ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χωρίς κόσμο οι αγώνες της Super League 1 για δύο μήνες (video)

Χωρίς την παρουσία φιλάθλων, θα διεξάγονται για τους επόμενους δύο μήνες, οι αγώνες της Super League. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που προέκυψαν μετά την -υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη- σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών του περασμένου Σαββάτου (9/12).

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Μαρινάκης, το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024, ενώ θα επεκταθεί και στις αναμετρήσεις των ομάδων Β`, που ανήκουν στις ΠΑΕ της Super League και συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της SL2.

Παράλληλα, ο κ Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι το μέτρο «κεκλεισμένων των θυρών», θα ισχύσει κατά περίπτωση και στους εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων, σημειώνοντας μάλιστα, ότι η πρώτη σχετική απόφαση αφορά τον αγώνα Ολυμπιακός-Μπάτσκα Τόπολα, το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης (14/12, 22:00) στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

«Ένας νέος άνθρωπος 31 ετών δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ύστερα από δολοφονική ενέργεια. Μία πράξη ωμής οπαδικής βίας. Επαναλαμβάνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον ίδιο και στην οικογένειά μας. Αξίζουν συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ γιατί συνελήφθη ο καθ’ ομολογίαν φυσικός αυτουργός αυτού του φρικτού εγκλήματος. Αναδεικνύεται ότι πίσω απο΄τους φυσικούς αυτουργούς κρύβονται ένας και περισσότεροι ηθικοί αυτουργοί. Η δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού δεν είναι το πρώτο περιστατικό ακραίας οπαδικής βίας.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι θα εξαντλήσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της, οι οποίες θα είναι δυναμικές και θα επανεξετάζονται διαρκώς. Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΛΑΣ ενέτεινε τις παρεμβάσεις της, οι έλεγχοι στα γήπεδα αυξήθηκαν, ενώ αυξήθηκαν και οι σφραγίσεις συνδέσμων. Ενώ δώσαμε χρόνο και χώρο για τη συμμόρφωση όλων, αποδείχτηκε ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις. Τη θλιβερή ανοχή δεν θα την πληρώσουν ούτε οι αθλητές, ούτε οι φίλαθλοι.

Ανακοινώνουμε:

1. Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12 Φεβρουάριου του 2024. Το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκών αγώνων των ελληνικών ομάδων. Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον ευρωπαϊκό αγώνα του Ολυμπιακού.

2. Έως 12 Φεβρουαρίου 2024 θα εξεταστούν τα αποτελέσματα της ανωτέρω απόφασης ώστε να εξεταστεί η παράτασή της.

3. Κάμερες στα γήπεδα των αγώνων της Super League

4. Ηλεκτρονική είσοδος και ταυτοποίηση των φιλάθλων χωρίς αγώνες

5. Χωρίς φιλάθλους ο αγώνας του Ολυμπιακού με τη Μπάτσκα Τόπολα την προσεχή Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου

6. Εν δυνάμει θα αποφασίζεται αν θα μπαίνουν φίλαθλοι σε ευρωπαϊκούς αγώνες

Όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης, οι υπουργοί Πολιτικής Προστασίας και Αθλητισμού θα μεταβούν στον αρμόδιο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να αναβαθμιστεί ποινικά το φαινόμενο της οπαδικής βίας.

Τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη και δύο χρόνια από τη δολοφονική επίθεση στον Άλκη Καμπανό η συζήτηση για την οπαδική βία έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με έναν 31χρονο αστυνομικό να δίνει μάχη για τη ζωή του, χτυπημένος από ναυτική φωτοβολίδα.

Συγκεκριμένα, τα επεισόδια που σημειώθηκαν στου Ρέντη, στο περιθώριο του αγώνα Λιγκ Καπ του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο «Μελίνα Μερκούρη», οδήγησαν σε σοβαρό τραυματισμό ενός αστυνομικού, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Την Δευτέρα (10/12) οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του δράστη του βαρύτατου τραυματισμού του αστυνομικού, ο οποίος έχει ήδη ομολογήσει την πράξη του. Ο 18χρονος δράστης έφτασε στα δικαστήρια Πειραιά έφτασε λίγο πριν τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας.