AEK BCΜΠΑΣΚΕΤ

Οι αριθμοί του Ολυμπιακός – ΑΕΚ

Ένα από τα πιο κλασικά ζευγάρια του ελληνικού μπάσκετ κλείνει το σημερινό (15/10, 17:15) πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής της 32ης Basket League. Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει στο ΣΕΦ την ΑΕΚ Betsson.

Ο Ολυμπιακός μετά την κατάκτηση του Super Cup by aegean islands για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μπήκε στο Πρωτάθλημα με την εκτός έδρας νίκη επί του Άρη Midea στη Θεσσαλονίκη. Με αυτήν διεύρυνε τον θετικό απολογισμό του στα ματς πρεμιέρας της Basket League αφού μετράει πλέον 24 νίκες σε 30 εναρκτήρια παιχνίδια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι έχει ακριβώς τον ίδιο απολογισμό εντός και εκτός έδρας με ρεκόρ 12-3. Με τη νίκη της περασμένης Δευτέρας στο Nick Galis Hall, οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν τις 40 συνεχόμενες νίκες κανονικής περιόδου, ένα σερί που άρχισε στις 6 Δεκεμβρίου 2021 με το διπλό επί της Λάρισας (70-101).

Η ΑΕΚ Betsson μπήκε στο Πρωτάθλημα με την εντός έδρας ήττα από το Λαύριο Megabolt. Αυτή ήταν η 4η ήττα σε συνολικά 16 εντός έδρας παιχνίδια της στα χρόνια της Basket League μετά από εκείνες τις οποίες γνώρισε το 1993 από τον ΠΑΟΚ mateco, το 2004 από τον Πανιώνιο και το 2009 από τα Τρίκαλα. Αν η «Ένωση» ηττηθεί μάλιστα αύριο στο ΣΕΦ, θα μπει στο Πρωτάθλημα με 0-2 για πρώτη φορά μετά το 2009 και συνολικά μόλις για τρίτη φορά στην ιστορία της, από το 1992-93.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ολυμπιακός και ΑΕΚ Betsson θα συνεχίσουν να γράφουν τη μακρά ιστορία των μεταξύ τους αγώνων με τον αυριανό που θα είναι ο 145ος. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μεγάλο προβάδισμα σε αυτούς με υπερδιπλάσιο αριθμό νικών. Είναι μία παράδοση που «έχτισαν» στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, αφού πριν από αυτά (1963-1986) η κατάσταση ήταν πιο ισορροπημένη με 35 νίκες του Ολυμπιακού και 26 της ΑΕΚ Betsson.

Η τελευταία από τις τέσσερις, στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, εκτός έδρας νίκες της «Ένωσης» ήταν εκείνη της περιόδου 2002-03 όταν επικράτησε με 99-76. Ήταν μάλιστα η ευρύτερη από τις συνολικά οχτώ εκτός έδρας επιτυχίες της επί των «ερυθρόλευκων». Έκτοτε όμως ο Ολυμπιακός μετράει 20 συνεχόμενες νίκες Πρωταθλήματος, ως γηπεδούχος.

Συνοπτικά οι αριθμοί αυτών των ντέρμπι…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

MILESTONE

* Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έχει μπροστά του ένα ξεχωριστό milestone, αφού απέχει μία ασίστ από τις 500 στην Basket League.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Έτοιμος να «σκαρφαλώσει» μία θέση στη λίστα με τους πολυνίκες προπονητές του ελληνικού Πρωταθλήματος είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Με τη νίκη της πρεμιέρας έφτασε στις 209 και στην 9η θέση τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, τον οποίο θα προσπεράσει με την επόμενη νίκη του.

* Ο Αϊζάια Κάνααν σημείωσε τη μεγαλύτερη επίδοση εύστοχων τριπόντων της πρεμιέρας, έχοντας επτά κόντρα στον Άρη Midea. Ο Αμερικανός έχει 46 εύστοχα τρίποντα σε 17 παιχνίδια του στην Basket League (2,7 ανά αγώνα).

* Με το πρώτο του επιθετικό ριμπάουντ, ο Μουσταφά Φαλ θα γίνει ο 13ος ξένος στην ιστορία του Ολυμπιακού που θα φτάσει τα 100.

ΑΕΚ BETSSON

MILESTONE

* Ο Λάνγκστον Χολ θα συμπληρώσει 100 εμφανίσεις στην Basket League. Ο Αμερικανός που παίζει με τρίτη διαφορετική ομάδα στο ελληνικό Πρωτάθλημα μετά την παρουσία του στον Κολοσσό H Hotels και τον Προμηθέα, θα γίνει ο 78ος ξένος στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος που θα φτάσει σε αυτό το επίτευγμα.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Τζάστιν Τίλμαν είχε εννιά εύστοχα στην πρεμιέρα (9/12) και μοιράστηκε την κορυφαία επίδοση με τον Λούκα Μπραΐκοβιτς του Κολοσσού H Hotels.

* Ο Όμηρος Νετζήπογλου έκλεψε μία φορά την μπάλα στο ματς με το Λαύριο Megabolt και συμπλήρωσε έξι σερί ματς κανονικής περιόδου με τουλάχιστον ένα κλέψιμο.

* Παρά την ήττα της, η ΑΕΚ Betsson σημείωσε την κορυφαία επίδοση πόντων ενός ημιχρόνου, έχοντας 54 (25+29) κόντρα στο Λαύριο Megabolt.