ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλοι μαζί για να ρίξουν τον Μαρινάκη στο σημερινό Δ.Σ. της Super League

Κρίσιμο αποδεικνύεται ότι θα είναι το σημερινό Δ.Σ. της Super League, μετά την απόφαση των ΑΕΚ, Άρη, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Για ακόμα μία φορά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πέρα από τις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού και επικεντρώνεται στα όσα συμβαίνουν σε γραφεία, δικαστήρια και ειδικότερα αυτές τις μέρες στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα διέρρεαν τα τελευταία 24ωρα και επιβεβαιώθηκαν διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, για τους επόμενους δύο μήνες (τουλάχιστον), η αγωνιστική δραστηριότητα στη Stoiximan Super League θα διεξαχθεί για δύο μήνες χωρίς την παρουσία οπαδών, με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στο «Μελίνα Μερκούρη» κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Επεισόδια στα οποία πρωταγωνίστησαν οι οπαδοί των γηπεδούχων κόντρα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, από τα οποία προέκυψε και ο πολύ σοβαρός τραυματισμός του 31χρονου αστυνομικού που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Κατόπιν των συγκεκριμένων εξελίξεων, απολύτως αναμενόμενα έχει προκύψει ένα «τσουνάμι» αντιδράσεων και μία εξ αυτών αυτών έχει να κάνει με την απόφαση των ΑΕΚ, Άρη, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη προκειμένου να πάψει η θητεία του ως πρόεδρος της Stoiximan Super League.

Τόσο ο Άρης, όσο και οι υπόλοιπες ομάδες θεωρούν τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού ως τον κύριο υπαίτιο για την κατάσταση που έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς το πιο πρόσφατο κρούσμα οπαδικής βίας προκλήθηκε από οπαδούς των Πειραιωτών (Βόλος) και παράλληλα θεωρούν ότι η συγκρουσιακή του πολιτική με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν βοηθά σε καμία περίπτωση στη διαδικασία στο να βρεθεί μία λύση που μην είναι τόσο… άδικη, όσο φαίνεται αυτή τη στιγμή.

Οπότε, εν όψει του σημερινού κρίσιμου Διοικητικού Συμβουλίου της Λίγκας στις 15:00, αναμένονται εξελίξεις, που είναι ουσιαστικές, αφού πλέον θα μιλάμε για αποπομπή επί της ουσίας του Βαγγέλη Μαρινάκη από το αξίωμα του προέδρου του Συνεταιρισμού και θα πρέπει να υπάρξει εκλογή του διαδόχου του.

Ποια είναι η διαδικασία

Για να περάσει η πρόταση μομφής θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία και άρα να βρεθούν άλλες τέσσερις ομάδες που θα στηρίξουν ΑΕΚ, Άρη, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ομάδες που θα στηρίξουν αυτή τη λύση και συνήθως συμπορεύονται με αυτό το «μπλοκ» ΠΑΕ σε κρίσιμα ζητήματα.

Στο καταστατικό, πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν αναφέρεται ξεκάθαρα αν χρειάζεται απλή ή ενισχυμένη πλειοψηφία. Αν δηλαδή απαιτούνται οκτώ ψήφοι από τις 14 ομάδες ή έντεκα. Στην πρώτη περίπτωση κι από τη στιγμή που συντάχθηκαν μαζί τέσσερις μεγάλοι, όπως οι Άρης, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ θεωρείται βέβαιο ότι θα περάσει η πρόταση. Διαφορετικά θα γίνει μάχη… Οι Πειραιώτες αναμένεται ν’ αμφισβητήσουν τη διαδικασία και τότε θα αποφασίσει το διαιτητικό τι ισχύει.

Βάσει αυτών υπάρχουν ομάδες που σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρείται δεδομένο ότι θα συνταχθούν με την πρωτοβουλία των τεσσάρων. Η Λαμία, η Κηφισιά, ο ΟΦΗ και ο Πανσερραϊκός θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα στηρίξουν την πρόταση μομφής. Ο Βόλος συνηθίζει ν’ απέχει ή να ψηφίζει λευκό σε τέτοιες καταστάσεις, οπότε μένουν ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Παναιτωλικός. Οι δύο τελευταίες θα είναι και οι ομάδες κλειδιά αν απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία.

Η στάση της ΕΠΟ

Δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία έχει κι ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ. Κι εδώ βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας συνήθως ψηφίζει λευκό και δεν συντάσσεται με κάποια πλευρά. Αλλά στην παρούσα φάση και με τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει εναντίον της ο νυν πρόεδρος της διοργανώτριας, δεν αποκλείεται να στηρίξει την πρόταση μομφής.