AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ανάλυση του Ανδρέα Δημάτου για τα έσοδα της ΑΕΚ εφόσον μπει στους ομίλους του Champions League

Μπορεί η ΑΕΚ να αρνήθηκε τα (πολλά) χρήματα της Λανς για την πώληση του Λιβάι Γκαρσία, αλλά, αν καταφέρει να προκριθεί στους ομίλους του UEFA Champions League αποκλείοντας την Τετάρτη την Αντβέρπ, δεν θα μπορέσει να αρνηθεί από τη γαλλική ομάδα ένα ιδιαίτερο… δωράκι αξίας 1,137 εκατ. ευρώ!

Πώς θα γίνει αυτό; Πολύ απλά γιατί η Λανς με απευθείας εισιτήριο στους ομίλους της διοργάνωσης από το γαλλικό πρωτάθλημα είναι η μια και μόνη σίγουρη ομάδα, που βρίσκεται κάτω από την ΑΕΚ στη βαθμολογία 10ετίας της UEFA, η οποία καθορίζει και το μεγαλύτερο κομμάτι διανομής των χρημάτων, που παλαιότερα μοιραζόταν ολόκληρο ως market pool!

Στην τελευταία της συμμετοχή στους ομίλους την περίοδο 2018-19 η ΑΕΚ ήταν η τελευταία ομάδα των 32 από πλευράς συντελεστή 10ετίας και είχε εισπράξει ένα μόνο μερίδιο από αυτή την κατηγορία ύψους 1,137 εκατ. ευρώ. Η 31η ομάδα είχε εισπράξει 1,137 Χ 2, η 30η 1,137 Χ 3 και ούτω το καθεξής μέχρι τα 36,38 εκατ ευρώ που είναι εγγυημένα για την πρώτη ομάδα του 10ετούς συντελεστή, η οποία και εφέτος θα είναι η Ρεάλ Μαδρίτης.

Με τη γαλλική Λανς από κάτω της η ΑΕΚ θα εξασφαλίσει μαζί με την πρόκριση επί της Αντβέρπ 2,274 εκατ ευρώ από τη συγκεκριμένη κατηγορία, διπλό μερίδιο σε σχέση με το 2018, χρήματα τα οποία προστίθονται στα εγγυημένα 15,64 εκατ. ευρώ, ποσό που εισπράττει κάθε ομάδα στους ομίλους.
Το μερίδιό της θα γίνει τριπλό, αν καταφέρει ο Παναθηναϊκός να αποκλείσει αύριο την Μπράγκα, τετραπλό αν η Μακάμπι Χάιφα αποκλείσει τους Γιουνγκ Μπόις ή και πενταπλό αν κόντρα στα προγνωστικά η Ρακόφ από την Πολωνία αποκλείσει την Κοπεγχάγη. Και αυτό γιατί και οι τρεις αυτές ομάδες, που διεκδικούν ένα από τα έξι εναπομείναντα εισιτήρια, υπολείπονται της ΑΕΚ σε συντελεστή 10ετίας.

Με άλλα λόγια το 1,137 εκατ. ευρώ του 2018 για την ΑΕΚ από την κατηγορία «χρήματα συντελεστή», είναι δεδομένα 2,274 ευρώ το 2023, αν τα καταφέρει κόντρα στην Αντβέρπ, και το ανώτερο που μπορούν να φτάσουν, ανάλογα με την τελική εξέλιξη των πλέι οφ και τις ομάδες που θα προκριθούν, είναι τα 5,685 εκατ. ευρώ!

Για να γίνουν κατανοητές οι διαφορές αν ήταν ο Ολυμπιακός στους 32 του εφετινού Champions League το δικό του αντίστοιχο εξαφαλισμένο μερίδιο από αυτή την κατηγορία θα ήταν 12,5 εκατ. ευρώ γιατί θα βρισκόταν στην 21η θέση στις 32 ομάδες από πλευράς συντελεστή δεκαετίας.

Ενα ακόμα παράδειγμα; Με δύο γαλλικές ομάδες… Η Παρί Σεν Ζερμαίν από αυτή την κατηγορία έχει εγγυημένο έσοδο 29,56 εκατ. ευρώ και η δεύτερη του γαλλικού πρωταθλήματος Λανς… 1,137 (όπως η ΑΕΚ το 2018) με κριτήριο διανομής την αγωνιστική παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την τελευταία 10ετία!

Αυτός είναι και ο λόγος πλέον που δεν έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στα συνολικά έσοδα της ΑΕΚ ή του Παναθηναϊκού από το market pool το αν θα υπάρχει και δεύτερη ελληνική ομάδα στους ομίλους. Τουλάχιστον όχι όπως παλαιότερα, αφού τα χρήματα από αυτή την κατηγορία έχουν μοιραστεί σε 65% για τον συντελεστή 10ετίας των ομάδων και 35% στο… διάσημο market pool.
Αυτή η δεξαμενή έχει περιοριστεί πλέον κοντά στα 300 εκατ. ευρώ για όλες τις ομάδες (600 εκατ. ευρώ μοιράζονται ανάλογα με την παρουσία των ομάδων στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία) και το ελληνικό μερίδιο, που δεν είναι στάνταρ (εξαρτάται και από τις αγωνιστικές επιδόσεις των ομάδων στην τρέχουσα διοργάνωση) θα μοιραστεί 55-45 σε ΑΕΚ (επειδή είναι πρωταθλήτρια) και Παναθηναϊκό, αν τα καταφέρουν και οι δυο ομάδες μας να προκριθούν στις 32 των ομίλων.

Κοντά στα 3 εκατ. ευρώ είχε εισπράξει η ΑΕΚ από το market pool στην τελευταία της συμμετοχή την περίοδο 2018-19, όταν όμως είχε ολοκληρώσει τον όμιλο χωρίς βαθμό.