AEK BCΜΠΑΣΚΕΤ

Οι αριθμοί του Προμηθέα – ΑΕΚ από τον ΕΣΑΚΕ

Στην Πάτρα θα κλείσει το πρόγραμμα του Σαββάτου (2/12, 20:15, ΕΡΤ3), με τον Προμηθέα να υποδέχεται στο «Δ.Τόφαλος» την ΑΕΚ Betsson για την 9η αγωνιστική της Stoiximan Basket League. Οι δύο ομάδες προέρχονται από σημαντικές νίκες επί των ομάδων της Θεσσαλονίκης, του Άρη Midea και ΠΑΟΚ mateco αντίστοιχα.

Ο Προμηθέας που σημείωσε το πρώτο διπλό της ιστορίας του επί του Άρη Midea, έχει κάνει το 2/2 στη Θεσσαλονίκη αφού άρχισε την προσπάθεια του στο Πρωτάθλημα με τη νίκη επί του ΠΑΟΚ mateco. Έτσι βρίσκεται στο 6-2 μέσα και από το απόλυτο που έχει κάνει ως γηπεδούχος (4-0). Ως γηπεδούχος μάλιστα έφτασε στις τρεις από τις τέσσερις νίκες του σημειώνοντας «100άρα», για να φτάσει στον αριθμό των τριψήφιων επιδόσεων που είχε συνολικά στην ιστορία του στη Stoiximan Basket League.

Η ΑΕΚ Betsson έκανε τη δεύτερη μεγαλύτερη ανατροπή του φετινού Πρωταθλήματος, αφού νίκησε τον ΠΑΟΚ mateco επιστρέφοντας από το -17. Μακριά από το γήπεδο της ωστόσο παραμένει χωρίς νίκη, αφού ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό, τον Άρη Midea και τον Παναθηναϊκό Aktor, γεγονός που την περιόρισε στο 50% (4-4).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Στα επτά χρόνια στα οποία συνυπάρχουν στη Stoiximan Basket League, οι δύο ομάδες έχουν δημιουργήσει μία παράδοση σκληρών αναμετρήσεων που εκτός όλων των άλλων, έχουν διαμορφώσει μία απόλυτα ισορροπημένη κατάσταση ως προς τις νίκες. Η έδρα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο αφού οι εκάστοτε γηπεδούχοι σημείωσαν 17 νίκες σε 24 αγώνες.

Επτά από τα 11 παιχνίδια που έγιναν στην Πάτρα κρίθηκαν με μονοψήφιες διαφορές. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το γεγονός ότι πέντε σερί ματς με γηπεδούχο τον Προμηθέα, πριν από εκείνο της περσινής σεζόν, κρίθηκαν με διαφορές 1-4 πόντων.

Τι έγινε πέρυσι: Ο Προμηθέας έβαλε τέλος στο σερί των «θρίλερ» με μία σχετικά άνετη νίκη στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής. Επικράτησε με 85-72 καθοδηγούμενος από τον εντυπωσιακό Άντονι Κάουαν που τελείωσε το παιχνίδι έχοντας 22 πόντους, 12 ασίστ, 8 κερδισμένα φάουλ και 30 στο ranking. Πολύ αποτελεσματικός ήταν σε εκείνο το παιχνίδι και ο Ντάστιν Χογκ με 17 πόντους, 5/5 δίποντα και επτά ριμπάουντ. Για την ΑΕΚ ο Κένι Ουίλιαμς είχε 11 πόντους με 2/2 τρίποντα και άλλους τόσους ο Ακίλ Μίτσελ με 5/8 δίποντα.

Συνοπτικά οι αριθμοί αυτών των αγώνων…

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

MILESTONE

* Ο Αντώνης Κόνιαρης απέχει δύο ριμπάουντ από τα 200 ενώ με πέντε ασίστ θα συμπληρώσει τις 300 στη Stoiximan Basket League.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Χάντερ Χέιλ είναι ο πρώτος σκόρερ της φετινής Stoiximan Basket League, έχοντας 148 πόντους. Μέσα από μόλις οχτώ αγώνες ο Αμερικανός έχει ήδη μπει στη 40άδα των σκόρερ του Προμηθέα στην κατηγορία.

* Ο Άντονι Κάουαν είναι 5ος σκόρερ (119), 10ος πασέρ (33), 1ος στα κερδισμένα φάουλ (49) και 6ος στο ranking (133) του φετινού Πρωταθλήματος.

* Με εξαίρεση το παιχνίδι με την Καρδίτσα Ιαπωνική (9), ο Προμηθέας είχε διψήφιο αριθμό εύστοχων τριπόντων στα υπόλοιπα τρία εντός έδρας παιχνίδια του. Είχε 18 με τον Απόλλωνα Carna, 14 με το Μαρούσι και 13 με το Λαύριο Megabolt.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Ο Προμηθέας σημείωσε τις τρεις από τις 10 «100άρες» των οχτώ πρώτων αγωνιστικών, έχοντας τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα αφού ακολουθούν Παναθηναϊκός Aktor, Ολυμπιακός, ΑΕΚ Betsson με δύο και ο Κολοσσός H Hotels με μία.

– Η ομάδα της Πάτρας έχει το αρνητικό ρεκόρ συνολικών ριμπάουντ του φετινού Πρωταθλήματος. Είχε 20 στο ματς με τον Ολυμπιακό για την 6η αγωνιστική.

ΑΕΚ BETSSON

MILESTONE

* Ένα εύστοχο δίποντο χωρίζει τον Γιάννη Κουζέλογλου από τα 300 και τον Λάνγκστον Χολ από τα 200 στη Stoiximan Basket League.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Λάνγκστον Χολ επιστρέφει ως αντίπαλος στο «Δ.Τόφαλος» εκεί όπου πέρασε ως παίκτης του Προμηθέα την τριετία 2017-20. Μέσα από αυτήν μέτρησε 69 παιχνίδια Πρωταθλήματος που τον κατατάσσουν στην 6η θέση της ιστορικής λίστας της αχαϊκής ομάδας.

* Ο Εμφιόντου Καμπενγκέλε που διέλυσε τα «κοντέρ» στην προηγούμενη αγωνιστική, στις τρεις εμφανίσεις του στη Stoiximan Basket League έχει 17,33 πόντους και 9,66 ριμπάουντ με 64% στα δίποντα και 100% στα τρίποντα.

* Η ΑΕΚ Betsson έχει πέντε παίκτες με διψήφιο μέσο όρο πόντων (Καμπενγκέλε, Τίλμαν, Κουζμίνσκας, Ραντλ, ΜακΡέι) και έναν ακόμη στα πρόθυρα αυτής της επίδοσης (ο ΜάκΛεμορ έχει 9,83).

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Η ΑΕΚ Betsson κρατάει από την 3η αγωνιστική το ρεκόρ περισσότερων πόντων από αιφνιδιασμούς στη σεζόν. Είχε 31 πόντους στον αγώνα της με τον Απόλλωνα Carna.

– Η «Ένωση» είναι εκτός τετράδων και των τριών κατηγοριών των σουτ. Είναι 5η στις βολές (72,41%), 6η στα δίποντα (53,82%) και 5η στα τρίποντα (36,89%).