λιβάκοβιτς, Πέτκοβιτς και Σούταλο. Οι δύο πρώτοι είναι αρκετά πιθανό να παραχωρηθούν -ειδικά ο δεύτερος, στη Φέγενορντ- μετά όμως από τα παιχνίδια με την ΑΕΚ. Εξού και ήρθε χωρίς απουσίες στην Ελλάδα.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ 11ΑΔΕΣ

Ο Ματίας Αλμέιδα αν και ρωτήθηκε για τους 11 που θα ξεκινήσει, απάντησε χιουμοριστικά πως ούτε ο ίδιος του ξέρει. Παρόλα αυτά μια πιθανή 11άδα μπορεί να είναι με τους εξής: Στάνκοβιτς, Ρότα, Μήτογλου (Βίντα), Μουκουντί, Χατζισαφί, Ελίασον, Γιόνσον, Σιμάνσκι, Πινέδα, Γκαρσία, Τσούμπερ.

Ο Ιγκόρ Μπίστσαν από την μεριά του δεν αποκλείεται να ξεκινήσει με τους: Λιβάκοβιτς – Μοχαράμι, Ριστόβσκι, Σούταλο, Λιούμπιτσιτς – Μίσιτς, Μπουλάτ – Κανέκο, Μπατούρινα, Ιβανούσετς, Πέτκοβιτς.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Διαιτητής: Έσπεν Έσκας (Νορβηγία)
Α’ βοηθός: Γιαν Έρικ Ένγκαν (Νορβηγία)
Β’ βοηθός: Ίσαακ Ελίας Μπασέβκιν (Νορβηγία)
4ος διαιτητής: Ρόχιτ Σάγκι (Νορβηγία)
VAR: Στιούαρτ Άτγουελ