AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πάρης Μπάμπης: Η ΑΕΚ του Αλμέιδα μου θυμίζει την ΑΕΚ του Χιμένεθ: Αρνείται να χάσει

Ο Πάρης Μπάμπης μιλάει για τον στόχο της ανόδου στη Σούπερ Λίγκα με την Athens Kallithea, ενώ θυμάται όσα έζησε στην ΑΕΚ, τονίζοντας ότι η φετινή ομάδα του θυμίζει εκείνη του Χιμένεθ!

Πώς προετοιμαστήκατε για το παιχνίδι με την πρωτοπόρο Κηφισιά την προηγούμενη αγωνιστική, αλλά και πώς διαχειριστήκατε ένα ματς που ξεκίνησε με εσάς να βρίσκεστε πίσω στο σκορ και να λήγει 3-3;

«Όταν είσαι σε ένα ματς πίσω στο σκορ από το πρώτο δεκάλεπτο είναι κάτι που δεν το περιμένεις. Είναι πολύ θετικό ότι η ομάδα έβγαλε αντίδραση πολύ γρήγορα και πήραμε τον βαθμό στα τελευταία λεπτά. Είναι πολύ σημαντικό ότι δεν φύγαμε με άδεια χέρια. Κρατάμε το αήττητο και παραμένουμε αφοσιωμένοι στους στόχους μας».

Υπήρχε φόβος ή άγχος;

«Καθόλου! Το περιμέναμε πώς και πώς! Μπορεί να μην ήρθανε τα πράγματα όπως τα θέλαμε, αλλά πιστεύω πως αν είχαμε πέντε λεπτά ακόμη το παιχνίδι θα ήταν δικό μας».

Η Athens Kallithea είναι από τις πιο ανταγωνιστικές του πρωταθλήματος, καθώς σε 17 ματς έχει 12 νίκες, 4 ισοπαλίες και 1 ήττα. Σου ταιριάζει αυτό το στιλ ομάδας ως παίκτη που είναι στα «κόκκινα» και κυνηγάει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία;

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ποδοσφαιριστής, που δεν θέλει να πρωταγωνιστεί σε οποιαδήποτε ομάδα και αν αγωνίζεται. Ο ανταγωνισμός με τις αντιπάλους, ο συναγωνισμός με τις συμπαίκτες σου, σε εξελίσσουν και ως προσωπικότητα και ως επαγγελματία. Βελτιώνεσαι και θέλεις να γίνεσαι κάθε μέρα και καλύτερος. Όλοι θέλουν τις νίκες και η Athens Kallithea το έχει αποδείξει με το αήττητο που διατηρεί. Υπάρχει μόνο εποικοδομητικό άγχος».

Η μεταγραφή σου στην Athens Kallithea από τη Λαμία συνέπεσε με τη διακοπή του πρωταθλήματος για περίπου έναν μήνα.

«Σαράντα ημέρες»!

Τις μετρούσες κανονικά! Πώς αντιμετώπισες την όλη κατάσταση;

«Έφυγα από μια ομάδα που δεν έπαιζα πολύ και ήρθα σε μια ομάδα που θα είχα περισσότερο ενεργό ρόλο. Με το που ήρθα ξαφνικά σταμάτησε το πρωτάθλημα. Το λες και ατυχία! Από την άλλη έκανε και καλό στην ομάδα που πήρε τον χρόνο της, ήρθαν 7 νέοι παίκτες, δουλέψαμε όλοι μαζί, μάθαμε ο ένας τον άλλον, ήταν μια μικρή προετοιμασία. Είχαμε κανονικά προπονήσεις, δώσαμε κάποια φιλικά σαν μίνι προετοιμασία».

Επόμενη αγωνιστική με την ΑΕΚ Β’ στο Σεραφείδιο, μια ομάδα που φόρεσες τη φανέλα της και έπαιξες για λογαριασμό της. Πώς νιώθεις που γυρνάς μετά από καιρό ως αντίπαλος;

«Οι Β’ ομάδες έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί χρόνια τώρα, γιατί όλα τα παιδιά από το Big 4 έφευγαν σε ομάδες Β’ Εθνικής, ενώ τώρα είναι στην αγκαλιά των μεγάλων συλλόγων. Είναι σε ένα περιβάλλον που μπορούν από την Κ19 να παίξουν σε αντρικό επίπεδο. Είναι διαφορετικό από το να είσαι σε μια άλλη ομάδα που δεν έχεις τις υποδομές, όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Η Athens Kallithea για μένα είναι από τις εξαιρέσεις και θα μπορούσε να είναι μια κατηγορία πάνω σίγουρα. Πέρυσι έζησα πολύ όμορφες στιγμές με την ΑΕΚ Β’, είχαμε μια πολύ καλή πορεία και ήμασταν μια δεμένη παρέα. Αυτό έβγαινε και στο γήπεδο. Ο καθένας μετά πήρε το δρόμο του σε άλλες μεγάλες ομάδες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας, αλλά και στο εξωτερικό. Μόνο καλά έχω να θυμάμαι, φίλους και υπέροχες αναμνήσεις».

Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που ήταν σε καλή τροχιά η ΑΕΚ Β’, φέτος προβληματίζει με τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματά της. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

«Φέτος οι ηλικίες των παικτών είναι πιο μικρές, ενώ εμείς πέρυσι ήμασταν από 19-21, αλλά είχαμε παραστάσεις από υψηλότερο επίπεδο, είχαμε συμμετοχές. Αυτός θεωρώ ότι είναι ο κύριος λόγος, η έλλειψη εμπειρίας. Σε δύο-τρία χρόνια, που οι παίκτες θα αποκτήσουν εμπειρία, η ομάδα θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Ήδη βλέπω βελτίωση. Είναι απλά θέμα χρόνου».

Από τη Β’ ομάδα σε πάω στην πρώτη, που ήσουν κομμάτι της. Από τις ακαδημίες, στο πρωτάθλημα του 2018, μέχρι και τον τραυματισμό σου. Μετά από πέντε χρόνια η ΑΕΚ είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, με πολλούς να τη βάζουν με τον Παναθηναϊκό στην κούρσα για δύο. Εσύ πως βλέπεις την πορεία της;

«Μιλάμε για ένα από τα πιο ποιοτικά ρόστερ αν δεις ειδικά τις αλλαγές. Είναι παίκτες που θα μπορούσαν να παίζουν σε οποιαδήποτε από τις μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα. Βλέπουμε επίσης τον Παναθηναϊκό να παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο με ίσως λιγότερες επιλογές από τον πάγκο. Έχει έναν προπονητή που είναι άξιος σεβασμού και με τα λόγια του και με το έργο του. Με τον τρόπο του έχει καταφέρει ακόμη και στα τελευταία λεπτά να πάρει σχεδόν όλα τα ματς. Αυτό πρέπει να κάνει μια ομάδα που θέλει να γίνει πρωταθλήτρια. Και ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλή ομάδα και σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Αλλά όπως είπα δεν έχει τελειώσει τίποτα. Μένουν λίγα παιχνίδια και είναι όλα ντέρμπι. Η ΑΕΚ του Αλμέιδα μου θυμίζει πολύ την ΑΕΚ του Χιμένεθ, ”Refuse to lose”. Ειδικά στην Αγιά Σοφιά που 90 λεπτά η ΑΕΚ πνίγει τον αντίπαλό της. Όλα παίζουν ρόλο για το πρωτάθλημα, δεν είναι μόνο ένα πράγμα».

Έπαιξες στην OPAP Arena σαν παίκτης της Λαμίας. Ποιες οι εντυπώσεις σου και σαν θεατής, αλλά ιδιαίτερα σαν ποδοσφαιριστής σε αυτό το γήπεδο;

«Είναι ένα γήπεδο που όσοι έζησαν την ΑΕΚ ”στα θεμέλια”, ήταν όνειρό τους να παίξουν εκεί. Από την πρωταθλήτρια μόνο ο Μάνταλος, ο Γαλανόπουλος και ο Αραούχο το κατάφεραν. Είναι κόσμημα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να έχει μια ομάδα τέτοια έδρα. Και πλέον και της Εθνικής. Είναι καθαρά ποδοσφαιρικό και θυμίζει γήπεδο Αγγλίας».

Μιας και αναφέραμε τη Λαμία, πιστεύεις θα καταφέρει μέσα στα επόμενα 4 ματς να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη και να παραμείνει στην κατηγορία;

«Όλες οι ομάδες που είναι κοντά στη ζώνη έχουν ένα ρόστερ πολύ ποιοτικό. Καμία δεν υστερεί. Η Λαμία πήρε δύο νίκες που δεν πήρε σε όλο το πρωτάθλημα. Έλειπε η ψυχολογία από την ομάδα. Ίσως να φταίει η αλλαγή προπονητή. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Οι παίκτες ήταν όλοι εξαιρετικοί. Και ο Ιωνικός και ο Λεβαδειακός έχουν πολύ καλές ομάδες και δεν θα μπορούσα να πω ποια θα πέσει. Όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους και εκεί είναι η ομορφιά των play out».

Πώς ήταν αυτό το σύντομο πέρασμά σου από τη Λαμία;

«Ήταν στόχος να αξιοποιήσω την καλή χρονιά που έκανα πέρυσι στην ΑΕΚ Β’ και να πάω σε μία ομάδα της Super League. Δεν πήρα τον χρόνο που ήθελα και δεν μου αρέσει να μην έχω ενεργό ρόλο, ώστε να βοηθάω την ομάδα. Ήθελα χρόνο συμμετοχής. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό, έχω πολύ καλές σχέσεις, από όλες τις ομάδες που αγωνίστηκα. Και αυτό είναι το όμορφο στο ποδόσφαιρο, ότι σε κάθε πόλη που έχεις αγωνιστεί έχεις και έναν φίλο. Αν καταφέρω και παίξω σε εξωτερικό που είναι το όνειρό μου θα είναι υπέροχο».

Αυτό θα σε ρωτούσα, για τα ποδοσφαιρικά σου όνειρα. Το εξωτερικό ή ενδεχομένως και η Εθνική;

«Σε πρόλαβα. Ποιος δεν θα ήθελε να παίζει στην Εθνική και ειδικά σε αυτό το γκρουπ με παίκτες που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πιστεύω θα τη βοηθήσει η έδρα, τα νέα παιδιά που αγωνίζονται, αλλά και ο προπονητής. Είναι ο πρώτος προπονητής που με είχε ανεβάσει για προπονήσεις στην ΑΕΚ. Μπορεί να τους ενώσει όλους και να τους κάνει ένα».

Για κλείσιμο μας μίλησε για μια μεγάλη επιθυμία του για τη φετινή σεζόν, αλλά και για την ομάδα που φαίνεται να τη νιώθει, πλέον, σαν οικογένεια.

«Θέλω να πάνε όλα καλά φέτος με την Αthens Kallithea. Στα επόμενα 11 παιχνίδια να πάρουμε τους 33 βαθμούς και να ανέβουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας, μόνο νίκες».

Πιστεύεις ότι μπορεί η Athens Kallithea να ανέβει στη μεγάλη κατηγορία;

«Αυτός είναι ο στόχος. Και να μη τα καταφέρουμε, θα ξέρουμε ότι το παλέψαμε και δεν ήταν λίγο ό,τι κάναμε. Θα μπορούμε να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον. Μπορούμε όλοι μαζί. Από τη διοίκηση, το τεχνικό επιτελείο μέχρι το υπόλοιπο ποδοσφαιρικό τμήμα. Είναι η πιο ωραία πρόκληση για όλους».

Πηγή: sport-fm.gr