AEK ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ

Γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών θέλει για το χάντμπολ της ΑΕΚ ο Βούρος στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στον Δήμο, μίλησε στο greekhandball.com για την σχέση του με την ΑΕΚ και τα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου.

Ο Γιάννης Βούρος που συνέβαλλε τα μέγιστα κατά την διάρκεια της θητείας του για την υλοποίηση του γηπέδου της ΑΕΚ, δεσμεύτηκε για την δημιουργία του κλειστού γηπέδου για το τμήμα χάντμπολ αλλά και την οικονομική ενίσχυση για τα τμήματα χάντμπολ της πόλης.

Από τα παιδικά σας χρόνια, ο αθλητισμός ποτέ δε σας άφηνε αδιάφορο. Η συμμετοχή σας σε αγώνες της ποδοσφαιρικής ομάδας των ηθοποιών έχει καταγραφεί, ωστόσο, οι παλαιότεροι σας θυμούνται με τη φανέλα της ΑΕΚ όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στο στίβο.

Το σπίτι μου ήταν δίπλα στο γήπεδο της ΑΕΚ, γεννήθηκα μερικά μέτρα από αυτό και η επαφή μου με τα είδωλα εκείνης της εποχής ήταν καθημερινή. Καθώς ήμουν γρήγορος και αρκετά αθλητικός, βρέθηκα στην ομάδα στίβου της ΑΕΚ με τα μεγάλα ονόματα εκείνης της εποχής και με προπονητές τον Γιώργο Παπαβασιλείου και τον Πάνο Παπαδάκη. Σε καρβουνίδι τρέχαμε τότε και όταν συμμετείχα ( στα 800 και 1.500 μέτρα ) στους πρώτους, τότε εαρινούς, αγώνες μου και πάτησα ταρτάν, νόμιζα ότι πετούσα. Μία Παρασκευή απόγευμα στο παλιό χωμάτινο γήπεδο, πίσω από το κανονικό γήπεδο της ΑΕΚ, κλωτσούσα μπάλα για χαλάρωμα και με είδαν οι τότε προπονητές των μικρών ομάδων Νταϊσπάγγος και Χατζημιχαήλ οι οποίοι μου πρότειναν να περάσω στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Ετσι και έγινε. Ωστόσο, σε μία προπόνηση στη Νέα Φιλαδέλφεια, τραυματίσθηκα σοβαρά με αποτέλεσμα να μείνω πάρα πολύ καιρό εκτός γηπέδων. Μεσολάβησαν οι σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο και την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, σε Σχολή Δημοσιογραφίας, οπότε όλη η ζωή μου πήρε διαφορετικό δρόμο. Από τη στιγμή όμως που έχεις φορέσει τον Δικέφαλο στο στήθος και έχεις γαλουχηθεί με το αξιακό σύστημα μιας ομάδας όπως η ΑΕΚ, είναι αδύνατο να μη φέρεις το αποτύπωμα της στη ψυχή σου.

Παραμένετε διαχρονικά κοντά στα σπορ, σας θυμόμαστε μάλιστα και στην υποδοχή της αποστολής της ομάδας χάντμπολ της ΑΕΚ μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο.

Η επαφή μου με όλα τα τμήματα της ΑΕΚ, είναι διαρκής και στο βαθμό που μου αναλογεί, οι θέσεις στήριξης κάθε τμήματος, και βέβαια του χάντμπολ, είναι αυτονόητες. Είναι σημαντικό το brand name μιας πόλης, να στολίζεται από έναν ευρωπαϊκό τίτλο όπως αυτός του χάντμπολ, που τελευταία , με διοικητικό ηγέτη τον Σταμάτη Παπασταμάτη με τον οποίο έχω άριστη συνεργασία καθώς άλλωστε τρέφω βαθιά εκτίμηση για το πρόσωπο του, διεκδικεί και καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο στον κόσμο των σπορ. Μου δίνεται λοιπόν η ευκαιρία μέσα από αυτή τη συζήτηση που κάνουμε, να ανακοινώσω ευθέως ότι σε συνεννόηση με την ΑΕΚ αλλά και με τη διοίκηση του Ιωνικού Ν.Φ., είμαι έτοιμος εφόσον -όπως πιστεύω-επανεκλεγώ, να ανοίξω κωδικό χρηματοδότησης για το άθλημα του χάντμπολ και να κατανεμηθούν ποσά χαρακτηρισμένα ως πριμ , αναλόγως τις θέσεις και τους στόχους που θα υλοποιεί κάθε ομάδα, όπως πρωτάθλημα , κύπελλο, ευρωπαϊκή διάκριση. Θεωρώ βέβαιο ότι θα επιτευχθεί και μάλιστα θα καθιερωθεί η χρηματοδότηση του χάντμπολ στην πόλη μας, γιατί αυτό είναι δίκαιο με βάση άλλωστε όσα μας έχει προσφέρει το χάντμπολ και όσα ακόμα πρόκειται να μας δώσει.

Συνεπώς, είστε έτοιμος να κάνετε, σε επανεκλογή σας, ότι και ο Δήμαρχος Πυλαίας, που ανέλαβε την εξαιρετική πρωτοβουλία που ανακουφίζει Πυλαία και Πανόραμα;

Δεν σας κρύβω πως αυτή η απόφαση του Δημάρχου Πυλαίας, πέρα από το γεγονός ότι με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο ως λογική, να παίρνουν οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης τέτοιες πρωτοβουλίες, ήταν και η έμπνευση μου για το δικό μου σχέδιο χρηματοδότησης του χάντμπολ στην πόλη μας.

Ποιο είναι το σχέδιο σας για τον αθλητισμό στη Νέα Φιλαδέλφεια;

Μας απασχολεί η εξεύρεση χώρων για κατασκευή καινούριων αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως ο αεροϋποστηριζόμενος θόλος ως προπονητήριο στην οδό Δωδεκαννήσου, η εξασφάλιση 7 στρεμμάτων στην περιοχή της νησίδας για στίβο, όπου θα φιλοξενούνται δρομικά αγωνίσματα, άλματα και σφαίρα αλλά και ένα προπονητήριο για βάρη.

Το τμήμα χάντμπολ της ΑΕΚ θα αποκτήσει τα δικό του σπίτι στον τόπο του;

Ως Δήμαρχος, βρίσκομαι σε προχωρημένες συζητήσεις, σε στενή και αγαστή συνεργασία με την διοίκηση της ερασιτεχνικής ΑΕΚ και ειδικότερα με τον διοικητικό ηγέτη του τμήματος χάντμπολ Σταμάτη Παπασταμάτη, προκειμένου να ανεγερθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια ένα ακόμα κλειστό γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπου με την υλοποίηση του το τμήμα χάντμπολ της ΑΕΚ και όχι μόνο. θα βρεί τη στέγη του. Ο χώρος που μας απασχολεί, έχει έκταση 14 στρεμμάτων και βρίσκεται δίπλα στην Εθνική οδό. Σε κάθε περίπτωση δεσμεύομαι ότι θα διεκδικήσω την ανέγερση αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, σε όποιο πεδίο εντός των ορίων του Δήμου ενώ ειδικά για το χάντμπολ θα καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες.

Θεωρείτε υλοποιήσιμα τα πλάνα σας για τον αθλητισμό;

Εάν απολαύσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των δημοτών της πόλης μας και μας ανανεώσουν την μέγιστη ευθύνη της διαχείρισης και διοίκησης της πόλης, θα είναι εντός των προτεραιοτήτων μας η ολοκλήρωση και υλοποίηση αυτού του σχεδίου για κλειστό για το χάντμπολ, καθώς άλλωστε το θεωρώ απολύτως ρεαλιστικό και διόλου ουτοπικό. Αλλωστε, θεωρώ ότι είμαι κοντά στο χάντμπολ και είμαι έτοιμος να το στηρίξω όπως του αξίζει. Αναγνωρίζω ασφαλώς ότι το χάντμπολ εξ αντικειμένου έχει σαφώς λιγότερες επιλογές διαθέσιμων κλειστών γηπέδων, οπότε η ανάγκη υποστήριξης και δημιουργίας γηπεδικών υποδομών για το χάντμπολ είναι σαφέστατη. Είναι ψηλά στην ιεραρχία των ευθυνών και των υποχρεώσεων που έχουμε, η εξεύρεση χώρων που μπορούν να φιλοξενήσουν το χάντμπολ και κατ΄ επέκταση και άλλα αθλήματα κλειστής σάλας. Η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα ήταν ανέκαθεν αθλητικομάνες και είναι κρίμα να έχουμε απεμπολήσει τα τελευταία χρόνια τα δικαίωμα μας να είμαστε στην πρώτη γραμμή των αθλητικών δραστηριοτήτων. Το χάντμπολ είναι ζωντανό κύτταρο του αθλητισμού στην πόλη μας, ενεργό σπορ και θα το στηρίξουμε και σε επίπεδο φυτωρίου όπως και όλα τα άλλα αθλήματα, ώστε να υπάρχει και συνέχεια στις λαμπρές διακρίσεις που έχει φέρει στην πόλη μας, πάντα συνεκτιμώντας και αναγνωρίζοντας τις γηπεδικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες του.

Γενικότερα, ποιό είναι το όραμα σας για τον αθλητισμό στη Νέα Φιλαδέλφεια στην επόμενη πενταετία;

Με ατμομηχανή το brand name του γηπέδου της ΑΕΚ, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα κυοφορεί όχι μόνο τις ανάγκες της πόλης αλλά και το ενδιαφέρον, ως υποχρέωση πάντα της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Την ατμομηχανή λοιπόν αυτή, οφείλουμε να τη συνδέσουμε με βαγόνια που το καθένα θα περιλαμβάνει αθλητικά τμήματα και επιβάτες τη νεολαία της Νέας Φιλαδέλφειας.

Και μία προσωπικού χαρακτήρα ερώτηση. Ο γιός σας Αλέξης, 25 ετών σήμερα, έχει διαπρέψει στο στίβο ως σπρίντερ και μάλιστα εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Κωφών το 2017 στη Σαμψούντα, πόλη από όπου έλκουν την καταγωγή τους αρκετοί δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας. Τι θα θέλατε να πείτε στα παιδιά της Νέας Φιλαδέλφειας για τη σχέση τους με τον αθλητισμό;

Τα μαθήματα η παιδεία η μόρφωση, η εκπαίδευση θεωρούνται υποχρεωτικές. Εάν στο πρόγραμμα των υποχρεώσεων τους λοιπόν, συμπεριλάβουν και κάποιες ώρες που θα αφορούν την εκγύμναση και την ενασχόληση με κάποιο άθλημα, παράλληλα με τη στήριξη και την παρακολούθηση ειδικών των σπορ, το χαμένο όνειρο της Ολυμπιάδας του 2004, μπορεί έστω και με καθυστέρηση περίπου μιας 20ετίας να αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Δεν είναι αναγκαίο να κάνουν όλοι πρωταθλητισμό, που θα τυς καθιερώσει μέσα στην κοινωνία ως ενεργά κύτταρα της, αλλά, σίγουρα η ευγενής άμιλλα, το υγιές σώμα, ο υγιής νούς θα αποτελέσουν εφόδια για να ξεχωρίσουν όλα τα παιδιά, καθένα από αυτά στον δικό του τομέα, με εμφατικό τρόπο.

Το 1990 συγγράψατε το βιβλίο ”με ένα φλασάκι στο μυαλό”. Τι σας έρχεται τώρα στο μυαλό;

Να μπορέσω να πλεύσω, πάντα σε συνεργασία με τους άξιους συνεργάτες μου, μεταξύ της όχθης της φιλοτιμίας και της αισθητικής. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα μας βγάλει σε ένα πέλαγος ευθυνών και υποχρεώσεων αλλά ευελπιστώ ότι με την βοήθεια και τη συνεργασία των δημοτών , ο άνεμος που θα πλεύσει και θα φουσκώσει τα πανιά μας, θα είναι …βούρειος.