ΣΚΕΨΕΙΣ

Ο απολογισμός του πρώτου γύρου για την ΑΕΚ

Ο απολογισμός του πρώτου γύρου, μπορεί να έχει δύο αναγνώσεις για την προσπάθεια της ΑΕΚ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ

Η μία είναι πως σίγουρα στο επιθετικό κομμάτι, η Ένωση παρουσίασε μια καλύτερη εικόνα, είχε σχεδόν σταθερά την πιο παραγωγική επίθεση, βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά της να σκοράρει από στημένες μπάλες, αλλά και προσωπικά γκολ. Η δεύτερη υποδεικνύει ωστόσο πως ο Δικέφαλος δεν μπόρεσε να εξαργυρώσει στον βαθμό που θα επιθυμούσε, αυτή την αγωνιστική πρόοδο, από την στιγμή που ήρθε κυρίως ο Αργύρης Γιαννίκης, σε βαθμολογικό όφελος. Το τέλος του πρώτου γύρου, την βρίσκει και πάλι σε μια απόσταση οκτώ βαθμών από την κορυφή που έτσι κι αλλιώς κάνει το έργο της, πολύ δύσκολο.

Η ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει μαζέψει περισσότερους βαθμούς. Στο ένα παιχνίδι από αυτά, που συνέβη το απίθανο να βρεθεί με τρία γκολ μπροστά μέχρι να περάσει το παιχνίδι στο τελευταίο του δεκάλεπτο, κι όμως δεν μπόρεσε να πάρει το τρίποντο, σε μια νίκη που αν ερχόταν πολλά θα μπορούσαν να είναι αλλιώς. Κάτω από αυτό το πρίσμα βέβαια, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως αυτό το ματς, μπορεί να κλόνισε σε τέτοιον βαθμό την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Βλάνταν Μιλόγεβιτς, που πλέον ήταν απλά θέμα χρόνου η αντικατάστασή του, μετά και ευρωπαϊκό φιάσκο με την Βελέζ. Αν η ΑΕΚ επικρατούσε σε εκείνο το παιχνίδι, η δυναμική της εκκίνησης της θα ήταν εντελώς διαφορετική θεωρώ, ανεξάρτητα με το αν θα είχε μείνει ο Σέρβος ή όχι.

Το ίδιο ισχύει και για την αναμέτρηση με τον Απόλλωνα. Σε ένα ματς που η ΑΕΚ προηγήθηκε νωρίς και είχε όλες τις προϋποθέσεις ν’ ανεβάσει τον δείκτη του σκορ από το πρώτο μέρος, βρέθηκε όχι μόνο να ισοφαρίζεται, αλλά να μένει και πίσω στο σκορ. Αυτό ήταν ίσως το πιο σοκαριστικό αποτέλεσμα, που σίγουρα ξανάβαλε την Ένωση σε διαδικασία προβληματισμού και ίσως να τις επανέφερε στην ψυχοσύνθεση, αυτά τα φοβικά σύνδρομα που την καταβάλλουν.

Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα, όλης της ομάδας, συνοψίζονται σε δύο σημεία. Στην πολύ κακή και το φετινό καλοκαίρι, προετοιμασία που έγινε και αυτό είναι φανερό σε πολλούς παίκτες και σε πολλά σημεία του παιχνιδιού της ΑΕΚ. Μιας ομάδας που πασχίζει να βγάζει ενέργεια από κάποια σημεία και μετά, ειδικά όταν βρισκόμαστε στο τελευταίο τέταρτο των πρώτων ημιχρόνων αλλά και μέχρι η Ένωση, να φρεσκαριστεί από ποιοτικές αλλαγές που γίνονται στο δεύτερο μέρος. Με έναν κόουτς που δίχως καμία αμφιβολία, δεν έχει επιλέξει προσωπικά το υλικό που βρήκε. Κι αυτό δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τον πρόκειται για καλούς ποδοσφαιριστές ή όχι, αλλά αν πρόκειται για παίκτες που μπορούν να υπηρετήσουν τα δικά του «θέλω».

Η Ένωση έφτιαξε μια πολύ δυνατή ομάδα κρούσης, χωρίς όμως να επενδύσει στο πραγματικό πρόβλημά της, που όλα αυτά τα χρόνια είναι η μεσαία γραμμή. Ο τραυματισμός του Γαλανόπουλου έβαλε ακόμα περισσότερα προβλήματα στην ομάδα, ο Σιμόες προέρχεται από τραυματισμό και μοιάζει ένας αλλά λίγος, παρότι δεν είναι εύκολο να επανέλθει και σε τέτοια ηλικία, ο Σιμάνσκι έχει αυξομειώσεις στην απόδοση του. Ο Σάκχοφ έδωσε πολύτιμη ανάσα με την επιστροφή του, αλλά δεν μπορεί να παίξει 90λεπτο και ο Λε Ταλέκ φαίνεται ότι δεν ταιριάζει σε αυτό το πρότζεκτ. Η ΑΕΚ είναι επιτακτικό να ενισχυθεί στο κέντρο, για να έχει ουσιαστική βελτίωση, για μένα χρειάζεται τουλάχιστον δύο. Κατά πόσο είναι διατεθειμένη όμως η διοίκηση, να βάλει λεφτά κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Το τελευταίο έρχεται να δέσει με όλο αυτό που συμβαίνει ή μάλλον που δεν συμβαίνει με την προστασία της ομάδας από το παρασκήνιο. Παρά τις ενδείξεις ότι επιστρέφουμε σε ένα καθεστώς άλλων εποχών, όχι και πολύ μακρινών, η ΑΕΚ επιλέγει τη σιωπή. Απέναντι σε φαινόμενα, όπως το να έχει μια διφορούμενη συμπεριφορά, όπου από τη μία δεν την πείραξε να γίνει το παιχνίδι προχθές, αλλά από την άλλη ήθελε για να μην εκτεθεί απέναντι στο κοινό της, να αναφερθεί σε αίτημα για να αναβληθεί ή στο ημίχρονο να διακοπεί το ματς. Ένας εκνευρισμός που μεγεθύνεται από τις διαιτησίες που έχει ο Ολυμπιακός, πολύ περισσότερο που από διάφορες μεριές η Ένωση, αντιμετωπίζει εχθρική συμπεριφορά. Το κατανοεί κανείς, από τον τρόπο που την αντιμετωπίζουν οι διαιτητές αλλά και από άλλα γεγονότα, όπως μη μετάδοση β’ ομάδας από την ΕΡΤ σε προγραμματισμένο να μεταδοθεί παιχνίδι, όπως της ανοικτής πρόκλησης Αυγενάκη να συνευρίσκεται με τον Άγγλο αρχιδιαιτητή και να δηλώνει δημόσια. Η ΑΕΚ έχει πολλά πράγματα να εξηγήσει στο κοινό της για τη στάση της, αλλά δεν φαίνεται τόσο πιθανό πως αυτό θα συμβεί, τουλάχιστον σύντομα.