ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δυστύχημα στα Τέμπη και οι χρόνιες παθογένειες των ελληνικών σιδηροδρόμων (video)

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 συνέβη το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας. Η μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη επέφερε τον θάνατο μέχρι στιγμής 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 85. Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εκεί;

Το τρένο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένα από τα πιο ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς και όσον αφορά το δυστύχημα στα Τέμπη, η εξήγηση ότι οφείλεται μόνο σε ανθρώπινο λάθος, είναι πρώτου επιπέδου και πρέπει να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της τραγωδίας. Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως γιατί δεν λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας, κάτι που σε άλλες χώρες θεωρείται δεδομένο αλλά και με ποια κριτήρια επιλέγονται και πώς εκπαιδεύονται, οι εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το VICE μετά το δυστύχημα, συναντά δύο μηχανοδηγούς από την «Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης», οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη όπου έγινε η σύγκρουση των δύο τρένων. Ο ένας από τους δύο μάλιστα, ο Χρήστος Ζαραϊδώνης, είδε τους μηχανοδηγούς λίγες ώρες πριν χάσουν τη ζωή τους στη σύγκρουση των Τεμπών. Ακόμα, στη κάμερα του VICE μιλά για το χρονικό της απαξίωσης των ελληνικών τρένων, ο Σπύρος Νικολόπουλος, συγγραφέας και ερευνητής της ιστορίας του ελληνικού σιδηροδρόμου που μέχρι το 2014 ήταν και πρόεδρος του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Πηγή: vice.com