AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο εργοφυσιολόγος της ΑΕΚ, Γ.Ζιώγας μιλάει για τις νέες τεχνολογίες

«Η ποδοσφαιρική επιστήμη είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη και πιο σημαντική αλλαγή στη διάρκεια της καριέρας μου. Μετατόπισε το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο που πιθανώς δεν είχαμε καν ονειρευτεί πριν από λίγα χρόνια. Έφερε μία εντελώς νέα διάσταση»… Τάδε έφη, Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, σε συνέντευξή του στους Irish Times το 2013.

Από τότε έχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία που η επιστήμη έχει κάνει άλματα (και) στο ποδόσφαιρο. Κι αν τότε ο κορυφαίος προπονητής στην Ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου υποστήριζε ότι έζησε αλλαγές που «δεν είχαμε καν ονειρευτεί», τι θα λέει σήμερα, που οι νέες τεχνολογίες έχουν πλέον κυριεύσει το λαοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη.

Στην Ελλάδα μία εγχώρια startup έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει στην εκπαίδευση και τη πρακτική εξάσκηση στις σύγχρονες ποδοσφαιρικές τεχνολογίες. Η Sports Performance Education Hub (SPEH) διοργανώνει σεμινάρια πρακτικής εξάσκησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διαδικτυακά μαθήματα και συνέδρια τα οποία απευθύνονται σε γυμναστές, προπονητές και αναλυτές ποδοσφαίρου που θέλουν να εκπαιδευτούν στις νέες τεχνολογίες.

Τα τρία επόμενα σεμινάρια πρακτικής εξάσκησης θα γίνουν το Μάρτιο στην Αθήνα με τίτλους ενδεικτικούς της θεματολογίας, που έχουν να κάνουν με τη χρήση των γνωστών γιλέκων GPS και του λογισμικού της κάμερας VEO την οποία χρησιμοποιούν οι σύλλογοι της Super Leage: STATSports Pro Series Workshop, STATSports Coach Series Workshop & Τακτική Ανάλυση μέσω χρήσης της κάμερας VEO.

Επικεφαλής εκπαίδευσης και «ψυχή» της εταιρίας είναι ο Δρ. Γεώργος Ζιώγας, ένας από τους πλέον καταρτισμένους εργοφυσιολόγους στη χώρα με θητεία στον Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αλ Νασρ, Ντιναμό Μόσχας, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με την ΑΕΚ. Ο κ. Ζιώγας με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στις ΗΠΑ, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για την πρωτοποριακή ιδέα και τις ραγδαίες αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία.

– Ποιος είναι ο σκοπός της Sports Performance Education Hub?

«Να εκπαιδεύσουμε γυμναστές, προπονητές και αναλυτές στις νέες τεχνολογίες του ποδοσφαίρου, οι οποίες είναι διαθέσιμες κυρίως σε elite ομάδες. Μια τέτοιου είδους εκπαίδευση στο εξωτερικό παρέχεται από τους συλλόγους. Όμως στην Ελλάδα, ένας γυμναστής που θέλει να εργαστεί σε πιο υψηλό επίπεδο, δεν έχει πρόσβαση και ειδική εκπαίδευση σε αυτές τις τεχνολογίες. Μέσω της εταιρίας μας, εκπαιδεύεται στη χρήση του εξοπλισμού και των λογισμικών που χρησιμοποιούνται από μεγάλα cub του εξωτερικού καθώς και στις διαδικασίες ανάλυσης μαθαίνωντας “ την ουσία πίσω από τους αριθμούς”.

– Ποια είναι τα λογισμικά και τα μηχανήματα στα οποία αναφέρεστε;

Κατ’ αρχήν είναι το SONRA, το κορυφαίο λογισμικό της STATSports η οποία είναι η εταιρία ηγέτης στον τομέα της καταγραφής και ανάλυσης της απόδοσης μέσω ειδικών φορητών μικροσυσκευών GPS. Επίσης, είναι το λογισμικό COACH SERIES της STATSports και απευθύνεται σε ακαδημίες ποδοσφαίρου, ατομικούς γυμναστές ποδοσφαιριστών ή ομάδες με πολύ περιορισμένο budget. Τέλος, υπάρχει και η πρωτοποριακή κάμερα VEO με ειδικό λογισμικό που υποστηρίζει ανάλυση παιχνιδιού, αντιπάλου, ατομική ανάλυση παικτών, γραφικές απεικονίσεις κ.α. Για όλα αυτά τα λογισμικά, υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να αποκτήσει και την ανάλογη πιστοποίηση.

– Ποιο είναι το εκπαιδευτικό πλάνο της εταιρίας;

Υπάρχει συνδυασμός εξειδικευμένης εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης. Τα διαδικτυακά μαθήματα προσφέρουν ειδικές γνώσεις και λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ένας γυμναστής ποδοσφαίρου ή επαγγελματίας του χώρου. Tα συνέδρια έχουν στόχο να μεταφέρουν την πιο σύγχρονη γνώση από κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου από την Ελλάδα το εξωτερικό. Τέλος, η δια ζώσης εκπαίδευση με τα σεμινάρια πρακτικής εξάσκησης, παρέχουν τη δυνατότητα χρήσης και εκμάθησης των λογισμικών που χρησιμοποιούν οι κορυφαίες ομάδες παγκοσμίως στο ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα, έχουμε συνάψει συμφωνία με την κορυφαία εταιρία STATSports, που συνεργάζεται με την FIFA και με τις περισσότερες ομάδες της Premier League. Οι συμμετέχοντες στα δυο workshops της STATSports θα συνδυάσουν τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις των σύγχρονων παραμέτρων ανάλυσης της απόδοσης, με την πρακτική εξάσκηση στο ειδικό λογισμικό και θα λάβουν την αντίστοιχη πιστοποίηση από την ίδια τη SΤΑΤSports.

– Ποιες είναι οι σύχρονες παράμετροι ανάλυσης που αναφέρατε;

Είναι παράμεροι που σχετίζονται με τη όγκο, την ένταση, το φορτίο και την επιβάρυνση της προπόνησης. Για παράδειγμα, αναλύεται η ένταση σε μεγάλο ή μικρό χώρο, η πυκνότητα των έντονων κινήσεων όπως το High Speed Running, Εxplosive Distance, High Intensity Bursts, Acceleration Impulse, παράμετροι που σχετίζονται με το μεταβολικό φορτίο της κίνησης του ποδοσφαιριστή όπως η μεταβολική ισχύς, το HMLD, το δυναμικό φορτίο και πολλές άλλες. Ορισμένοι γνωρίζουν μερικές από αυτές, αλλά δεν τις χρησιμοποιούν με τον κατάλληλο τρόπο. Παλαιότερα δεν υπήρχαν ακριβή συστήματα GPS, παρά μόνο καρδιοσυχνόμετρα που μετρούσαν την καρδιακή συχνότητα. Τα σύγχρονα GPS στο ποδόσφαιρο έχουν ενσωματωμένα επιταχυνσιόμετρα, βαρυτόμετρα, γυροσκόπια και ισχυρούς επεξεργαστές που καταγράφουν με μεγάλη ακρίβεια την παραμικρή κίνηση του ποδοσφαιριστή. Με την ανάλυση των δεδομένων έχουμε μια πλήρη ανάλυση της απόδοσης της ομάδας και του κάθε ποδοσφαιριστή. Αποτελεί πραγματικά μια επανάσταση που αλλάζει το ποδόσφαιρο όπως είπε και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και είναι απαραίτητη για την επαγγελματική ανέλιξη γυμναστών και προπονητών ποδοσφαίρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ