AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η διαφοροποίηση της ΑΕΚ για τα πλέι οφ δια στόματος Κοσμά

Η ΑΕΚ επανέφερε την πρότασή της για αλλαγή της διαδικασίας της κλήρωσης των πλέι οφ της Stoiximan Super League στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο.

Η πρόταση ήταν διπλή, την οποία ανέπτυξε ο διευθύνων σύμβουλος και Α’ αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Κοσμάς, με τους κιτρινόμαυρους να τονίζουν ότι θα εξασφαλίσει σε απόλυτο βαθμό το αδιάβλητο της διαδικασίας.

«Βασικοί άξονες της πρότασής μας είναι δύο, στα πλαίσια πάντα της προσπάθειας για διαφάνεια και αξιοπιστία ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες, όπως συνέβη στην κλήρωση των playoffs του πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε.

Η μία λύση είναι να πραγματοποιηθεί η κλήρωση αμέσως μετά από αυτή της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, με αριθμούς που θα αντιστοιχούν στη θέση που θα καταλάβει κάθε ομάδα στην κανονική διάρκεια, δηλαδή για τα playoffs από το 1 έως το 6 και για τα playouts από το 7 έως το 14.

Αν αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τεχνικά, λόγω των κλειδαρίθμων που θα χρειαστούν εφόσον προκύψουν θέματα ασφαλείας ή εντοπιότητας όταν διαμορφωθεί η κατάταξη, όπως για παράδειγμα να συμπέσουν ΠΑΟΚ και Άρης, η δεύτερη λύση είναι να γίνει η κλήρωση μετά το τέλος της κανονικής διαρκείας, αλλά χειροκίνητα όπως στις διεθνείς διοργανώσεις, με μπαλάκια που θα τα τραβήξουν οι εκπρόσωποι των ομάδων, ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η παρωδία που ζήσαμε στα περσινά playoffs.

Και σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να υπάρξουν κλειδάριθμοι. Δεν νομίζω κάποιος να έχει αντίρρηση να θέσουμε ασφαλιστικές δικλείδες με σκοπό τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας και την εξαφάνιση των υπονοιών και των περίεργων σεναρίων», εξήγησε ο Κοσμάς.

Εντέλει, όπως σημειώνουν οι νταμπλούχοι, αποφασίστηκε το αρμόδιο τμήμα της Λίγκας να καταρτίσει πλάνο πιθανής υλοποίησης για τρία σενάρια (το τρίτο προέκυψε έπειτα από τη συζήτηση που έγινε) και η τελική απόφαση να παρθεί στο επόμενο ΔΣ, καθώς πρώτα εξεταστούν και συζητηθούν τα θετικά και τα αρνητικά σε ό, τι αφορά την υλοποίηση καθενός από αυτά.

Τα τρία σενάρια είναι:

Α) Κλήρωση των playoffs (με αριθμούς κατάταξης) ταυτόχρονά με αυτήν για την κανονική διάρκεια

Β) Κλήρωση μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας της σεζόν, αλλά με μπαλάκια

Γ) Πλήρως ηλεκτρονική κλήρωση (στην οποία θα μπουν όλες οι παραμετροποιήσεις και οι κλειδάριθμοι), αλλά με την παραγωγή πολλών σεναρίων-αποτελεσμάτων (να προκύψουν, δηλαδή, από αυτή π.χ. 10 ή 20 πιθανά προγράμματα) και στη συνέχεια με αριθμημένο μπαλάκι να καθοριστεί ποιο από αυτά θα αποτελέσει το τελικό πρόγραμμα των playoffs.

Από πλευράς Δικεφάλου αναφέρεται πως όταν τέθηκε το ζήτημα από τον Γιώργο Κοσμά, ο εκ των αντιπροέδρων του Ολυμπιακού, Κώστας Καραπαπάς, του είπε «ας το αφήσουμε για μεταγενέστερο χρόνο, δεν μας λυπάστε να συζητάμε για σενάρια και κλειδάριθμους τέλος Ιουνίου;», με τον πρώτο να του απαντά «την ΑΕΚ δεν τη λυπήθηκε κάνεις που παραλίγο να μας βάλουν να παίξουμε δέκα σερί ματς εκτός έδρας».