AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο νόμος του Όσιμ και η ολιγωρία της άμυνας

Ο νόμος του Όσιμ “μίλησε” στα Γιάννενα, με την ΑΕΚ να είναι εξαιρετική στο επιθετικό κομμάτι αλλά άστοχη, ενώ πλήρωσε την αμυντική της ολιγωρία με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα – σοκ από τον ΠΑΣ με 2-1 και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι στην κατάμεστη “Αγιά Σοφιά”.

Η ομάδα του Θανάση Στάικου επικράτησε στους Ζωσιμάδες στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής, με σκόρερ τους Ριένστρα (9′), Μπάλαν (32′), ενώ στο 51′ μείωσε ο Αραούχο για την Ένωση, η οποία βρίσκεται ξανά επτά βαθμούς πίσω από την 1η θέση.

Ξέφρενο ρυθμό είχε το πρώτο ημίχρονο με την ΑΕΚ να έχει τις μεγάλες ευκαιρίες και τον ΠΑΣ Γιάννινα τα δύο γκολ. Μόλις στο 9ο λεπτό οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ. Ο Ριένστρα έκανε το 1-0 με συρτό σουτ από κοντά μετά από υπέροχη προσπάθεια του Πήλιου από τα αριστερά. Στο 17′ η ΑΕΚ έχασε το… άχαστο με τον Αραούχο. Ο Άμραμπατ ντρίμπλαρε τη μισή άμυνα του ΠΑΣ κι έκανε το γύρισμα από τα δεξιά, με τον Αραούχο να σουτάρει ψηλά άουτ από πολύ κοντά! Ένα λεπτό μετά ο ΠΑΣ απάντησε αλλά ο Μπάλαν έστειλε λίγο άουτ την μπάλα μέσα από την περιοχή. Στο 20′ οι Ηπειρώτες έκαναν επίνδυνη αντεπίθεση με τον Πήλιο, φωνές για χέρι του Μουκουντί στην εξέλιξη της φάσης αλλά Φωτιάς και VAR έδειξαν συνέχεια στο ματς. Στο 24′ η ΑΕΚ απάντησε ξανά. Ο Γκαρσία έκανε φοβερό άλμα μετά  από μπαλιά του Άμραμπατ, με την μπάλα να φεύγει λίγο άουτ. Οι κιτρινόμαυροι συνέχισαν να πιέζουν και δύο λεπτά μετά ο Σιντιμπέ με προβολή δεν μπόρεσε από πλεονεκτική θέση να ισοφαρίσει. Ο ΠΑΣ Γιάννινα απάντησε με τον Μορέιρα να φεύγει στην αντεπίθεση αλλά το γύρισμα του δεν το πρόλαβε ο Παμλίδης. Τελικά η ομάδα του Στάικου πέτυχε και δεύτερο τέρμα. Στο 32′ ο Μπάλαν με κεφαλιά νίκησε τον Αθανασιάδη μετά από σέντρα του Σόρια για το 2-0. Η τελευταία καλή στιγμή για την Ένωση ήρθε στο 35′ με το σουτ του Σιντιμπέ από τα δεξιά να καταλήγει στην αγκαλιά του Τσιντώτα.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ μπήκε όπως… έπρεπε. Με ασφυκτική πίεση αναζήτησε το γρήγορο γκολ και το βρήκε μόλις στο 51′. Ο Σέρχιο Αραούχο βρέθηκε σε θέση βολής μετά από λάθος υπολογισμό του Σόρια και πλάσαρε τον Τσιντώτα για να πετύχει το πρώτο του γκολ μετά από «αφλογιστία» 12 αγώνων, μειώνοντας σε 2-1. Ακολούθησε η πρώτη κίνηση του Αλμέιδα από τον πάγκο με τον Φαν Βέερτ να αντικαθιστά τον Φερνάντες, που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του, αλλά η ισοφάριση δεν ήρθε όπως περιμέναμε. Ο ΠΑΣ διαχειρίστηκε το ματς και η πρώτη φορά που απειλήθηκε ήταν στο 84ο λεπτό, όταν ο Τσιντώτας πραγματοποίησε σπουδαία επέμβαση σε μακρινό σουτ του Χατζισαφί. Έτσι, οι Γιαννιώτες πήραν μια πολύτιμη νίκη, την πρώτη τους εντός έδρας στους τελευταίους 8 αγώνες με αντίπαλο την ΑΕΚ, ενώ η ομάδα του Αλμέιδα υπέστη την πρώτη της ήττα μετά από τις 11/9/2022, όταν είχε χάσει από τον Παναθηναϊκό.

Μια ήττα που ήλθε σε κομβικό σημείο, ακριβώς λίγα 24ωρα πριν από το ντέρμπι κορυφής με τους «πράσινους» στο κυριακάτικο ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας. Μια ήττα – χαστούκι που θα ευελπιστούμε να την ξυπνήσει ενόψει της συνέχειας και να δείξει πραγματικά πως αν θέλει το πρωτάθλημα πρέπει να κάνει την αντεπίθεσή της από το ματς με τον Παναθηναϊκό.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Θανάσης Στάικος): Τσιντώτας, Σόρια, Πήλιος, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Ριένστρα (68΄ Λιάσος), Τζίνο, Μέντες (89΄ Σταματελόπουλος), Παμλίδης (79΄ Τζίμας), Μπάλαν

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Γιόνσον, Πινέδα (73΄ Τσούμπερ), Φερνάντες (65΄ Φαν Βέερτ), Άμραμπατ, Αραούχο, Γκαρσία