AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κορυφαία κλαμπ στην “Αγιά Σοφιά” για το EFDN (video-photos)

Η πρώτη μέρα του 20ου Συνεδρίου του EFDN έφτασε στο τέλος της!

Η μέρα ξεκίνησε με την ομιλία υποδοχής του διευθύνοντος συμβούλου της ΠΑΕ ΑΕΚ, Γιώργου Κοσμά και συνεχίστηκε με την ομιλία της Γενικής Διευθύντριας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Αγγελικής Αρκάδη, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα CSR της ΠΑΕ ΑΕΚ. Διάσημοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι παρουσίασαν τα προγράμματα CSR και πραγματοποιήθηκαν επίσης δραστηριότητες.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Γιώργου Κοσμά, το «welcome» δηλαδή της ΠΑΕ ΑΕΚ ως host του συνεδρίου:

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να σας καλωσορίσουμε στο γήπεδό μας, στο σπίτι μας, εδώ στην πόλη που εδώ και σχεδόν έναν αιώνα συνδέεται άμεσα με την ιστορική πορεία της ομάδας μας. Σας καλωσορίζουμε όλους και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα είναι ένα εποικοδομητικό συνέδριο, από το οποίο θα λάβουμε πολλά θετικά μηνύματα για τους συλλόγους που συμμετέχουν και για τον ποδοσφαιρικό κόσμο γενικότερα.

Καλωσορίζουμε λοιπόν τον οργανισμό EFDN, όλους τους εκπροσώπους των συλλόγων που έχουν έρθει από το εξωτερικό για να παρουσιάσουν τα προγράμματά τους και όσους θα παραστούν χωρίς να παρουσιάσουν πρόγραμμα. Το ποδόσφαιρο δεν έχει να κάνει μόνο με αγώνες, πάθος και ένταση για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με αμέτρητες διαστάσεις. Μεταδίδει πολλαπλά μηνύματα σε πολλούς διαφορετικούς δέκτες. Σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους, κράτη, κοινωνίες.

Ο σύλλογός μας είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα ποδοσφαιρικού οργανισμού που τόσο από την ίδρυσή του όσο και με την ταυτότητά του όπως καλλιεργείται έκτοτε, έχει συνδεθεί και έχει εκφράσει πολλά περισσότερα πράγματα από το καθαρά αθλητικό κομμάτι. Είναι μεγάλη τιμή για την ΑΕΚ που το EFDN επέλεξε το χώρο μας για να φιλοξενήσει αυτό το πολύ σημαντικό συνέδριο.

Εξάλλου, το νέο μας γήπεδο δεν είναι απλώς ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την επίσημη ονομασία του, είναι Αθλητικό, Πολιτιστικό και Μνημειακό Κέντρο. Η ΑΕΚ είναι ένα θέμα για μελέτη για τον ρόλο του ποδοσφαίρου ως πομπού πολλαπλών κοινωνικών μηνυμάτων όπως ήδη ανέφερα. Και αυτό αντικατοπτρίζεται στο πώς συλλάβαμε και εφαρμόσαμε το σχέδιο να χτίσουμε αυτό το γήπεδο όπου βρισκόμαστε σήμερα.

Σε λίγες μέρες, ακριβώς εδώ δίπλα μας, προγραμματίσαμε τα μεγάλα εγκαίνια ενός εμβληματικού μουσείου με αναφορά στις ιστορικές ρίζες του συλλόγου μας, στην πολιτιστική κληρονομιά των ανθρώπων και των κοινωνικών ομάδων που ίδρυσαν τον σύλλογό μας και που συσπειρώθηκαν γύρω του, κουβαλώντας τις αξίες που εκφράζει και υπηρετεί η ΑΕΚ εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Γιατί όπως ήδη γνωρίζετε η ΑΕΚ είναι ένας σύλλογος με πολύ ισχυρή προσφυγική καταγωγή. Δεν ξεχνάμε ποτέ αυτό το υπόβαθρο που θεωρούμε πολύτιμη κληρονομιά μας και για τις επόμενες γενιές.

Η επιλογή του σταδίου OPAP Arena για να φιλοξενήσει αυτό το Συνέδριο του EFDN μετά από κάποια από τα μεγαλύτερα και πιο ιστορικά γήπεδα της Ευρώπης είναι μεγάλη τιμή και μας δίνει επίσης μια αίσθηση δικαίωσης σχετικά με τους πολλαπλούς στόχους που είχαμε πάντα για την κατασκευή της OPAP Arena.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι μέρες που θα είμαστε εδώ μαζί θα είναι γεμάτες ενδιαφέρουσες και υπέροχες εμπειρίες, οι οποίες θα αποδειχθούν πολύ παραγωγικές όσον αφορά τους στόχους του EFDN και θα χτίσουν ισχυρές σχέσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και θα στείλουν ισχυρά μηνύματα. Για άλλη μια φορά, σας καλωσορίζουμε στο σπίτι μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πάνελ βρίσκονταν σήμερα εκπρόσωποι των Νιούκαστλ, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Χαρτς, οι οποίοι μίλησαν για το πρόγραμμα «Welcome through Football», στο οποίο συμμετέχουν όπως και η ΑΕΚ.

Ενδεικτικό, δε, του πόσο σημαντική περίσταση θεωρείται το συνέδριο είναι το γεγονός ότι την Τετάρτη θα κάνουν παρουσιάσεις οι Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Ρίβερ Πλέιτ και εκπρόσωπος της Premier League.

Μάλιστα έχει διαμορφωθεί χώρος και σε άλλο σημείο του γηπέδου (στον ανοικτό χώρο στα αποδυτήρια μπροστά στα σκαλοπάτια που οδηγούν στον αγωνιστικό χώρο), όπου θα φιλοξενηθούν και παράπλευρες συνεδριάσεις για πιο εξειδικευμένα θέματα.

Εξάλλου, νωρίς το πρωί της Τρίτης πριν την επίσημη έναρξη του συνεδρίου, στην Press Conference της OPAP Arena, φιλοξενήθηκε η General Assembly (Γενική Συνέλευση) του EFDN.