ΣΚΕΨΕΙΣ

Το αν σε πήγε ο εγγυητής χωρίς παπούτσια στη δεξίωση, δεν φταις εσύ

Είναι πολλή δύσκολη η ποδοσφαιρική κριτική. Όχι λόγω του αποτελέσματος. Αλλά λόγω της νοοτροπίας της χώρας μας. Που επιμένει να παίζει ποδόσφαιρο ενώ θα ήταν καλύτερο να κάνει καμιά διαδήλωση για τα δικαιώματα των ζώων, των ανθρώπων ή των χαμένων ποιητών. Αφού είσαι, όπως λες, καλύτερος στα πνευματικά θέματα, γιατί θες να πας να κάνεις συγκρίσεις σε επίπεδο τρεξίματος, δουλειάς, οργάνωσης, σοβαρότητας και σχεδιασμού; Όχι βέβαια ότι έχεις Λούβρο, αλλά ας πούμε κάτι κι εμείς.

Όποιος έφυγε από το γήπεδο ή την τηλεόραση του στενοχωρημένος, πραγματικά πρέπει να αρχίσει να μελετάει την Βανδή στις νέες περιπέτειες της. Για ποδόσφαιρο δεν κάνει. Όπως δεν έκανε ο σχεδιασμός του Αλμέιδα, που κράτησε τον Μάνταλο σε όλον τον αγώνα. Τι να κάνουμε κι εμείς εδώ; Θέλει πολύ να καταλάβεις ότι χρειάζεσαι μια χαφάρα στο κέντρο τύπου Έμερσον, την ώρα που βλέπεις ότι ο Πινέδα έχει γίνει τροφή για τα ψάρια και την ώρα που βγαίνει έξω για να μείνει μέσα ο Μάνταλος;

Φταίνε αυτοί; Όχι, δεν φταίνε πουθενά. Όπως δεν φταίει κι ο Αθανασιάδης, που βγήκε και δεν βγήκε στο πρώτο γκολ – κι άρα δεν έχουμε τερματοφύλακα – αλλά όταν έβγαλε το απίθανο στο δεύτερο μέρος, όλοι κοιταζόντουσαν. Και δεν κατάλαβα τι ακριβώς θέλανε. Τον Στάνκοβιτς να δώσει πάσα στον αντίπαλο επιθετικό στα δυο μέτρα; Όχι. Θέλανε άλλους τερματοφύλακες. Όλα τα άλλα δούλευαν και τους χάλαγε η μαγιά από τα τέρματα.

Ρε καραμήτρο. Σαγιονάρες φόραγες και οι άλλοι φόραγαν παπούτσια με τάπες. Ένας ηλίθιος άξεστος βλάχος τύπου Μελισσανίδη, πήγε στον πύργο του Άιφελ. Όχι για επαιτεία. Πήγε σαν φαβορί. Πόσες φορές έχουμε πει ότι η ΑΕΚ ίσως έχει κάποια τύχη αν παίζει σαν χαμένη; Πολλές αλλά δεν βαριέσαι. Μεταξύ των Ελλήνων θα ακουστεί μόνο ο κοτσαμπάσης. Όλοι οι άλλοι θα έχουν άδικο. Ευτυχώς που υπάρχει η Ευρώπη και ρίχνει καμιά σφαλιάρα και αλλάζουν οι δικαιολογίες, ειδικά των ηλίθιων δημοσιογραφικών στρατών για την ομάδα που δεν κέρδισε την Κηφισιά αλλά ήταν συγκεντρωμένη να κερδίσει την Μασσαλία. Πραγματικά πρέπει να είσαι μαλάκας για να πιστεύεις κάτι τέτοιο.

Κι όλοι περίμεναν τον Γκαρσία να γυρίσει. ΚΑΙ ΧΑΛΑΣΕ ΟΛΗ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ. Ποιος έλειπε πάλι; Ο Ρότα; Για πες μου ρε μάγκα. Ο Γκατσίνοβιτς, ο Πινέδα στον άξονα, ο Άμραμπαντ κι ο Μάνταλος μαζί με τον Γκαρσία, παίζανε; Γιατί εγώ είδα όλους τους πίσω να παίζουν κι αυτόν τον υπερήρωα, που λέγεται Σιμάνσκι. Δηλαδή η μεσοεπιθετική σου δύναμη, ποια ήταν; Οι παγκίτες που θα ερχόντουσαν αργότερα όταν η Μασσαλία θα είχε κουραστεί; Άσε μας ρε Αλμέιδα κι άρχισε να κοιτάς την Κηφισιά και την Λαμία.

Διότι οι δυο ομάδες, δεν είχαν καμία σύγκριση. Στην φυσική κατάσταση. Στην σωματική δύναμη και στην ταχυδύναμη. Στα ύψη και στα τζαρτζαρίσματα. Στην ακρίβεια των μεταβιβάσεων και στο κυνήγι των χαμένων μπαλιών. Και το αποτέλεσμα ήταν τόσο δίκαιο όσο οφείλει να είναι το άθλημα στον καραγκιόζη που πάει να κοροϊδέψει. Και που μπήκε και επιθετικά. Εδώ στην Ευρώπη που θα έπρεπε να παίζει με δυο αμυντικά χαφ, είπε να πάει να γαμήσει. Με την Κηφισιά είπε να παίξει με Γαλανόπουλο και Γιόνσον. Βλέπετε κάποια ανακολουθία; Όχι. Είναι θέμα τι χόρτο παίρνεις εκεί κατά Τετάρτη.

Κι ουδείς Αεκτζής δικαιούται να είναι στενοχωρημένος. Αυτή είναι η ποιότητα του ρόστερ κι αυτό μπορεί να παίξει. Αυτός είναι ο Γκαρσία, που δεν μπορεί να σκοράρει ούτε από τα δύο μέτρα με κεφαλιά με όλο το τέρμα δικό του. Θα ξαναπάρεις 25 μεγάλε επιχειρηματία; Σίγουρα, ειδικά όταν θα κοιτάνε φέτος οι κουτόφραγκοι σε πόσα παιχνίδια ΔΕΝ έπαιξε. Ευτυχώς που υπήρχε ο Βίντα κι ο Μουκουντί μαζί με τον Σιμάνσκι κι άντε και τα δυο πλάγια μπακ, και δεν είχαμε τίποτα συντριβές από τους αδερφούς.

Συγχαρητήρια όμως για την όποια προσπάθεια. Το αν σε πήγε ο εγγυητής χωρίς παπούτσια στην δεξίωση, δεν φταις εσύ. Θεώρησε ότι μπορείς κι εσύ να προχωρήσεις ουρανοκατέβατα. Και θα μπορούσες ίσως αν δεν έπεφτες επάνω στην Μασσαλία. Κι έχεις άλλες δύο ευκαιρίες. Αρκεί να μπει μπρος κάποιο σύστημα και κάποια στρατηγική. Και βέβαια και κάποια λογική για τη νίκη απέναντι στη Λαμία. Αυτός είναι ο αντίπαλος σου, όχι η Ευρώπη.

Υγ. Αυτός ο Ιταλός που έχουμε για γυμναστή, τι ακριβώς παριστάνει; Συνέχεια τρώει κάρτες και παρατηρήσεις. Αυτός διδάσκει πειθαρχία στους ποδοσφαιριστές μας; Γάμα το αυτό. Απεβλήθη μέχρι κι ο Κονέ. Που ακριβώς ήταν η αδικία;