AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το 1945 ο πεθερός του Κόκκαλη βοήθησε την ΑΕΚ για το γήπεδο, τώρα ο Σωκράτης βάζει ένα… χεράκι για τις υπογειοποιήσεις

Η οικογένεια Κόκκαλη φτιάχνει τις υπογειοποιήσεις στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ πριν αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα το 1945 ο πεθερός του Σωκράτη, ο Σπύρος Σκούρας ήταν πρόεδρος της Ένωσης και βοήθησε στην περιμάνδρωση του γηπέδου.

Διαβάστε το κείμενο του Κώστα Μπελιά όπως δημοσιεύθηκε στη Sportday για τον Σπύρο Σκούρα:

Η θρυλική «Κουίντα» στη Φωκίωνος Νέγρη ήταν στο φόρτε της. Το μέρος στο οποίο ο Κώστας Βουτσάς και η Αλίκη Βουγιουκλάκη χόρευαν σέικ ήταν το στέκι όλης της κοσμικής Αθήνας. Μετά τα μεσάνυχτα μπορεί να συναντούσε κάποιος τον Αριστοτέλη Ωνάση ή τον Ζαν Πολ Μπελμοντό. Πιο συχνά θα συναντούσε τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ένα από εκείνα τα βράδια, κάπου εκεί στην Κυψέλη, συνάντησε κι αυτός την Σοφία Σκούρα.

Έρωτας κεραυνοβόλος για τον μετέπειτα ηγέτη του Ολυμπιακού και την κόρη του Σπύρου Σκούρα. Θα ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας το 1969 ενώ το 1970 θα γεννηθεί ο Πέτρος Κόκκαλης.

Κάπως έτσι ο μεγαλοεπιχειρηματίας, πρώην πρόεδρος και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού θα γίνει γαμπρός του Σπύρου Σκούρα. Πρόκειται για τον ιδρυτή της «Σκούρας Φιλμ», ο οποίος πέθανε στις 26 Ιουνίου –σαν σήμερα- 1981, σε ηλικία 63 ετών.

Μεταξύ άλλων ήταν πρόεδρος της ΑΕΚ (1949-50) και του Πανελληνίου, την εποχή που η ομάδα είχε στις τάξεις της τους Αρ. Ρουμπάνη, Π. Μανιά, Θ. Χολέβα, Κ. Παπαδήμα και Μ. Στεφανίδη. Ήταν για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος και γενικά θεωρείται ιστορική μορφή για τους «κιτρινόμαυρους».

Η σχέση με τον Σκούρα της 20th Century Fox

Ήταν ανιψιός του Σπύρου Σκούρα, πρόεδρου για 20 χρόνια (1942-62) της 20th Century Fox, που με τους αδερφούς του Γιώργο και Κώστα (Τσαρλς), βασικό χορηγό της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στο Λος Άντζελες, από το Σκουροχώρι Ηλείας, έφτασαν στο Saint Louis το 1910, και μέσα σε μία εικοσαετία διηύθυναν 500 θέατρα, πολλά από αυτά nickelodeons (δηλαδή με είσοδο ένα nickel = 5 cents).

Ο πεθερός του Σωκράτη Κόκκαλη και παππούς του Πέτρου Κόκκαλη, διηύθυνε την «Σκούρας Φιλμ» στην Ελλάδα, που είχε ο πατέρας του Δημήτρης, ο μεγαλύτερος αδερφός των τριών «μεταναστών», ενώ ήταν ιδρυτής και εκδότης του εβδομαδιαίου αθλητικού περιοδικού «Πρωταθλητής».

Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΚ διαβάζουμε για το γήπεδο «Νίκος Γκούμας»: «Κατά τη διάρκεια του Πολέμου, το γήπεδο λεηλατήθηκε από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί. Όμως, αμέσως μετά την απελευθέρωση το γήπεδο της ΑΕΚ άρχισε να παίρνει ξανά ζωή και να επεκτείνεται. Ένας φίλος της ΑΕΚ με μεγάλη και ιδιαίτερη κοινωνική δραστηριότητα σε εκείνα τα δύσκολα για τον ελληνισμό χρόνια, ο Σπύρος Σκούρας, βοήθησε από το πόστο του προέδρου του συλλόγου το 1945 να αποκτήσει το γήπεδο μόνιμη περιμάνδρωση. Αυτή ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά, με πρόεδρο πια τον εκ των ιδρυτών Αιμίλιο Ιωνά. Μάλιστα το 1946 κατασκευάστηκαν και οι πρώτες εξέδρες από την πλευρά του Αλσους, εκεί όπου για δεκαετίες βρισκόταν η θύρα 3…».