AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Φιλικός αγώνας προς τιμή των 22 εκτελεσθέντων του μπλόκου της Καλογρέζας (photo)

Φίλικος αγώνας μεταξύ Παλαιμάχων ΑΕΚ και Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Ικάρου. Ένα παιχνίδι που γίνεται κάθε χρόνο προς τιμή των εκτελεσθέντων του μπλόκου της Καλογρέζας.

80 χρόνια συμπληρώθηκαν απ’ την εκτέλεση των 22 Ελλήνων αγωνιστών ανθρακωρύχων στην Καλογρέζα. Οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους ετοιμαζόντουσαν για την μεγάλη σφαγή ως απάντηση σε όσα είχαν γίνει για την εκτέλεση των τριών και τον θάνατο του ταγματαρχη. Στην Κοκκινιά έγινε η πρώτη μεγάλη μάχη και στην Καλογρέζα το πρώτο μεγάλο μπλόκο της κατοχής. Οι δυνατοί πόλοι του αγώνα.

Τα ξημερώματα της 14ης Μαρτίου όλη η δύναμη της χωροφυλακής και των ταγματασφαλιτών παίρνουν μέρος στο μπλόκο φθάνουν με λεωφορεία και περικυκλώνουν όλη την περιοχή. 22 αγωνιστές ανθρακορύχοι εκτελούνται επί τόπου ενώ συλλαμβάνονται άλλοι 500 όπου βασανίζονται, μεταξύ τους και γυναίκες.

Η Νέα Ιωνία θρηνεί για τα παιδιά της…

Η ΑΕΚ και η Νέα Ιωνία πόλη συνώνυμη με τη επιβίωση και ταυτόσημη με την ΑΕΚ ως γειτονιά, προσφυγικές ομάδες με παραδόσεις αγώνων τηρούνε με ευλάβεια τις ιστορικές καταβολές τους. Ένα ιστορικό φορτίο μνήμης με βαριά κληρονομιά που κανείς δεν μπορεί να το αλλοιώσει, που έχει μέσα της πόνο, ξεριζωμό και είναι βαμμένο με αίμα αλλά ποτισμένο με την περηφάνια…