ΣΚΕΨΕΙΣ

Η ΑΕΚ πατάει γερά στα πόδια της γιατί αναβαθμίστηκε ο προπονητής και το επιτελείο του

Αυτά τα παιχνίδια φυσικά δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν είναι ρεβάνς σκορ που δίνει ήδη την πρόκριση. Εμείς όμως είμαστε ελαφρώς παλαιάς κοπής. Και με σίγουρο το full rotation του Αλμέιδα, είχαμε σίγουρα μπόλικα ενδιαφέροντα : Σε τι κατάσταση θα εμφανιζόντουσαν οι αναπληρωματικοί. Αν η τακτική του Αλμέιδα δουλεύεται σε βάθος. Τι σόι παίκτες είναι αυτοί που δεν έχουμε δει ποτέ. Απέναντι σε αντίπαλο, που έχει κιόλας την αξία του.

Η ομάδα λοιπόν μπήκε με τον ρόμβο και με ένδεκα ολοκαίνουργιους. Σε ρόλους όμως που μάλλον τους ήξεραν, και που σε αυτούς θα κληθούν να παίξουν και να αντικαταστήσουν ίσως στο μέλλον. Φυσικά δεν περίμενες ιδιαίτερη συνοχή και αυτοματισμούς, όμως είχες απαιτήσεις από ατομικές ενέργειες και μια στοιχειώδη λειτουργία.

Και μάλλον είδαμε αρκετά πράματα για ένα παιχνίδι θεωρητικά αδιάφορο. Είδαμε ότι ο Τσούμπερ είναι πρώην παίκτης και δικαίως λέγαμε γιατί μπήκε σαν αλλαγή την Κυριακή. Όχι μόνο δεν έκανε τίποτα αλλά αντικατέστησε παναξίως τον Γκαρσία σε ρόλο χασογκόλη. Κι αυτός ήταν η πιο αρνητική εικόνα αθλητού της ΑΕΚ. Εικόνα κλασσικού παλαίμαχου. Κι εδώ τελειώνουν τα κακά νέα.

Διότι είχαμε την αποκάλυψη του Μουστακόπουλου. Πολύ καλός αθλητής, κοντρολαρισμένος για κορυφή του ρόμβου, με μπόλικα τρεξίματα, πολλές κάθετες μπαλιές κι ένα γκολ που θα το ζήλευε ο οποισδήποτε. Μπράβο στο παιδί. Όπως μπράβο και στον Ραντόνια για τις τοποθετήσεις του με ανάποδο πόδι, τις κατεβασιές του και το κοφτερό μυαλό του στα κοψίματα, στις πάσες και στην κάλυψη της αριστερής πλευράς. Όπως μπράβο και στον Στάνκοβιτς, που όποτε χρειάστηκε ήταν εκεί κι έδινε την σιγουριά της τελευταίας γραμμής. Κι ο Γαλανόπουλος με τον Μάνταλο πήγαν καλά, και έδιναν τον τόνο στις επιθετικές εκφάνσεις. Χαμηλό βαθμό ο Βαν Φεερτ, με τις δυό χαμένες ευκαιρίες.

Όπως λοιπόν προκύπτει, είδαμε ένα πολύ όμορφο μέρος. Με ρυθμό και τρεξίματα. Με την Κηφισιά να μην κλείνεται και να προσπαθεί να φτιάξει κάτι. Και την ΑΕΚ όμως σχετικά καλή με τις τόσες αλλαγές. Οπότε είχαμε όμορφο θέαμα χωρίς σκοπιμότητες, καλές προσπάθειες να παιχτεί μπάλα κι αρκετές τελικές . Τι άλλο θες όταν δεν έχεις άγχος για το σκορ; Τι άλλο θες για να φουσκώνεις από χαρά για το βάθος του ρόστερ και τις πολλές εναλλακτικές στην διάθεση του προπονητή σου; Ένα ποτήρι κρασί το οποίο πάω και το βάζω τώρα καθώς το παιχνίδι το βλέπω από την τηλεόραση.

Και να μην χαίρεσαι στο δεύτερο μέρος, που ο Μουστακόπουλος να εξακολουθεί να είναι ο σταθερά καλύτερος ; Να μην χαρείς για μια επιπλέον λύση στο κέντρο; Εκεί που ήμασταν γραφικοί όταν λέγαμε ότι θέλαμε παίκτες; Να μην χαρείς για την γκολάρα του Ραντόνια μετά από εκπληκτική ομαδική προσπάθεια της ομάδας; Να μην στενοχωρηθείς όταν το παιδί κάτι έπαθε και βγήκε κι αντί ο Αλμέιδα να τραβήξει αριστερά τον Τζαβέλα, να βάζει μέσα τον Πινέδα; Σέντερ μπακ υπήρχε στον πάγκο.

Να μην λυπάσαι για τον Τσούμπερ (δεν μπορώ να χωνέψω ότι μπήκε αλλαγή στο ντέρμπι), που τον αντικαθιστάς με τον Μαχαίρα; Να μην χαίρεσαι με τον Φερνάντες; Ωραία εναλλαγή συναισθημάτων σε ένα εξίσου ωραίο θέαμα στο δεύτερο μέρος. Ήρεμο, στρωτό, ποδοσφαιρικό σε επίπεδο μιας καλής προπόνησης. Και με ένα πανηγύρι στις εξέδρες, που έσπρωχνε την ομάδα να προσπαθεί για να δημιουργήσει κι άλλα, ασχέτως αν τα πάντα ήταν κριμένα. Κατανοώ τι θα σκεφθούν κάτι. Με αυτό το σκορ και με αυτόν τον αντίπαλο; Είπαμε, βλέπουμε αν παίζουμε σωστά. Μπορούμε να κρίνουμε αν το σωστό γίνεται λόγω διαφοράς ποιότητας. Λες και την Κυριακή, δεν είχαμε διαφοράς ποιότητας…

Δεν χρειάζεται όμως τίποτε άλλο. Η ΑΕΚ πέρασε φυσιολογικά και θα ξαναπεράσει. Και πατάει γερά, αφού το κυριότερο στήριγμα της είναι εκείνο το τμήμα που επιτέλους αναβαθμίστηκε. Δηλαδή ο προπονητής και το επιτελείο του, που θεωρητικά θα είναι μαζί μας μέχρι το 2028. Άρα απερίσπαστα και χωρίς ψυχικές φοβίες, μπορεί να εφαρμόσει τις ιδέες του στο αγωνιστικό πλάνο και κυρίως να φτιάξει την ομάδα της επιλογής του αφού ένα μεγάλο μέλημα θα είναι το ξεσκαρτάρισμα του καλοκαιριού. Κι ασχέτως κάποιας επιτυχίας φέτος, που δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει. Συγχαρητήρια λοιπόν για τις τζίφρες, αλλά και για την δουλειά που αναγνωρίστηκε, αν και δεν ήταν δα και κάποιο κατόρθωμα, θα έλεγε κάποιος. Λάθος. Είναι μεγάλο κατόρθωμα για έναν βλάκα να καταλάβει. Αν μίλαγα για τυφλό, θα έλεγα θαύμα…