AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η UEFA αποθέωσε τον Ναό της ΑΕΚ

Η ΠΑΕ ΑΕΚ πέρασε με επιτυχία όλα τα τεστ για τον τελικό του Conference League με την UEFA να αποθεώνει την “Αγιά Σοφιά”.

Στην Αθήνα βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή πολυμελές κλιμάκιο της UEFA, το οποίο αποτελείται από 30 στελέχη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας με δύο επικεφαλής, για την τελική επιθεώρηση στην «Αγιά Σοφιά» εν όψει του τελικού του Europa Conference League. Το κλιμάκιο, στο οποίο την Τετάρτη η ΠΑΕ ΑΕΚ παρέθεσε επίσημο δείπνο στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα παραμείνει στο γήπεδό μέχρι και αύριο Παρασκευή 9/2.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διαδικασία, αφού τα εξειδικευμένα στελέχη της UEFA έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η «Αγιά Σοφιά» ανταποκρίνεται απόλυτα σε όλες τις απαιτήσεις ενός ευρωπαϊκού τελικού και είναι πανέτοιμη να φιλοξενήσει αυτό το παγκόσμιας εμβέλειας αθλητικό γεγονός.

Οι εκπρόσωποι της UEFA έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στους τομείς της τεχνικής υποδομής και της ασφάλειας (safety and security). Έγιναν μάλιστα πολύ λεπτομερείς και εκτεταμένοι έλεγχοι σε προσομοίωση διεξαγωγής αγώνα τόσο στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης (CCTV) όσο και στο access control του γηπέδου.

Η «Αγιά Σοφιά» πήρε άριστα από την UEFA σε όλα αυτά τα τεστ, όπως και σε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τη διοργάνωση ενός τελικού σε όλους τους χώρους του γηπέδου. Τα στελέχη της UEFA έδωσαν μάλιστα συγχαρητήρια στο κλαμπ και στο γήπεδο για την άψογη συνεργασία και ανταπόκριση σε όλα τα επίπεδα.

Ειδικά για τους τομείς safety and security το συμπέρασμα ήταν κοινό: Η «Αγιά Σοφιά» ανταποκρίνεται στα πιο υψηλά στάνταρ και στην ασφάλεια και στον έλεγχο πρόσβασης στην εγκατάσταση.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι έλεγχοι αυτοί της UEFA και τα συμπεράσματά τους έρχονται ταυτόχρονα με την οριστική διαμόρφωση των απαιτήσεων του νέου νομοθετικού πλαισίου για το άνοιγμα και την επαναλειτουργία των γηπέδων από την κυβέρνηση.

Το γήπεδο της ΑΕΚ αυτή τη στιγμή πιστοποιείται και από τις διεθνείς αρχές πως πληροί απόλυτα όλες τις προϋποθέσεις για να λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια για το κοινό. Ενδεικτικά πρέπει να σημειωθεί ότι διαθέτει ήδη το κορυφαίο σύστημα παρακολούθησης στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη με 250 κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε πλήρη λειτουργία.