AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έπαθε το ίδιο με Έρικσεν ο Νταντσένκο! Τι είπε ο γιατρός που χειρούργησε τον Ουκρανό

Ο Δημήτρης Τσιαχρής, επεμβατικός καρδιολόγος και διευθυντής του Πρότυπου Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων «Athens Heart Center» στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, είναι αυτός που χειρούργησε τον Όλεχ Νταντσένκο.

Ο κ.Τσιαχρής μίλησε στην ιστοσελίδα Sportdog και τον συνάδελφο Χρήστο Κωνσταντινίδη για τη μεγάλη μάχη που έδωσε ο Ουκρανός ποδοσφαιριστής. Αποκάλυψε, ότι ο αθλητής, όπως έδειξαν οι εξετάσεις δεν υπέστη ανακοπή. Το επεισόδιο με την υγεία του οφείλεται στην επίπονη άσκηση και την καταπόνηση. Επίσης μοιράστηκε τα λόγια που είπε στον παίκτη της ΑΕΚ και έστειλε μήνυμα, σε όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό, για έλεγχο της καρδιάς από ειδικό, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ύπαρξης ειδικού εξοπλισμού σε προπονητικά κέντρα, γήπεδα και γενικά σε δημόσιους χώρους.

«Είχαμε ενημέρωση από νοσοκομείο της Τουρκίας και υπήρξε ενδιαφέρον από την πλευρά μας για το συμβάν, γιατί μας είπαν, ότι ήθελαν να του εμφυτεύσουν απινιδωτή. Εμείς ζητήσαμε να μεταφερθεί στην Ελλάδα για να εξεταστεί, γιατί οι εξετάσεις που είχε κάνει πριν έναν χρόνο είχαν δείξει, ότι η καρδιά του δεν είχε κανένα πρόβλημα. Διαπιστώσαμε λοιπόν, ότι η ταχυκαρδία που είχε μπορούσε να αντιμετωπιστεί και να μην καταδικαστεί ο αθλητής σε έναν απινιδωτή που θα του δυσχέραινε την καριέρα. Αυτό όμως πρέπει να το αποδεικνύουμε μέσω της καταγραφής του καρδιακού ρυθμού του. Γι’αυτό του εμφυτεύτηκε μία πολύ μικρή συσκευή κάτω από το δέρμα, έτσι ώστε να εντοπιστεί αν εμφανίσει κάποια αρρυθμία. Είχε μία αρκετά ακραία εμφάνιση ταχυκαρδίας», ανέφερε αρχικά ο γιατρός που διενήργησε την επέμβαση στον Ντατσένκο και αποκάλυψε: «Δεν έπαθε ποτέ όμως ανακοπή όπως ειπώθηκε. Αυτό διαπιστώσαμε εξετάζοντας τα δεδομένα».

Οι πληροφορίες ανέφεραν, ότι ο παίκτης δεν είχε σφυγμό και ότι ανατάχθηκε μετά από μία ώρα στο νοσοκομείο της Αττάλειας. Οπότε πώς ήταν δυνατό να μην υπέστη ανακοπή, έγινε λάθος εκτίμηση;

«Αυτό είναι αληθές. Την ώρα εκείνη όμως δεν ήταν οργανωμένη η κατάσταση στο προπονητικό κέντρο. Οι σωστές πρώτες βοήθειες του δόθηκαν στο νοσοκομείο μετά από μία ώρα. Μετά ακολούθησαν οι εξετάσεις. Εμείς κάναμε μία μαγνητική καρδιάς και προχωρήσαμε στην αποθεραπεία. Θεωρούμε, ότι σε έναν μήνα και με την κατάλληλη παρακολούθηση θα μπορεί να αγωνίζεται».

Υπάρχει η πιθανότητα η περιπέτεια της υγείας του να οφείλεται στο στρες και στην πίεση;

«Το συζήτησα αρκετά μαζί του. Υπάρχει στη διεθνή βιβλιογραφία ένας όρος που ονομάζεται ‘μυοκαρδιοπάθεια του αθλητή’. Σε όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται σε επαγγελματικό επίπεδο τα όρια από μία θανατηφόρο μυοκαρδοπάθεια σε μια μυοκαρδιοπάθεια από το στρες λόγω της άσκησης είναι δυσδιάκριτα. Είδαμε ότι ο Όλεχ δεν είχε την επικίνδυνη μυοκαρδιοπάθεια».

Γιατί εμφανίστηκε μυοκαρδιοπάθεια;

«Εμφάνισε αυτά τα συμπτώματα από την υπερβολική άσκηση στη ζωή του. Οι αθλητές εμφανίζουν συχνότερα αιφνίδιους θανάτους λόγω καρδιάς σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Εμφανίζουν δηλαδή τέτοιου είδους καρδιολογικά προβλήματα εξαιτίας της άσκησης. Οι συνθήκες για τον Ντατσένκο ήταν οι εξής: Είχε παίξει έναν ολόκληρο αγώνα δύο μέρες πριν υποστεί την συγκεκριμένη ταχυκαρδία, και έναν ακόμα για 45 λεπτά. Με απλά λόγια είχε κουραστεί. Ήταν πολύ έντονη η δοκιμασία του.

Εγώ του είπα χαρακτηριστικά, ότι αν κάποιος ασκείται ερασιτεχνικά και αρχίζει να έχει τέτοια προβλήματα, του λέμε να μειώσει άσκηση. Αν είναι επαγγελματίας τότε του λέμε να αποφασίσει. Ο Έρικσεν λογικά κάτι τέτοιο είχε πάθει (σ.σ μυοκαρδιοπάθεια του αθλητή) στο Euro. Και αυτός δεν είχε κανένα πρόβλημα στην καρδιά του. Γι’αυτό άλλωστε συνεχίζει και αγωνίζεται. Το ίδιο ευελπιστούμε, ότι θα γίνει με τον Ντατσένκο».

Η τραγική εμπειρία της απώλειας της συντρόφου του μπορεί να έπαιξε ρόλο στο πρόβλημα που προέκυψε για τον παίκτη; Το ΣΟΚ δηλαδή να του επηρέασε την ψυχολογία, άρα και την υγεία;

«Παίζει ρόλο η ψυχολογία. Υπάρχει φοβερό στρες στους αθλητές. Είναι σωστό όλες οι ομάδες να έχουν ψυχολογική υποστήριξη. Η ΑΕΚ έχει ψυχολογική υποστήριξη από φέτος. Υπάρχει μία ψυχολόγος που μιλούν μαζί της οι ποδοσφαιριστές. Εδώ ο Αντετοκούνμπο είχε δηλώσει, ότι ‘έχει ειδικό «Sport Psychologist’ με τον οποίο έχει καθημερινή επαφή και έχει παραδεχτεί πως έχει βελτιωθεί η καριέρα του».

Ο Ντατσένκο είναι επαγγελματίας, οι εξετάσεις του δεν έδειχναν προβλήματα και όμως εμφάνισε ένα πρόβλημα καρδιάς. Οπότε πόσο σημαντική και αναγκαίά είναι για τους ερασιτέχνες αθλητές η πρόληψη; Πρόσφατα 18χρονος στη Θεσσαλονίκη υπέστη ανακοπή ενώ έπαιζε σε 5Χ5.

«Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να εφαρμόζονται. Πρώτο, χρειάζεται έλεγχος από ειδικό σε αυτούς που αθλούνται συστηματικά. Από την άλλη πλευρά, στους αθλητικούς χώρους πρέπει να υπάρχουν υποδομές για να αντιμετωπιστεί τέτοιο συμβάν. Η Καρδιολογική Εταιρεία διενεργεί σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε τέτοιους χώρους. Πολλοί πυροσβέστες ή αστυνομικοί ξέρουν να χρησιμοποιούν εξωτερικούς απινιδωτές. Τέτοια μηχανήματα, πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε σε γήπεδα, σε θέατρα, σε πάρκα. Είναι πολύ εύκολο να εκπαιδευτεί κάποιος να χρησιμοποιεί τέτοια μηχανήματα. Πρέπει σε κάθε αθλητικό χώρο, σε κάθε δημόσιο χώρο να υπάρχουν απινιδωτές και υπάλληλοι εκπαιδευμένοι. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων, δηλαδή εξετάσεις και εξοπλισμός μπορεί να σώσει ζωές».