ΣΚΕΨΕΙΣ

Play offs…

Aφήνουμε όλοι πίσω το 3-3 στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Χορταστικός αγώνας για τον ουδέτερο ποδοσφαιρόφιλο, αλλά χαράς ευαγγέλια για ΠΑΟΚτζήδες και Ολυμπιακούς πρωτίστως, δευτερευόντως για Αρειανούς (τι θα άλλαζε για τον Άρη αν έχανε ή αν κέρδιζε το συγκεκριμένο ματς αναρωτιούνται πολλοί). Και ελεγχόμενη πίκρα για τους Ενωσίτες.

Αλλά έχουν συνηθίσει φέτος αυτοί σε αποτελέσματα που τους κάνουν να χασκογελάνε με τον τρόπο που διαμορφώνονται. Πότε θα κόψει, επιτέλους, η ΑΕΚ τα δώρα; Ίσως μονάχα όταν οριστικοποιήσει τη μαθηματική κατάκτηση του τίτλου να μπορεί να τα ξαναθυμηθεί για λίγο ως πρακτική… Εντάξει, αστειεύομαι. Και μπορώ να το κάνω γιατί έχω εμπιστοσύνη στην ομάδα. Δεν έκανε και λίγα δώρα σε διάφορους «φίλους και γνωστούς» στις 26 πρώτες αγωνιστικές… Ας είναι…

Πλέον οι λέξεις που βρίσκονται στα μυαλά και στα στόματα όλων των ποδοσφαιρόφιλων είναι οι εξής: play offs. Βαθμολογία; ΠΑΟΚ λέει 60, ΑΕΚ 59, Ολυμπιακός 57, Παναθηναϊκός 56, Άρης 42, Λαμία 34. Το γκολ στις καθυστερήσεις που δέχτηκε στη Θεσσαλονίκη η ΑΕΚ την έφερε ένα βαθμό πίσω από την πρώτη θέση. Από εδώ και πέρα, αρχίζει η στυγνή βαθμοθηρία. Η ΑΕΚ πρέπει να κοιτάει τα δικά της, αλλά καλοδεχούμενα και όλα τα άλλα που θα είναι βολικά για την ίδια. Πχ., ισοπαλίες σε ντέρμπι ανάμεσα στους άλλους που θα στερούν δύο βαθμούς και από τους δύο, απώλειες με Άρη και Λαμία των συνδιεκδικητών, και πάει λέγοντας. Φυσικά, το επαναλαμβάνω, καθήκον και υποχρέωση της ΑΕΚ είναι να κοιτάει ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ. Με 10 νίκες παίρνει το πρωτάθλημα, και μάλιστα άνετα, να το πω κάπως σκωπτικά. Υπάρχει, άλλωστε, η περσινή ΑΝΑΛΟΓΗ εμπειρία. Πού βοηθάει αυτή δέκα μήνες αργότερα; Στην πνευματική προετοιμασία και στη σωματική σμίλευση. Γιατί τα άλλα, τα αγωνιστικά, δουλεύονται και βγαίνουν όταν τα έχεις.

Πώς μπαίνουν στην τελική ευθεία, όμως, οι ανταγωνιστές; Ο ΠΑΟΚ ως πρωτοπόρος. Ίσως και με βάση την εικόνα του στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος να το δικαιούται. Είχε τις απώλειές του, αλλά τα δώρα της ΑΕΚ «σε όλη την κοινωνία» δεν τα έκανε η ομάδα του Λουτσέσκου… Πολύ καλή επιθετική παραγωγικότητα, καλή αμυντική λειτουργία. Όμως, η ΑΕΚ μπορεί να τον νικήσει μέσα έξω. Δεν τον φοβάται, απλά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους άλλους δύο. Δεν φοβάται κανέναν το συγκρότημα του Ματίας Αλμέιδα, αλλά υπάρχει προαπαιτούμενο: να παίξει όσο καλύτερα μπορεί σε συνεχόμενους απαιτητικούς αγώνες. Δεν είναι εύκολοι αντίπαλοι, ούτε μπορεί να προκύψει κάποιος υγιεινός περίπατος. Η ΑΕΚ θα ιδρώσει, θα φτύσει αίμα για να κόψει πρώτη το νήμα.

Πριν μπουν στη μάχη των play offs, όλοι στα Σπάτα οφείλουν να αναλογιστούν δύο πράγματα: τα (ατομικά και συλλογικά) οφέλη ενός (ακόμη) τίτλου και το γεγονός πως είναι στο χέρι τους να τον κατακτήσουν και να τον τοποθετήσουν στην τροπαιοθήκη του συλλόγου. Δεν είναι πάντα στο χέρι, ακόμα και των καλών ομάδων κάτι τέτοιο, δηλαδή να εξαρτάται από αυτές πού θα τερματίσουν. Δεν έχουν όλες οι ομάδες αυτό το προνόμιο. Η ΑΕΚ, όμως, το έχει. Όλοι στον οργανισμό της το θέλουν αυτό το πρωτάθλημα. Ο κόσμος για να πανηγυρίσει ξέφρενα στα ιερά, και ματωμένα από τον περσινό Αύγουστο, εδάφη της μαγευτικής Νέας Φιλαδέλφειας. Το ίδιο το σωματείο, ως ιστορική σημειολογία, για να γιορτάσει τα 100 χρόνια. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης για τον πέμπτο προσωπικό του τίτλο πρωταθλήματος. Η ομάδα, στη σύγχρονη version της, γιατί δεύτερος συνεχόμενος τίτλος σηματοδοτεί κυριαρχία και επιβολή με βάση αυταπόδεικτα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ακόμα και το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο που σε έναν περίφημο (και σπάνιο για Ελλάδα) τα τελευταία χρόνια ανταγωνισμό ψάχνει να βρει την ομάδα που θα είναι πιο μπροστά στη βιτρίνα. Που θα αποτελεί τον κράχτη και το πιο εμπορικό όνομα…

Πολλά διακυβεύονται, λοιπόν, για την Ένωση τους επόμενους δύο μήνες. Είναι αμαρτία να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Και ο ασφαλέστερος τρόπος για να μη χαθεί είναι να σεβαστεί το ποδόσφαιρο. Πώς; Μα, παίζοντας με διάρκεια, με σθένος, με πυγμή, με μυαλό αυτό το ποδόσφαιρο που μπορεί. Για να δικαιωθούν όσοι από την αρχή της σεζόν αναγνώριζαν ποιοτική υπεροχή. Που, όμως, εμφανίστηκε αποσπασματικά και κάπως νωχελικά όλους τους προηγούμενους μήνες. Όλοι το αποδίδαμε αυτό σε ένα λόγο: πως η ΑΕΚ προετοιμαζόταν για τα play offs. Ε, ήρθε η ώρα. Παίξτε μπάλα ρε μάγκες, τη μπάλα που μπορείτε και ξέρετε, και όλα θα γίνουν όπως πρέπει! Πάμε να το πάρουμε! Μπορούμε!