AEK BCΜΠΑΣΚΕΤ

Αποκάλυψη

Σαν σήμερα, πριν από 11 χρόνια, «έφυγε» ο «Παγκόσμιος» και η «Βασίλισσα» έμεινε πεντάρφανη…

Ο Γιώργος Αμερικάνος, ο Πανουράνιος αρχηγός της Κυπελλούχου Ευρώπης του ’68 και πολυπρωταθλήτριας Ελλάδος, αναδείχθηκε ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης και μεταλαμπαδευτής των αξιών και ιδανικών μας, εντός και εκτός γηπέδων. Η μεταγραφή του στην ΑΕΚ είχε, ωστόσο, χαρακτηριστικά «θρίλερ», και κομβικό ρόλο στην αίσια εξέλιξη είχε ο αδελφικός φίλος του Αμερικάνου, και τότε «πρωταθληματικός» άσος της ΑΕΚ, Νίκος Τερκεσίδης.

Ο γιος του Τερκεσίδη, πρώην προπονητής της ΑΕΚ, και νυν μέλος του τεχνικού επιτελείου του Α.Ο.Φ. Πορφύρα, Ραφαήλ Τερκεσίδης, μίλησε στο aekbc.gr για τη μεταγραφή και τη «σχέση ζωής», που ένωνε τον πατέρα του με τον «Παγκόσμιο».

«Και ο πατέρας μου Νίκος, και ο Γιώργος Αμερικάνος ξεκίνησαν από τη ΧΑΝ Νικαίας. Παιδιά της Κοκκινιάς. Ο πατέρας μου αρκετά χρόνια μεγαλύτερος. Όπως ο πατέρας μου μού διηγήθηκε, είχε διακρίνει το αδιανόητο ταλέντο του Γιώργου Αμερικάνου, όταν ο ίδιος έπαιζε στην ΑΕΚ. «Δεμένος» συναισθηματικά με την ομάδα της καρδιάς του δεν θα επέτρεπε στον εαυτό του αυτό, που πήγε να συμβεί. Έμαθε από κάπου ότι ο Παναθηναϊκός ήθελε  τον Αμερικάνο. Και έτσι ήταν. Μίλησε με τον Γιώργο, το επιβεβαίωσε. Ο Παναθηναϊκός του έδινε παπούτσια και ένα υψηλό ποσό για την εποχή. Του είπε «αν πας εκεί, στον Παναθηναϊκό, σου κόβω την καλημέρα». Μην υποτιμάτε αυτό, που σας λέω. Ο Νίκος ήταν για τον Γιώργο, πατέρας, αδελφός, φίλος, όλα!  Μόλις τον άκουσε να του λέει αυτά, προφανώς κλονίστηκε. Κάπου εκεί «ενορχήστρωσε» ο πατέρας μου το σχέδιο «φυγάδευσής» του και μετακίνησής του στην ΑΕΚ, την οποία είχε ειδοποιήσει για το μεγάλο ταλέντο, που βρήκε.

«Θα πας, θα μιλήσεις με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού στα Γραφεία τους», του είπε, «θα προφασιστείς μετά, ότι θα πας στο μπάνιο και θα πηδήσεις από το παράθυρο. Και θα σε περιμένω με τη βέσπα, τη «Bella» όπως την έλεγαν, να φύγουμε για Νέα Φιλαδέλφεια, για να υπογράψεις στην ΑΕΚ. Όπως και έγινε. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…»

Πρόδηλο είναι, ότι η εξέλιξη του Γιώργου Αμερικάνου δικαίωσε την επιλογή του Νίκου Τερκεσίδη.

Ο Ραφαήλ Τερκεσίδης, συμπλήρωσε: «Είναι αυτονόητο, ότι ένιωθε υπερήφανος και δικαιωμένος ο πατέρας μου για την πορεία του Γιώργου Αμερικάνου. Ο Αμερικάνος εξελίχθηκε σε αθλητή παγκόσμιας κλάσης. Και ήταν πάντα δίπλα του μετά. Και μετά τον Τελικό του ’68 στο Καλλιμάρμαρο. Στα επινίκια. Δεν ήταν πια στην ΑΕΚ ο πατέρας μου ως αθλητής, αλλά ήταν κοντά στην ομάδα. Πετύχαινε καλάθι ο Γιώργος, και ο πατέρας μου πανηγύριζε σαν να το έβαζε ο ίδιος. Και η σύζυγος του Γιώργου, η κυρία Πέπη, και η κόρη τους η Χριστίνα, είχαν να λένε πάντα τα καλύτερα για τον Νίκο Τερκεσίδη, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην πορεία του «Παγκόσμιου».

*Στην πρώτη ένθετη φωτό, οι Γιώργος Αμερικάνος και ο Νίκος Τερκεσίδης μαζί…

**Στη δεύτερη φωτό, ο Ραφαήλ Τερκεσίδης (πρώτος από δεξιά), δίπλα στον αείμνηστο πρώην μάνατζερ της ΑΕΚ, Βασίλη Ευαγγελινό, και στον αξέχαστο πρώην προπονητή της ΑΕΚ, Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *