AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άλβες: Θα ήθελα ως παίκτης να είχα προπονητή τον Αλμέιδα

Ο Μπρούνο Άλβες μίλησε για όλους και για όλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της πατρίδας του “O’ Jogo”, η οποία σήμερα ήταν το πρώτο θέμα της.

Ο αθλητικός διευθυντής της ΑΕΚ αναφέρθηκε στο πρωτάθλημα και τη γιορτή τίτλου της Ένωσης («Αυτή η στιγμή θα μείνει στη μνήμη μου για πάντα»), την δική του εμπειρία από τη νέα θέση του στο ποδόσφαιρο («Ήταν μια χρονιά μάθησης»), την πορτογαλική αγορά («οι παίκτες έχουν ποιότητα και προσαρμόζονται καλά στην Ελλάδα») και το σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς («Έχουμε μπόλικη δουλειά να κάνουμε»). Μίλησε επίσης για τον τελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ και τις φιλικές σχέσεις με τους συμπατριώτες του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης («ειδικά τον Βιεϊρίνια, ο οποίος είναι ένας μεγάλος φίλος»), θυμήθηκε την αγαπημένη του Πόρτο («Θα είμαι πάντα ευγνώμων») και τις 96 συμμετοχές του στην εθνική Πορτογαλίας («Είμαι πολύ χαρούμενος για τα 96 παιχνίδια που έπαιξα»). Αποκάλυψε ακόμη πως θα ήθελε να έχει στην διάρκεια της καριέρας του σαν παίκτης προπονητές τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο και τον Ματίας Αλμέιδα («θα είχα γίνει πλουσιότερος σε γνώσεις»), τη δουλειά του οποίου στην ΑΕΚ χαρακτήρισε «συγκλονιστική».

«Αυτή η στιγμή θα μείνει στη μνήμη μου για πάντα»

«Έχει ιδιαίτερη σημασία η κατάκτηση του πρωταθλήματος, όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη χρονιά μου σαν αθλητικός διευθυντής, αλλά και για τη σχέση που έχω με την ΑΕΚ. Έπαιζα σε αυτό το σύλλογο το 2004, δεν κατάφερα να γίνω πρωταθλητής ως παίκτης, αλλά ευτυχώς κατέκτησα τον τίτλο ως παράγοντας. Αυτός ο σύλλογος μου άνοιξε τις πόρτες για να επιστρέψω στην Πόρτο και να ανταγωνιστώ για μια θέση. Όταν τελείωσα την καριέρα μου, μού έδωσε μια ευκαιρία και πίστευε ότι μπορούσα να είμαι σημαντικός» είπε ο Μπρούνο Άλβες ξεκινώντας τη συνέντευξη.

«Η γιορτή για την κατάκτηση του τίτλου στην Αθήνα ήταν καταπληκτική. Είναι ένας σημαντικός τίτλος που χρειαζόταν πραγματικά ο σύλλογος. Ήταν μια πολύ δύσκολη εποχή, σε μια χρονιά που μπαίναμε στο γήπεδό μας. Είναι ένας τίτλος που μπορεί να σημαίνει την αλλαγή, γιατί η ΑΕΚ μπορεί να είναι κυρίαρχη ομάδα του πρωταθλήματος και μπορεί να διεκδικήσει περισσότερους τίτλους. Ήταν ένα τεράστιο πάρτι για τον σύλλογο, για τους φιλάθλους και τους παίκτες. Αυτή η στιγμή θα μείνει στη μνήμη μου για πάντα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η δουλειά του Ματίας Αλμέιδα ήταν συγκλονιστική»

«Ένας σημαντικός παράγοντας για τον σύλλογο ήταν ότι δεν προκρίθηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, γιατί ο προπονητής είχε περισσότερο χρόνο για να δημιουργήσει μια ισχυρότερη ομάδα και δυνατούς δεσμούς φιλίας. Η δουλειά του προπονητή, Ματίας Αλμέιδα, ήταν συγκλονιστική, για ό,τι έκανε και τον τρόπο που το έκανε. Παρακίνησε τους παίκτες. Μου αρέσει μεγάλο μέρος της έντασης που βάζει στην προπόνηση, αλλά και το χάρισμα που έχει» πρόσθεσε ο Πορτογάλος.

«Θέλω να μάθω, είμαι φιλόδοξος και θέλω να συνεχίσω να κερδίζω»

«Έχω άλλον έναν χρόνο συμβόλαιο. Δεν γνωρίζω κάτι για την ανανέωση. Κάνω μικρά, σταθερά βήματα. Ήταν μια χρονιά μάθησης και πρέπει να ζήσω τη στιγμή. Θέλω να μάθω, είμαι φιλόδοξος και θέλω να συνεχίσω να κερδίζω. Έχουμε μπόλικη δουλειά να κάνουμε. Απολαμβάνω το νέο ρόλο μου στο ποδόσφαιρο. Όταν ήρθα, ήταν κάτι άγνωστο. Συμβουλεύτηκα άτομα που εμπιστεύομαι και μου έδωσαν πολλές πληροφορίες. Επίσης, προσαρμόστηκα γρήγορα, προσπάθησα να είμαι πολύ προσεκτικός. Προσπάθησα να μπω στο ρόλο της θέσης που μου έδωσαν, φεύγοντας γρήγορα από τη σκέψη του ποδοσφαιριστή, γιατί ήταν πολύ σύντομο το διάστημα μεταξύ του τέλους καριέρας ως ποδοσφαιριστής και το ξεκίνημα ως παράγοντας. Η εμπειρία που είχα στο ποδόσφαιρο με βοήθησε σημαντικά, γιατί έπαιξα τρεις δεκαετίες σε διαφορετικά πρωταθλήματα» είπε πριν… αποκαλύψει το ενδεχόμενο ενίσχυσης από την Πορτογαλία:

«Η πορτογαλική είναι μια ελκυστική αγορά»

«Η πορτογαλική είναι μια ελκυστική αγορά, γιατί οι παίκτες έχουν ποιότητα και προσαρμόζονται καλά στην Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις Πορτογάλων που ήταν αρκετά επιτυχημένοι εδώ. Η πορτογαλική αγορά διαθέτει σχολή προπονητών πολύ δυνατή. Ετοιμάζουμε μερικά πράγματα, γιατί ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Πρέπει να είμαστε διορατικοί και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε, πριν εστιάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, κόντρα στον ΠΑΟΚ (24/5), στον οποίο αγωνίζονται αρκετοί Πορτογάλοι παίκτες.

«Ξεχωριστός ο τελικός του Κυπέλλου επειδή αντιμετωπίζεις φίλους»

«Είναι ξεχωριστός γιατί είναι ο τελικός του Κυπέλλου και επειδή αντιμετωπίζεις φίλους και πρώην συμπαίκτες, ειδικά τον Βιεϊρίνια, ο οποίος είναι ένας μεγάλος φίλος, όπως και ο Νέλσον Ολιβέιρα, και όλοι οι άλλοι που ξέρω καλά» συμπλήρωσε ο Μπρούνο Άλβες, ο οποίος ολοκλήρωσε την καριέρα του ως παίκτης με τον Απόλλωνα Σμύρνης.

«Την ημέρα που με κάλεσαν να πάω στην πορτογαλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, έλαβα την πρόταση από τον Απόλλωνα για να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο και προτίμησα να παρατείνω την καριέρα μου. Η μεταγραφή μου στον Απόλλωνα μου επέτρεψε να έρθω στην ΑΕΚ, γιατί, όταν τους αντιμετώπισα, οι οι φίλαθλοι μου έδειξαν μεγάλη αγάπη. Στο τέλος της σεζόν η ΑΕΚ με προσκάλεσε για αθλητικό διευθυντή. Για όλα στη ζωή υπάρχει εξήγηση» τόνισε ο Άλβες, ο οποίος πέρασε τα πρώτα δέκα χρόνια της καριέρας του στην Πόρτο:

«Η Πόρτο ήταν πάντα πολύ σημαντική στη ζωή μου»

«Η Πόρτο μού έδωσε ευκαιρίες, με βοήθησε και με εκτίμησε. Η Πόρτο ήταν πάντα πολύ σημαντική στη ζωή μου, νιώθω τεράστια στοργή για τον σύλλογο. θα έχω πάντα την Πόρτο στην καρδιά μου. Τα παιδιά μου είναι παθιασμένα με το σύλλογο. Κάθε φορά που μπαίνω σε αυτό το γήπεδο, βιώνω πολλά συναισθήματα. Ήταν πολύς καιρός, πολλές φιλίες. Θα είμαι πάντα ευγνώμων» σημείωσε και συνέχισε, αναφερόμενος στον Σέρτζιο Κονσεϊσάο, αλλά και τον Ματίας Αλμέιδα:

«Θα ήθελα να είχα προπονητές στην καριέρα μου Κονσεϊσάο και Αλμέιδα»

«Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο είναι εντυπωσιακός. Έκανε εξαιρετική δουλειά τόσο αθλητικά, όσο και στην επαναφορά των αξιών και της ταυτότητας του συλλόγου. Κάθε χρόνο παρουσιάζει μια νέα ομάδα, ανταγωνιστική. Κάνει πολλή δουλειά, δείχνει αφοσίωση και έχει όραμα. Είναι ξεχωριστός. Αυτή τη φορά, περιέργως, συνεργάζομαι με τον Ματίας Αλμέιδα, είναι πολύ καλοί φίλοι και έπαιξαν μαζί στη Λάτσιο, στην Πάρμα και στην Ίντερ. Έχουν μια πολύ δυνατή φιλία. Θα ήθελα να είχα αυτούς προπονητές στην καριέρα μου. θα είχα γίνει πλουσιότερος σε γνώσεις».

«Το πέρασμά μου από την εθνική ομάδα ήταν απίστευτο. Ας αφήσουμε τον Μαρτίνεθ να δουλέψει»

Ο Μπρούνο Άλβες… σταμάτησε στα 96 παιχνίδια με την εθνική Πορτογαλίας.

«Το πέρασμά μου από την εθνική ομάδα ήταν απίστευτο. Η εθνική πάντα με βοηθούσε και την ώρα που ήμουν εκεί ήταν πάντα πολύ σημαντικό. Εκτίμησα κάθε πρόσκληση, κάθε παιχνίδι και κάθε διοργάνωση. Είμαι πολύ χαρούμενος για τα 96 παιχνίδια που έπαιξα, για όσα έμαθα έχοντας τόσους πολλούς προπονητές και έχοντας συνυπάρξει με τόσους πολλούς παίκτες που ακόμα και σήμερα είναι φίλοι μου» είπε, ενώ για την επιλογή του Ισπανού Ρομπέρτο Μαρτίνεθ στην τεχνική ηγεσία της εθνικής Πορτογαλίας ανέφερε: «Δεν είναι δική μου δουλειά να ζυγίσω αυτή την επιλογή. Η Ομοσπονδία έχει σημαντικούς ανθρώπους να πάρουν αυτές οι αποφάσεις. Αφήστε τη δουλειά του να προχωρήσει φυσιολογικά, πιστεύοντας ότι αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή για την Πορτογαλία. Έχουμε μια καλή εθνική ομάδα που μπορεί να πετύχει τους στόχους της. Έχουμε κορυφαίους παίκτες, από τους καλύτερους στον κόσμο. Όλα είναι δυνατά. Ας αφήσουμε τον προπονητή να δουλέψει».