AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αλμέιδα: Στόχος οι όμιλοι του Champions League

Σε συνέντευξή του σε ραδιόφωνο του Μπουένος Άιρες και τον Roman Iucht, ο Ματίας Αλμέιδα ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει σχέδια για το μέλλον και το μόνο που σκέφτεται είναι πώς θα φτάσει ακόμα ψηλότερα με την ΑΕΚ έχοντας ως όνειρο και μεγάλο στόχο τη φετινή σεζόν τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλμέιδα

– Είσαι στην Γουαδαλαχάρα για να ξεκουραστείς αλλά και για προσωπικούς-οικογενειακούς λόγους. Μην ξεχνάμε ότι στο Μεξικό έχεις πάρει δύο τίτλους, έχεις ζήσει μεγάλες στιγμές…

«Ναι, είχα καιρό να είμαι μαζί με την οικογένειά και τώρα απολαμβάνω κάθε στιγμή μαζί τους…»

-Πώς πήγε η πρώτη σου χρόνια στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα;

«Η αλήθεια είναι ότι πήγε πάρα πολύ καλά, ήταν η πρώτη μου φορά ως προπονητής στην Ευρώπη. Τα καταφέραμε περίφημα, πήραμε και το Κύπελλο και το πρωτάθλημα και τώρα έχουμε την πιθανότητα να παίξουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Όλα πάνε καλά, γνωρίζω νέους ανθρώπους και νέες κουλτούρες και αυτό είναι εξαιρετικό. Συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε, να μαθαίνουμε πράγματα και να γινόμαστε καλύτεροι παντού».

-Πως είναι οι Έλληνες; Ακούμε ότι τα γήπεδα είναι πολύ… καυτά. Είναι δύσκολο να παίξεις εκεί. Γήπεδα με θερμούς φιλάθλους σαν τους Λατίνους, κάτι που εσένα πάντα σου άρεσε…

«Οι Έλληνες είναι πολύ παθιασμένοι όπως είμαστε κι εμείς. Είναι όπως είναι στα δικά μας γήπεδα. Συνεχώς μαθαίνω νέα πράγματα και για αυτούς και η αλήθεια ότι μου αρέσει πάρα πολύ».

-Έχεις περάσει από τόσες χώρες από τόσα πρωταθλήματα τόσες ομάδες, τόσες και τόσες στιγμές, πολλοί και διαφορετικοί παίκτες, πολλές και διαφορετικές εθνικότητες. Πώς τα έχεις καταφέρει ως τώρα;

«Από παίκτης το έχω ζήσει αυτό. Ήμασταν πολλοί ξένοι στις ομάδες που έπαιξα και τώρα και στην Ελλάδα υπάρχουν διαφορετικοί ξένοι αλλά αυτό είναι που μου αρέσει: Να μπορώ να επικοινωνώ και να μεταδίδω γνώσεις σε άλλους ανθρώπους και να παίρνω και εγώ από αυτούς. Είναι πολύ όμορφο, κάτι που μου αρέσει και που τελικά είναι κάτι που αποδίδει. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, είναι όμορφο να επικοινωνώ».

-Το όνειρό σου είναι κάποια στιγμή να φτάσεις πιο ψηλά, για παράδειγμα κάποια στιγμή να προπονήσεις την Ίντερ, την Πάρμα, ομάδες στις οποίες αγωνίστηκες;

«Δεν μου αρέσει ποτέ να μιλάω για τέτοια πράγματα, δεν κάνω όνειρα. Ζω το σήμερα και το αύριο και το δικό μου αύριο είναι η ΑΕΚ και το πως θα φτιάξουμε την ομάδα για να μπούμε στους ομίλους του Champions League. Είμαι πάρα πολύ καλά εδώ, είμαι πολύ χαρούμενος, μου φέρονται εξαιρετικά.

Ήρθα εδώ για ένα χρόνο, ήταν το παράθυρο όμως για την Ευρώπη. Τελικά μου έκαναν συμβόλαιο για άλλα πέντε χρόνια. Με εκτιμούν, δούλεψα πάρα πολύ εγώ και το τεχνικό τιμ και τα πήγαμε πολύ καλά. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όσα έχουν κάνει για μένα. Δουλεύω πάρα πολύ δουλειά και δεν προχωράω παρακάτω. Αυτό που θέλω είναι να δουλεύω και να καταφέρνω πράγματα. Είμαι πολύ καλά στην Ελλάδα, κάνω αυτό που μου αρέσει, είμαι στο ποδόσφαιρο όσο και αν βέβαια είναι πάντα δύσκολο να είσαι μακριά από την οικογένεια σου και τους δικούς ανθρώπους.

Τώρα είμαι και πάλι μαζί τους μετά από ενάμιση χρόνο βλέπω και πάλι τις αδερφές μου τα συγγενικά μου πρόσωπα. Η ζωή αυτή πάντοτε επηρεάζει αλλά έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Ζω το σήμερα και κάνω το καλύτερο δυνατόν».

-Δεν σε πήρε κάποιος τηλέφωνο από άλλες ομάδες να πουν να γυρίσεις, να σου κάνουν πρόταση, να φύγεις απ’ την Ελλάδα και όλα τα σχετικά;

«Τηλεφωνήματα πάντα υπήρχαν, δεν έχουν σταματήσει. Δεν ξέρω πότε και αν θα γυρίσω σε ομάδες όπως είναι η αγαπημένη Μπάνφιλντ ή η Ρίβερ που λατρεύω. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το ξέρω και δεν θέλω να το σκέφτομαι. Στην Αργεντινή πάντως τώρα δεν πρόκειται να ξαναδουλέψω. Εγώ ζω το σήμερα και σήμερα είμαι στην Ελλάδα. Όλα πάνε πάρα πολύ καλά και ξαναλέω είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Να ξέρετε δεν έχω σκοπό να προπονώ μέχρι τα 70. Η ζωή έχει κι άλλα πράγματα, αλλά εγώ ζω το σήμερα και το σήμερα είναι στην Ελλάδα».

-Πώς είναι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα σε σχέση με το δικό μας αλλά και τις άλλες λίγκες στον κόσμο;

«Όπου κι αν δεις το ποδόσφαιρο και οι πέντε μεγάλες λίγκες της Ευρώπης ή στην Ελλάδα ή στην Τουρκία ή στην Αμερική είτε στην Αργεντινή, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Υπάρχουν παντού πέντε ομάδες που πρωταγωνιστούν και υπάρχουν συγκεκριμένα μας που βλέπεις πολύ καλό ποδόσφαιρο και υπάρχουν άλλα που δεν βλέπω το ίδιο καλό ποδόσφαιρο. Αυτό συμβαίνει παντού και πρέπει να το καταλάβουμε πολύ καλά».

-Το Σάββατο έγινε ο τελικός του Champions League, το είδαμε όλοι. Εσύ το σκέφτεσαι για την ερχόμενη χρονιά;

«Προφανώς και το σκέφτομαι, γι’ αυτό φτιάχνουμε την ομάδα. Πρέπει να παίξουμε δύο προκριματικούς για να φτάσουμε στους ομίλους και να ακούσουμε αυτή την περίφημη μουσική του Champions League κάτι που θέλουμε πολύ. Τουλάχιστον με μία νίκη μπορούμε να παίξουνε στο Europa league και κατ’ ελάχιστον έχουμε το Κόνφερενς. Σίγουρα όμως το Τσάμπιονς είναι ο μεγάλος στόχος και γι’ αυτό δουλεύουμε για να περάσουμε στους ομίλους.

Είναι μια πρόκληση για όλους μας να παίξουμε στο Champions League, είναι πολύ σημαντικό το θέλουμε πάρα πολύ είναι μια σπουδαία διοργάνωση με μεγάλες ομάδες. Σίγουρα το να μπεις είναι δύσκολο, αλλά σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου είναι 11 εναντίον 11 και όλα μπορούν να συμβούν. Σίγουρα υπάρχουν ομάδες με μεγάλες προσωπικότητες που μπορούν να κρίνουν από μόνοι τους ένα παιχνίδι αλλά από την άλλη υπάρχει στρατηγική, υπάρχει τακτική, υπάρχει το πάθος, υπάρχει διάθεση και ξαναλέω το ποδόσφαιρο είναι άθλημα στο οποίο μπορεί να συμβούν τα πάντα.

Στον τελικό κέρδισε η Σίτι γιατί ολοκλήρωσε μια τέλεια χρονιά. Ήθελε το τρόπαιο και το πήρε επειδή η ίδια προσπάθησε και πάλεψε. Η Ίντερ είναι άξια και πρέπει να είναι περήφανη, αλλά η Σίτι φάνηκε ότι ήταν καλύτερη».

– Έχεις σκεφτεί κάποια στιγμή να γίνεις ομοσπονδιακός;

«Υπήρξαν στιγμές που βρέθηκα πολύ κοντά και στον πάγκο της Χιλής και της Κόστα Ρίκα και του Εκουαδόρ. Τώρα είμαι στην ΑΕΚ, το σήμερα μου είναι στην ΑΕΚ το τι θα συμβεί στο μέλλον δεν το ξέρω. Είναι κάτι το διαφορετικό, έχει κι αυτό τη δουλειά και την προσπάθεια που χρειάζεται είναι μία άλλη ζωή. Τώρα δεν το σκέφτομαι δεν μπορώ να το αποκλείσω στο μέλλον, αλλά ξαναλέω εγώ ζω το σήμερα».

-Έχεις δουλέψει στην Αμερική. Ο Μέσι θα παίξει στην Αμερική, πως τον βλέπεις εκεί…

«Είναι μία από τις καλύτερες λίγκες του κόσμου, δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Μπορεί να είναι μακριά από την Ευρώπη, αλλά η οργάνωση και η εξέλιξη που έχουν είναι εντυπωσιακή…»