ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ

Κάρμα! Νεκρός αρχηγός των BBB που αιματοκύλησαν τη Νέα Φιλαδέλφεια

Νεκρός είναι ο Μίσλαβ Βούτσετιτς, ένα από τα ηγετικά στελέχη των Bad Blue Boys, των ultras της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ο οποίος όπως έγινε γνωστό πέθανε στον ύπνο του την περασμένη Δευτέρα , σε ηλικία 41 ετών.

Ο Βούτσετιτς ασχολούνταν από μικρός με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ενώ ήταν και γνωστός προπονητής kick boxing.

Ο Βούτσετιτς, ήταν εκ των αρχηγών των Κροατών χούλιγκαν που ευθύνονται για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον θάνατο του Μιχάλη Κατσουρή.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Κροατίας, ο Μίσλαβ Βούσετιτς ήταν αυτός που έβγαλε εμψυχωτικό λόγο προς τους ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, πριν ταξιδέψουν στην Αθήνα για το ματς με την ΑΕΚ στα προκριματικά του Champions League.

Ποιοι είναι οι χούλιγκανς «Bad Blue Boys»

Οι συγκεκριμένοι οπαδοί είναι γνωστοί στην ποδοσφαιρική κοινότητα, ίσως περισσότερο και από την ίδια την ομάδα της Κροατίας, την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Οι «Bad Blue Boys» ή BBB για συντομία, είναι το πιο φανατικό γκρουπ οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ιδρύθηκε το 1986. Το όνομα το πήρε από την ταινία «Bad Boys» του 1983 με τον Σον Πεν.

Οι Κροάτες βρίσκονται στον κατάλογο των 16 πιο επικίνδυνων οπαδών στον κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος που η UEFA είχε απαγορεύσει τη μετακίνησή τους στην Αθήνα για το παιχνίδι με την ΑΕΚ.

Η δράση του δεν περιορίζεται σε αθλητικά πλαίσια, αλλά έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Οι «Bad Blue Boys» είχαν προσφέρει μεγάλη υποστήριξη στον πρώτο Κροάτη πρόεδρο Φράνιο Τούντμαν το 1990 μετά την ανεξαρτησία της χώρας. Ωστόσο, του εναντιώθηκαν όταν επιχείρησε να αλλάξει το όνομα της ομάδας σε NK Croatia.

Τα θλιβερά επεισόδια που ξεκίνησαν τον εμφύλιο

Η βίαιη δράση τους στα γήπεδα έγινε για πρώτη φορά αντιληπτή στο ντέρμπι με τον Ερυθρό Αστέρα. Το ματς διακόπηκε από συμλοκές όχι μόνο στις εξέδρες, αλλά και στον αγωνιστικό χώρο με Σέρβους και Κροάτες ποδοσφαιριστές. Συγκεκριμένα, έλαβαν χώρα στις 13 Μαΐου του 1990 και θεωρείται ως η αφορμή για τον εμφύλιο που οδήγησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Τα γκράφιτι με τον Χίτλερ στους συνδέσμους των BBB

Ο νεοναζισμός στην Κροατία είναι ένα ιδιαίτερα έντονο φαινόμενο και βρήκε έδαφος στους «Bad Blue Boys». To 2008 γκράφιτι στο Ζάγκρεμπ ανέφερε «θάνατος στους δημοσιογράφους» με την υπογραφή των BBΒ. Το 2018 οι αστυνομικές Αρχές, εισέβαλαν στα γραφεία του συνδέσμου κι εντόπισαν όπλα, πυρομαχικά, ρόπαλα. Η επιβεβαίωση ήρθε όταν δημιουργήθηκε γκράφιτι στον κεντρικό τους σύνδεσμο με τον Αδόλφο Χίτλερ αλλά και τον φασίστα Κροάτη ηγέτη της Ουστάσε (φασιστική οργάνωση), Άντε Πάβελιτς.
Ναζιστική παρέλαση στο Μιλάνο

Τον περασμένο Σεπτέμβρη οι BBB δημιούργησαν σάλο σε όλη την Ευρώπη, όταν περίπου 4.000 οπαδοί έκαναν παρέλαση στους δρόμους του Μιλάνου, με ναζιστικούς χαιρετισμούς, λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του αγώνα Μίλαν-Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Οι τοπικές Αρχές τότε προχώρησαν σε 14 συλλήψεις οπαδών που είχαν στην κατοχή τους μαχαίρια, λοστούς και καπνογόνα.

Πηγή: Newsbomb.gr