AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι της ΑΕΚ: Ντιναμό Ζάγκρεμπ ή Αστάνα

Μία εκ των Ντιναμό Ζάγκρεμπ ή Αστάνα θα βρεθεί στο δρόμο της ΑΕΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League με το πρώτο ματς να λαμβάνει χώρα στις 8 ή 9 Αυγούστου στην “Αγιά Σοφιά” και το δεύτερο στις 15 Αυγούστου εκτός έδρας.

Το προφίλ της Ντίναμο Ζάγκρεμπ

Μια εκ των κορυφαίων ομάδων της Κροατίας, αν όχι η κορυφαία, με πληθώρα καλών ποδοσφαιριστών θα βρει στο διάβα της η ΑΕΚ καθώς η Ντίναμο Ζάγκρεμπ ιδρύθηκε το 1911, έχει χρώματα το μπλε και άσπρο και αγωνίζεται στο 35.000 θέσεων “Μαξιμίρ” στην πρωτεύουσα της Κροατίας και έχει κατακτήσει 68 τίτλους.

Έχει 24 πρωταθλήματα Κροατίας, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα, 16 Κύπελλα, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα, 8 Σούπερ Καπ, 2 ανεξάρτητα πρωταθλήματα Κροατίας, 1 ανεξάρτητο Κύπελλο Κροατίας, 9 πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας και 9 Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας.

Προπονητής της ομάδας είναι ένας παλιός γνώρισμος στο ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς ο Ιγκόρ Μπίσκαν που έχει αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό καθοδηγεί το σύλλογο ενώ στο ρόστερ της περσινής πρωταθλήτριας Κροατίας υπάρχει πληθώρα αστέρων.

Οι Γιόσιπ Σούταλο, ο σέντερ μπακ των Κροατών, μαζί με τον Μάρτιν Μπατουρίνα τον μέσο της Ντίναμο και τον Κροάτη γκολκίπερ Ντομινίκ Λιβάκοβιτς, ο οποίος έχει χρηματηστηριακή αξία 12 εκατ. ευρώ και το όνομα του έχει συνδεθεί με πολλές ομάδες στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι εκ των κορυφαίων της ομάδας.

Η Ντινάμο είχε φτάσει το 1961 στα ημιτελικά του Κυπελλούχων χάνοντας από τη Φιορεντίνα, ενώ το 2021 έφτασε στα προημιτελικά του Europa League χάνοντας από τη Βιγιαρεάλ.

Το πρωτάθλημα Κροατίας ξεκίνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και η Ντίναμο υποδέχτηκε τη Χάιντουκ Σπλιτ και γνώρισε την ήττα με 2-1.

Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί αντίπαλος της ΑΕΚ καθώς οι δύο ομάδες είχαν αντιμετωπίσει η μία την άλλη τον Σεπτέμβριο του 1964. Στις 9 Σεπτεμβρίου 1964 η ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε κερδίσει 2-0 με γκολ των Παπαϊωάννου και Νεστορίδη στην πρώτη ευρωπαϊκή νίκη της Ένωσης. Οι “κιτρινόμαυροι” όμως δεν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση καθώς ηττήθηκαν 3-0 στην Κροατία.

Επίσης στην Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει σε τρεις διαφορετικές σεζόν τον Ολυμπιακό, το 1977 στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA όπου προκρίθηκε με 5-1 και 1-3 (6-4), το 1998 στους ομίλους του Champions League, όπου έχασε 2-0 στο ΟΑΚΑ και ήρθε ισόπαλη 1-1 στην Κροατία, αλλά και το 2015 στους ομίλους του Champions League γνωρίζοντας δύο ήττες με 0-1 και 2-1.

Το 2010 έπαιξε με τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa League γνωρίζοντας δύο ήττες με 1-0.

Το προφίλ της Αστάνα

Η Αστάνα από την πλευρά της ιδρύθηκε μόλις το 2009, έχει χρώματα το κίτρινο και το γαλάζιο και παίζει στο “Αστάνα Αρένα” το οποίο έχει χωριτικότητα 30.000. Έχει κατακτήσει επτά φορές το πρωτάθλημα στο Καζακστάν και άλλες τρεις φορές το Κύπελλο.

Φέτος στο πρωτάθλημα που είναι σε πλήρη εξέλιξη, μετά από 17 αγωνιστικές είναι δεύτερη και στο -3 από την πρωτοπόρο Ορνταμπάσι έχοντας 12 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Προπονητής της είναι ο Καζάκος Γκριγκόρι Μπαμπαριάν ενώ το ρόστερ της αποτελείται ως επί το πλείστον από γηγενείς παίκτες. Από εκεί και πέρα ξεχωρίζει ο φορ από την Γκάμπια Ντεμπό Νταρμπόε, που είναι δανεικός από την Αλ Νασρ, ο Λευκορώσος με ρίζες από το Καμερούν μέσος Μαξ Εμπόνγκ, ο Αρμένιος διεθνής στόπερ Βαραζντάτ Χαρογιάν και ο Σκοπιανός αμυντικός Αλέξα Αμάνοβιτς.

Δεν είναι άγνωστη στο ελληνικό κοινό καθώς είχε αντιμετωπίσει το 2016 τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Europa League χάνοντας με 4-1 στο Φάληρο και παίρνοντας 1-1 στο Καζακστάν, ενώ το 2021 αντιμετώπισε τον Άρη στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League και τον απέκλεισε, νικώντας 2-0 στο πρώτο ματς και χάνοντας με 2-1 στην παράταση στη ρεβάνς.