AEK BCΜΠΑΣΚΕΤ

Οι αριθμοί του ΑΕΚ – Καρδίτσα μέσα από τα… μάτια του ΕΣΑΚΕ

Στο κλειστό των Άνω Λιοσίων θα αρχίσει η Καρδίτσα Βιολογικό Χωριό να γράφει την ιστορία της στην Basket League αφού εκεί θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ για την πρεμιέρα του νέου Πρωταθλήματος και θα γίνει η 52η ομάδα που θα αγωνιστεί στην κατηγορία από την περίοδο 1992-93. Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν αύριο (9/10, 19:15, ΕΡΤ3) σε ένα από τα δύο κυριακάτικα παιχνίδια της πρεμιέρας.

Η ΑΕΚ θα αρχίσει την προσπάθεια της στο Πρωτάθλημα με εντός έδρας παιχνίδι για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Ήταν η πρεμιέρα της σεζόν 2017-18 όταν υποδέχτηκε και νίκησε τα Τρίκαλα BC Aries με 91-72 (Σάκοτα 16, Μαυροειδής 15 – Μάρεϊ 25, ΣονΝτρέ Τζόουνς 13). Συνολικά ως γηπεδούχος έχει πολύ καλή παράδοση στα ματς με τα οποία μπήκε στο Πρωτάθλημα, αφού στα χρόνια της Basket League έχει 11 νίκες σε 13 παιχνίδια. Ως γηπεδούχος, από το 1992-93, ηττήθηκε μόνο το 1993 από τον ΠΑΟΚ με 76-85 (Χάλει 21, Τζόνσον 19 – Μπέρι 32, Κόρφας 18) και τον Πανιώνιο το 2004 με 74-81 (Μπέιλι 25, Ζήσης 13 – Οικονόμου 24, Χέντερσον 18). Συνολικά στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, η ΑΕΚ έχει ρεκόρ 19-8 στα ματς πρεμιέρας.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Δεν θα είναι στο παρκέ, δεν θα είναι καν στον πάγκο μιας εκ των δύο ομάδων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όμως ότι ο Γιάννης Μπουρούσης είναι το πρόσωπο αυτού του αγώνα παρότι τις δύο ομάδες συνδέουν και άλλα, ο Βαγγέλης Αγγέλου που είναι στον πάγκο της Καρδίτσας Βιολογικό Χωριό και οι Γιάννης Αθηναίου, Γιάννης Αγραβάνης και Κωστής Γόντικας που ανήκουν στο ρόστερ της νεοφώτιστης ομάδας.

Ο Γιάννης Μπουρούσης όμως περνάει από αύριο και επισήμως στην επόμενη μέρα της μπασκετικής διαδρομής του ως πρόεδρος της ομάδας της ιδιαίτερης πατρίδας του την οποία οδηγεί στην πρώτη σεζόν της στην Basket League και απέναντι στην ομάδα με την οποία άρχισε την επαγγελματική διαδρομή του. Ο παλαίμαχος πια άσος είχε κάνει ντεμπούτο στις 28 Οκτωβρίου 2001 ως παίκτης της ΑΕΚ στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΚΑΟΔ (82-94) και έπαιξε με τη φανέλα της ως το 2006.

Αν και στα πρώτα χρόνια της αθλητικής διαδρομής του και παρότι πέρασαν 16 χρόνια από τότε που αποχώρησε από την ΑΕΚ, ο Μπουρούσης «έγραψε» αριθμούς που τον κατατάσσουν ψηλά σε κάποιες ιστορικές λίστες της «Ένωσης» στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Μεταξύ άλλων είναι ένας από τους 12 που έφτασαν σε τριψήφιο αριθμό συμμετοχών στην κατηγορία (101), ένας από τους 15 που έχουν 200+ εύστοχα δίποντα (210), ο 11ος ριμπάουντερ της (472) και ο 10ος μπλοκέρ της (35).

ΑΕΚ

MILESTONE

* Ο Κώστας Παπαδάκης χρειάζεται 10 πόντους για να φτάσει τους 500 και τρεις ασίστ για να συμπληρώσει τις 200.

ΤΑ ΣΕΡΙ

* Ο Γιάνις Στρέλνιεκς επιστρέφει μετά από πέντε σεζόν στην Basket League. Ο Λετονός, ως παίκτης του Ολυμπιακού, έκλεισε την κανονική περίοδο της σεζόν 2017-18 έχοντας 8/12 τρίποντα στα τρία τελευταία παιχνίδια του κόντρα στον ΠΑΟΚ, τον Γυμναστικό Φάρο Λάρισας και τον Προμηθέα.

* Ο Κένι Ουίλιαμς παρέμεινε στην Ελλάδα μετακομίζοντας από τον Κολοσσό H Hotels στην ΑΕΚ. Ο Αμερικανός μετράει 22 σερί παιχνίδια Πρωταθλήματος με τουλάχιστον ένα εύστοχο τρίποντο.

* Μόνο ένα λάθος είχε ο Παναγιώτης Φιλιππάκος στις οχτώ τελευταίες εμφανίσεις του στην κατηγορία.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

MILESTONE

* Ο Σαίντ Πρίτζετ επιστρέφει στην Basket League και με τέσσερις πόντους θα φτάσει τους 200.

ΤΑ ΣΕΡΙ

* Ο Γιάννης Αθηναίου είχε στις πέντε τελευταίες εμφανίσεις του στην Basket League 9+ πόντους, 1+ τρίποντο, 2+ ριμπάουντ και 5+ ασίστ.

* Ο Γιάννης Αγραβάνης είχε τουλάχιστον ένα κλέψιμο στις πέντε από τις τελευταίες έξι εμφανίσεις του στην Basket League.

* Ο Σαίντ Πρίτζετ είχε τουλάχιστον δύο ασίστ στις εννιά τελευταίες εμφανίσεις του στο ελληνικό Πρωτάθλημα, ως παίκτης του Ιωνικού.