AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το 1ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Δικτύου Ακαδημιών ΑΕΚ 2023-24

Το 1ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Δικτύου Ακαδημιών ΑΕΚ για τη σεζόν 2023-24 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας της ΑΕΚ στα Σπάτα στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023, με πιο σημαντικές στιγμές του διημέρου την παρουσία του Κάρλος Ρόα το πρωί της Κυριακής, αλλά και την παρουσίαση που έκανε μέσω βίντεο ο Στίβεν Τσούμπερ με θέμα «Συσχετισμός εθνικής κουλτούρας και ποδοσφαίρου». Η παρουσία τους ήταν πολύ σημαντική και εξόχως τιμητική για τη Διεύθυνση Δικτύου και αποτέλεσε συνέχεια της συμμετοχής του Ματίας Αλμέιδα στο σεμινάριο του περασμένου Ιανουαρίου.

Ο Στίβεν Τσούμπερ δεν κατάφερε να παρευρεθεί στο σεμινάριο λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα των προπονήσεων της ΑΕΚ, όμως έστειλε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο, στο οποίο τόνισε το πόσο θα ήθελε να βρίσκεται στην αίθουσα του σεμιναρίου και αναφέρθηκε στο πώς βίωσε τη μετάβαση από το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, ως παιδί στην Ελβετία, μέχρι την επαγγελματική καταξίωση. Απάντησε σε κάθε ερώτημα που του τέθηκε και κατέπληξε όλους τους συμμετέχοντες με το πόσο σαφείς, εμπεριστατωμένες και εύστοχες ήταν όλες οι απαντήσεις του.

Ο προπονητής τερματοφυλάκων της ΑΕΚ Κάρλος Ρόα βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας με σκοπό να αναπτύξει το θέμα «Η μετάβαση από επαγγελματίας ποδοσφαιριστής σε επαγγελματία προπονητή». Για περισσότερο από μία ώρα μίλησε για το πώς έζησε ο ίδιος τη μετάβαση από την ιδιότητα του αθλητή σε αυτή του προπονητή, ενώ αναφέρθηκε και σε ζητήματα που τον είχαν απασχολήσει στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν αφορούσαν μόνο τη σχέση του με το ποδόσφαιρο. Για τον ίδιο, αλλά κυρίως για τα στελέχη της κεντρικής Ακαδημίας και τους συνέδρους, ήταν μία πολύ σημαντική εμπειρία.

Βασικό χαρακτηριστικό και αυτού του σεμιναρίου ήταν ο συνδυασμός θεωρίας και πράξης, η συμμετοχή διαφορετικών ιδιοτήτων στις εισηγήσεις, και η όλο και ποιοτικότερη παροχή τεχνογνωσίας στους συνεργάτες ανά την Ελλάδα. Την επιμέλεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είχε ο Αθλητικός Διευθυντής της Ακαδημίας και Υπεύθυνος Εκπαίδευσης Δικτύου κ. Ηλίας Κυριακίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα με τίτλο «Η κουλτούρα της ομάδας στο επίκεντρο του ετήσιου προγραμματισμού». Την οργανωτική μέριμνα του σεμιναρίου είχε ο κ. Λεωνίδας Χατζημιχάλης.

Οι συνεργαζόμενοι σύλλογοι, μεταξύ αυτών και οι νέες συνεργαζόμενες ακαδημίες (Ιόνιος Αθλητικός Σύλλογος Πρέβεζας, ΑΕ Δάφνη-Δάσους Χαϊδαρίου, Αστέρας Θράκης, Academica FC14, BV Weckhoven) ήταν για πρώτη φορά παρόντες και μάλιστα οι συνεργάτες από Γερμανία ήρθαν νωρίτερα και έφυγαν αργότερα, ώστε να παρακολουθήσουν δια ζώσης τη διαδικασία λειτουργίας της Ακαδημίας της ΑΕΚ, αλλά και το οργανωτικό πλαίσιο της και κατ’επέκταση του Δικτύου.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλάμβανε παρουσίαση με θέμα «Τρόπος λειτουργίας εθελοντικού προγράμματος διασωστών» από τον διασώστη Δημήτρη Γάλλο που είναι ο επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας Διασώσεων στους αγώνες της ΑΕΚ στην OPAP ARENA, μιας ομάδας που αριθμεί 190 εξειδικευμένα μέλη. Ηταν μία από τις πιο σημαντικές και «δυνατές» στιγμές του διημέρου, καθώς ο κ. Γάλλος ανέλυσε όλο το σχέδιο λειτουργίας της ομάδας διασώσεων και το πώς καλύπτει, με τη βοήθεια βεβαίως της ΠΑΕ ΑΕΚ και της «Δικέφαλος 1924», όλα τα επείγοντα περιστατικά που προκύπτουν στους αγώνες της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, το πρόγραμμα περιείχε παρακολούθηση του αγώνα Super League K17 ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ιωνικό στο κοντινό Athens LifeTech Park και ο αγώνας αυτός ήταν το αντικείμενο της ανάλυσης του προπονητή της ομάδας Κ17 της ΑΕΚ Πέτρου Τασουνίδη στο σεμινάριο το μεσημέρι της Κυριακής. Την ίδια μέρα έγινε και η παρακολούθηση της προπονητικής μονάδας της Κ13 της ΑΕΚ και ακολούθησε εισήγηση από το προπονητικό επιτελείο της ομάδας (Παναγιώτης Παυλίδης, Γιώργος Κιούπης, Αντώνης Σαλβαρλής, Αγγελος Τσενόγλου) αλλά και από τον επικεφαλής εκπαίδευσης τμημάτων Κ14, Κ13, Κ12, Κ11-10 Στέλιο Ορφανίδη, Όπως γίνεται αντιληπτό, ενεργό ρόλο στη διαδικασία του σεμιναρίου και παρουσία σε αυτό είχαν όλα τα στελέχη της κεντρικής Ακαδημίας της ΑΕΚ.