AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Χάσαμε την μπάλα, χάσαμε και την πρόκριση

Η ΑΕΚ ήθελε δύο αποτελέσματα στο Άμστερνταμ απέναντι στον Άγιαξ, αλλά δεν πήρε κανένα. Ούτε την νίκη, ούτε την ισοπαλία. Γνώρισε την ήττα με 3-1 από τα τραγικά – παιδικά λάθη της άμυνας και του Αθανασιάδη και μοιραία αποχαιρετά την Ευρώπη.

Πριν καλά καλά καταλάβει τι έχει συμβεί η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ. Ο Αθανασιάδης στο 4′ έσωσε το παρολίγον αυτογκόλ του Βίντα, αλλά στη συνέχεια της φάσης το 1-0 δεν άργησε να έρθει. Ο τερματοφύλακας της Ένωσης έκανε άστοχη έξοδο, ο Άκπομ πήρε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ΑΕΚ.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα που είχε να αντιμετωπίσει πάρα πολλές και σημαντικές απουσίες προσπάθησε να ξεπεράσει το σοκ του γρήγορου 1-0 και όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά έφθασε και στην ισοφάριση. Ο Ελίασον με συστημένο φάουλ βρήκε τον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος με υπέροχη κεφαλιά στο 11′ νίκησε τον Ραμάι και έκανε το 1-1 για την Ένωση.

Η ΑΕΚ ήταν λογικό να πάρει τα πάνω της απέναντι σε έναν Άγιαξ που μετά το ξέφρενο ξεκίνημα προσπαθούσε να βρει εκ νέου τις ισορροπίες του.

Στο 16′ η ΑΕΚ προσπάθησε να απειλήσει με τον Άμραμπατ για να έχει τεράστια ευκαιρία στο 18′ με τον Τσούμπερ. Ο Ρότα έσπασε ωραία την μπάλα στον Ελβετό, ο οποίος έπιασε μονοκόμματο σουτ από το όριο της περιοχής, με τον Ραμάι να πραγματοποιεί εκπληκτική επέμβαση!

Και αφού εκεί δεν έγινε το 1-2, στο 20′ ο Άγιαξ πήρε εκ νέου το προβάδισμα. Ο Χάτο πήρε την κόντρα, πέρασε την κάθετη στον Τέιλορ, ο οποίος πλάγια απέναντι στον Αθανασιάδη σούταρε δυνατά στη γωνία κάνοντας το 2-1 για τους Ολλανδούς.

Και στο 34′ ο «Αίαντας» είχε καλή στιγμή για το 3ο γκολ, με τον Αθανασιάδη να έχει σωστή αντίδραση στο πλασέ του Ολλανδού φορ. Για να έρθει νέα καλή στιγμή για τους γηπεδούχους στο 37′. Η άμυνα της ΑΕΚ έδωσε χώρο στον Άκπομ, έπιασε το σουτ με την μπάλα να κοντράρει και να περνά λίγο έξω.

Η ΑΕΚ έδειχνε να έχει πρόβλημα στον άξονα στον ανασταλτικό κομμάτι τουλάχιστον, με τον Αλμέιδα, ταυτόχρονα, να αλλάζει για λίγο πλευρές τους Ελίασον-Άμραμπατ και ζητώντας τόσο από τον Μαροκινό όσο και από τον Τσούμπερ καλύτερη πάσα στο άμεσο παιχνίδι.

Το 2-1 παρέμενε με τον Άγιαξ να ελέγχει τον ρυθμό του ματς και την ΑΕΚ να προσπαθεί να βγάλει αντίδραση.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, η ΑΕΚ ήταν αυτή που απείλησε πρώτη με σουτ του Τσούμπερ στο 48′. Ο Ελβετός βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, αλλά δεν έβαλε σωστά το σώμα του με αποτέλεσμα το σουτ που έκανε να περάσει άουτ.

Η ΑΕΚ ήταν εμφανές πως είχε μπει με αποφασιστικότητα και με διάθεση να κάνει το παιχνίδι της. Να πιέσει τον Άγιαξ στην άμυνα, όπου δεδομένα πονά έχοντας, βέβαια, στο νου της στο ολλανδικό τρανζίσιον.

Και στο 56′ τα δεδομένα άλλαξαν άρδην με την ΑΕΚ να δέχεται 3ο γκολ. Ο Άμραμπατ έχασε την μπάλα από τον Μάρτα που έκανε την κάθετη στον Άκπομ που σούταρε με όχι ιδιαίτερη δύναμη με τον Αθανασιάδη να βάζει λανθασμένα σώμα και χέρια και να δέχεται «αστείο» γκολ.

Πλέον η ΑΕΚ είχε να ανέβει ένα… βουνό με τον Λιβάι Γκαρσία να προσπαθεί με μονοκόμματο σουτ να απειλήσει την εστία του Ραμάι.

Το 3-1 έδινε το δικαίωμα στον Άγιαξ να θωρακιστεί αμυντικά και να χτυπήσει στην κόντρα, όπως έγινε στο 67′. Ο Άκπομ έγινε αποδέκτης της μπάλας μετά από γκέλα του Βίντα, πλάσαρε τον Αθανασιάδη που κράτησε το 3-1 για να ακολουθήσει στην εξέλιξη της φάσης το δοκάρι του Άγγλου σε σέντρα-σουτ.

Το ματς φαινόταν να ΄χει σβήσει με την ΑΕΚ να μην μπορεί να απειλήσει και τον Άγιαξ να έχει χώρους και στο 85′ να χάνει μοναδική ευκαιρία με τον Άκπομ για το 4ο γκολ.

Στα υπόλοιπα λεπτά δεν άλλαξε κάτι και μοιραία η ΑΕΚ γνώρισε την ήττα και τον αποκλεισμό, πληρώνοντας σε ένα ακόμη παιχνίδι τα παιδικά της λάθη την ώρα που η Μπράιτον κέρδιζε την Μαρσέιγ με 1-0 και σκαρφάλωνε στην 1η θέση, τους Γάλλους να τερματίζουν στη 2η θέση και τον Άγιαξ να παίρνει το εισιτήριο για το Conference League.

Άγιαξ (Τζον Φαν’τ Σιπ): Ραμάι, Σόσα, Χάτο, Σούταλο, Ρενς (74′ Γκουάιερ), Ταχίροβιτς, Τέιλορ, Χλίνσον (86′ Μικαουτάτζε), Άκπομ, Φορμπς (62′ Γκαάεϊ), Μπρόμπεϊ (46′ Μάρτα).

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Χατζισαφί, Μουκουντί (83′ Γαλανόπουλος), Βίντα, Ρότα, Σιμάνσκι (90+1′ λ.τρ. Μοχαμάντι), Μάνταλος, Άμραμπατ (61′ Πισάρο), Ελίασον, Τσούμπερ, Λιβάι Γκαρσία (83′ Γιόνσον).