ΣΚΕΨΕΙΣ

Εποχή Γιαννίκη

Διαβάσαμε και την δήλωση Γιαννίκη μετά το παιχνίδι με τον ΟΦΗ : <<Ήταν θέμα λαθών η ήττα μας>>. Είπατε τίποτα; Τι να πείτε; Ξέρετε μπάλα; Ασφαλώς και δεν ξέρετε. Αυτό μας είπε ο απόφοιτος της ταβέρνας της Κολωνίας. Ότι δεν είδατε καλά. Ότι εκτάκτως γίνανε λάθη και δεν χάσαμε λόγω των σωστών πραγμάτων που κάναμε.

Να πάμε όμως με αυτόν τον συλλογισμό. Ο Γιαννίκης είναι δυο μήνες στην ομάδα. Στατιστικά, έχουμε πιο πολλά λάθη ή πιο πολλά σωστά; Για ψάξτε το. Και ψάξτε και κάτι άλλο. Στο τελευταίο παιχνίδι, πράγματι Σιμόες και Σάκχοφ δεν πάνε καλά. Έλα όμως που ο Σιμόες συνέρχεται και βάζει και γκολ. Βγαίνει έξω. Ο Άμραμπαντ παίζει παντού και χαλάει τα πάντα. Ο Τσούμπερ ξαφνικά γυρνάει κεντρικός στο 4-2-4, φυσικά δεν κάνει τίποτα και μετά από λίγο βγαίνει έξω κι αυτός. Τι θέλω να πω; Ότι οι παίκτες πράγματι κάνουν λάθη κι έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Όμως τα πιο πολλά λάθη, τα κάνει ο προπονητής.

Σε ποιο παιχνίδι δηλαδή φάνηκε η δουλειά και η τακτική του Γιαννίκη; Με τον ΟΣΦΠ που είχαμε κατοχή μπάλας 60% ή στο άλλο που είχαμε κατοχή 38% και που είμαστε η ομάδα όνειρο του κάθε προπονητή; Μήπως με τον Βόλο ή μήπως με τον Απόλλωνα; Μην ψάχνετε. Σε κανένα. Ό,τι βρέξει ας κατεβάσει είναι η κατάσταση προς το παρόν τακτικά, χώρια που αυτή η ένταση για άμεση ανάκτηση της μπάλας πληρώνεται αφού η ομάδα είναι πολύ πίσω στην φυσική κατάσταση.

Κι αυτό που γράφω είναι σαφές. Αν είναι γερμανομαθής προπονητής – έτσι λένε -, πού είναι η προσήλωση του σε ένα σύστημα ή σε μία τακτική ; Θα καταλάβαινα ότι παίζει κάτι κι ας μην του βγαίνει. Είτε διότι χρειάζεται παραπάνω χρόνος είτε διότι δεν έχει τους κατάλληλους παίκτες. Εγώ δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Βλέπω έναν αχταρμά που περνάει από το 4-2-3-1, πάει σε 4-4-2 και μετά σε τουρλουμπούκι. Ένα μάλιστα χάος, που το δημιουργεί κι ο ίδιος ο προπονητής με τις αλλαγές του. Την ώρα που αν θέλει απλά μια συνοχή στο κέντρο, μπορεί να μπει με δυο κόφτες και με ένα απλό 4-3-3.

Επίσης αυτό που βλέπουν όλοι είναι ότι η ΑΕΚ δεν απέκτησε ούτε μέταλλο, ούτε δύναμη, ούτε και ταχύτητα. Και η ταχύτητα είναι το μόνο που δικαιολογείται λόγω του ρόστερ της. Το βλέπαμε και πριν και πέρσι. Τα άλλα δεν δικαιολογούνται με τίποτα κι είναι θέματα δουλειάς σωματικής αλλά και πνευματικής. Μην καλυπτόμαστε συνέχεια όμως πίσω από τους παίκτες. Σίγουρα είναι χαμηλότερης ποιότητας από αυτούς του ΟΣΦΠ και του ΠΑΟΚ, όχι όμως κι από αυτούς του ΟΦΗ. Και με την προσθήκη ενός χαφ, δεν θα αλλάξει και κάτι το ιδιαίτερο. Διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με κάποια αγκύλωση που ξεκινάει από τα αποδυτήρια.

Υγ. Η ανανέωση του συμβολαίου του Γιαννίκη, δεν έχει καμία πρακτική αξία. Είναι απλώς για να μην μιλάνε κάποιοι δημοσιογράφοι που δεν είναι απόλυτα πιστοί. Οι άλλοι συνεχίζουν να γράφουν μαλακίες (το πλάνο της ΑΕΚ είναι το πλάνο Γιαννίκη κλπ ). Ας κάνει μερικές γκέλες ακόμα και θα σου πω τι αξία έχει ένα συμβόλαιο και μάλιστα όταν το έχεις με τον Μελισσανίδη.