ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα της φωτιάς που μαίνεται για έκτη ημέρα στη Ρόδο.

Με νέο μήνυμα του 112 οι κάτοικοι κλήθηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνα και Χαράκι, προς Ρόδο. Υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς, στο κέντρο και ανατολικά της Ρόδου, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Βασιλής Βαθρακογιάννης.

Η πυρκαγιά στο νησί θα μας απασχολήσει αρκετές ημέρες, τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως προτεραιότητά είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, οι αναζωπυρώσεις και οι κίνδυνοι που μπορεί να υπάρξουν κυρίως στην παραλιακή ζώνη εκεί όπου είναι οι περισσότεροι οικισμοί αλλά και ξενοδοχεία.

Ανέφερε πως οι δυνάμεις θα ενισχυθούν κατά την διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ κάποιες θα μεταβούν στο νησί ακτοπλοικώς από Πειραιά.

Πρόσθεσε πως με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να επιχειρήσουν 6 εναέρια μέσα, μεταξύ των οποίων εναέρια μέσα από Τουρκία και Κροατία, ενώ τόνισε ότι ανά ώρα θα ενισχύεται αυτή η δύναμη για οποιαδήποτε αναζωπύρωση στην περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν 204 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 39 οχήματα ενώ ήδη έφτασαν στο νησί τα 2 C-130 που μετέφεραν δυνάμεις της πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Την εκκένωση των χωριών της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων ανακοίνωσε νωρίτερα με επείγουσα ειδοποίηση του το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Τα δύο χωριά και ο οικισμός είναι από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου.

Ήδη στους κατοίκους της περιοχής στάλθηκε μήνυμα από το 112.

Σε νέο απεγκλωβισμό ατόμων δια θαλάσσης από τις περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι προχωρά το λιμενικό σώμα με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών. Περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα με τη συνδρομή του λιμενικού σώματος και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο.

Λίγο μετά τις 22:00 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Κιοτάρι και Γεννάδι να μετακινηθούν προς την περιοχή Πλημμύρι της Ρόδο και σε νοτιότερα σημεία του νησιού με τις φλόγες να έχουν φτάσει σε Λάερμα και Κιοτάρι προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και ξενοδοχεία. Τόσο στο Γεννάδι όσο και στο Κιοτάρι υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες με τους τουρίστες να απομακρύνονται άμεσα τόσο μέσω στεριάς όσο και δια θαλάσσης. Οι τουρίστες κατευθύνθηκαν προς τις παραλίες προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εκτός από το τηλέφωνο επικοινωνίας 0030 – 210 3681730, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών έχει θέσει στη διάθεση των ξένων πολιτών που έχουν ανάγκη αρωγής και τα τηλέφωνα 210-3681259 και 210-3681350.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

Τα τρία μέτωπα
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός τρία είναι τα ενεργά μέτωπα που ανησυχούν την πυροσβεστική:

-Βορειανατολικά του τεχνητού φράγματος της λίμνης Γαδουρά
-500 μέτρα από Λάερμα προς Λάρδο δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο που ενώνεται με το παλιό
– Και το πιο ενεργό που είναι στο Ασκληπιείο της Ρόδου

Συνεχής μεταφορά τουριστών

Η μεταφορά τουριστών που κάνουν τις διακοπές του στη Ρόδο σε ασφαλή σημεία συνεχίζεται τόσο από πλωτά σκάφη του λιμενικού που βρίσκονται στο νησί όσο και από ιδιώτες.
Περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα, οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων ενώ τρία οχηματαγωγά πλοία βρίσκονται στο νησί. Πρόκειται για τα Παναγία Σκιαδανη (600 ατομα), Δωδεκανησος Εξπρές (347 ατομα) και Blue Star Chios (300 άτομα). Σύνολο 1247 άτομα.

Συγκεκριμένα, σε συνεννόηση με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου έχουν διατεθεί για φιλοξενία και διατροφή πολιτών που απομακρύνθηκαν νωρίτερα προληπτικά από τα ξενοδοχεία τους, οι παρακάτω συνεδριακού χώροι ξενοδοχείων. Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί 3.190 άτομα:

SHERATION RODOS RESORT—– 250
VERGINA—-400
AMATHUS—-70
RODOS PALACE—-1500
MEDITERRANEAN—-150
PARADISE RESORT- ELA RESORT—-300
OLYMPIC PALACE—–300
KRESTEN PALACE—150
EDEN ROC —70

Επίσης έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

Πηγή: skai.gr