ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άνθρωποι σε στέγες σπιτιών για να σωθούν – Πληροφοφίες για αγνοούμενες οικογένειες στο Ριζοβούνι

Δραματική η κατάσταση στην Καρδίτσα από την κακοκαιρία Daniel με τους κατοίκους χωριών του κάμπου να ζουν πρωτόγνωρες εικόνες καταστροφής. Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να σκαρφαλώσουν σε στέγες καθώς το εσωτερικό των σπιτιών τους πλημμύρισε. Άλλοι πρόλαβαν και ανέβηκαν σε κοντινούς λόφους, όπου και περιμένουν βοήθεια. Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν δέος. Αποτυπώνουν την ένταση του φαινομένου και τη νέα θλιβερή πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες άτομα.

Όπως μετέδωσε το Mega υπάρχουν πληροφορίες για 3 οικογένειες με παιδιά που αγνοούνται στο χωριό Ριζοβούνι. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους γίνονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με τα λασπόνερα να έχουν καλύψει τα πάντα.

Ο πρόεδρος κοινότητας Ριζοβουνίου Καρδίτσας Γιώργος Γκερμπεσιώτης, αναφέρει στο newsit.gr: «Έχουμε πλημμυρίσει. Το ύψος βροχής ήταν στα δύο ακόμα και δυόμιση μέτρα. Θέλουμε νερό, κουβέρτες, φαγητό γιατί το νερό έφτασε στα καταστήματα τα 70 εκατοστά και χθες καταστράαφηκε ο φούρνος του χωριού. Έσπασαν τα αναχώματα που είχαμε στον ποταμό Παμισσο, και έσασαν τα φράγματα στον ποταμό Μέγα.

Απο χθες το απογευμα έχουμε δώσει σήμα στην Πυροσβεστική να έρθουν και δεν εχουν εμφανιστεί. Συνολικά το χωριό εχει 280 κατοικους. Αρκετοί χθες έφυγαν κάποιοι κατάφεραν να πάνε Καρδίτσα στους δικούς τους. Σε ισόγεια δεν μπορείς πλέον να μείνεις. Όσοι μένουν σε μονοκατοικίες φιλοξενούνται σε αλλα σπιτια που είναι απο 2όροφο και πάνω. Εμείς στο σπίτι μου είμαστε πλέον 30 άτομα, οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένοι».

Σε πολλά χωριά στο δήμο Παλαμά οι άνθρωποι βρίσκονται πάνω σε στέγες ή σε υψηλότερα σημεία ζητώντας βοήθεια. Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση στην περιοχή της Μεταμόρφωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ζητηθεί ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, περιγράφει στο newsit.gr: «Έχουν σπάσει τα αναχώματα στον ποταμό Σοφαδίτη προς την μεριά του Παλαμά και έχει πλημμυρίσει όλος ο δήμος. Τεράστιες ποσότητες νερού, φτάνουν στα 1.70μ, 1.80μ το ύψος βροχής, σε άλλα χωριά έχω μάθει και δυο μέτρα. Πρόβλημα έχουν και τα άλλα χωριά του δήμου, και ο Βλοχός και η Μεταμόρφωση.

Είμαστε όλοι στους πάνω ορόφους γιατί στα ισόγεια έχει μόνο νερό. Άλλοι είναι στις στέγες των σπιτιών. Από την στιγμή που δεν έχει απεγκλωβιστεί ούτε ένας άνθρωπος, φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρχουν πνιγμένοι. Στο χωριό είναι 5.000 κάτοικοι αλλά είναι πολλές δεκάδες οι εγκλωβισμένοι.

Στο Mega μίλησε και κάτοικος του Παλαμά Καρδίτας αναφέροντας ότι από τις 03:40 τα ξημερώματα της Πέμπτης τα νερά ξεκίνησαν να μπαίνουν στον Παλαμά. «Από τις 4 παρά 20 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία.

Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τάσος.

Εν τω μεταξύ μήνυμα του 112 εστάλη το πρωί στους κατοίκους του Παλαμά Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Παλαμά απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Συγκλονιστικές είναι οι εκκλήσεις άλλων κατοίκων του Παλαμά Καρδίτσας που προσπαθούν με κάθε τρόπο να καλέσουν τον κόσμο και τις Αρχές να τους σώσει.

«Θέλουμε ΕΜΑΚ, δεν θα σωθούμε εμείς από εδώ. Είμαστε εγκλωβισμένοι στο σπίτι, έξω έχει 1,5 μέτρο νερό. Θέλουμε βάρκα δεν βγαίνουμε από εδώ, θα πνιγούμε. Είναι μονοκατοικία το σπίτι με 3 σκαλοπάτια, αλλά έχει μπει μέσα νερό μέχρι το γόνατο. Ξημερώσαμε από τις 4.15 χωρίς να έχουμε ειδοποιηθεί από πουθενά και από τίποτα,. Δεν βρέχει αλλά έχει σπάσει ένα ποτάμι στην είσοδο του χωριού προς Ιτέα και από εκεί έρχεται όλο αυτό το νερό», δήλωσε μια γυναίκα από την περιοχή.