Κι όμως υπάρχει δικαιοσύνη: Ομόφωνα ένοχοι οι 12 για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού – Ένταση μέσα στα δικαστήρια
Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στην αίθουσα όπου δικάζεται η υπόθεση δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, μετά την απόφαση του δικαστηρίου για ενοχή των 12.
Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο κήρυξε ενόχους και τους 12 που δικάζονται για τη δολοφονία του 19χρονου και τον τραυματισμό των δυο φίλων του.
Αμέσως μετά την απόφαση, άτομα από το ακροατήριο, εκ των οποίων μερικοί κρατούσαν φανέλες του Άρη ξέσπασαν σε φωνές, επιτέθηκαν φραστικά προς τους 12 και προς τις οικογένειές τους που κάθονταν στο ακροατήριο.
Χρειάστηκε η συνδρομή της ΕΛΑΣ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Η δίκη διεκόπη προσωρινά ώστε να συνεδριάσει η έδρα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, το δικαστήριο συμφώνησε με την πρόταση της εισαγγελέως και κήρυξε ένοχους επτά εκ των δώδεκα κατηγορουμένων και πέντε για συνέργεια. Για τον τραυματισμό του ενός από τους νέους που συνόδευαν τον Άλκη, το δικαστήριο αποφάσισε ενοχή πέντε ατόμων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και άλλων επτά για συνέργεια, ενώ για τον τραυματισμό του τρίτου ατόμου, κήρυξε ένοχο έναν από τους δώδεκα και τους υπόλοιπους για συνέργεια.
Το δικαστήριο απήγγειλε σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά τις κατηγορίες, καλώντας έναν έναν να σηκωθεί από τη θέση του και διέκοψε ενόψει των ελαφρυντικών, που θα αιτηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης (π.χ. μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά, ειλικρινή μεταμέλεια, μετεφηβική ηλικία). Θεωρείται δεδομένο ότι και οι δώδεκα θα ασκήσουν έφεση, για να κριθούν σε δεύτερο βαθμό.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, εξάλλου, επικράτησε ένταση στην αίθουσα με μερίδα παρευρισκόμενων να φωνάζουν «δολοφόνοι» και «ισόβια»! Εντός της δικαστικής αίθουσας, δε, η οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτη, σηκώθηκε πλακάτ, που έγραφε «δικαιοσύνη στον Άλκη». Κάποιοι, μάλιστα, άρχισαν να βρίζουν τους κατηγορούμενους, αλλά και τους συγγενείς τους και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας.
Σημειώνεται πως από την πρώτη συνεδρίαση, στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 47 συνεδριάσεις, εξετάστηκαν περισσότεροι από 75 μάρτυρες (κατηγορίας και υπεράσπισης), αναγνώστηκαν περί τα 300 έγγραφα και απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι που έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις για την εμπλοκή τους στο έγκλημα.
Ακολούθησε η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Κυριακής Κλιάμπα, που ζήτησε την ένοχη για όλους τους κατηγορούμενους -ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχή τους- και έκανε λόγο για «επίθεση οργανωμένη και σχεδιασμένη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο με κοινό ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος όλων των θυμάτων».
«Λυπάμαι πραγματικά, έχουμε 12 νέα παιδιά που ήταν στο χέρι τους να ακολουθήσουν έναν καλύτερο δρόμο στη ζωή τους και όχι το σκοτάδι. Σε έναν “ανορθόδοξο πόλεμο” η νίκη σημαίνει καταδίκη» ήταν τα τελευταία λόγια της εισαγγελέως, ολοκληρώνοντας την τριήμερη αγόρευσή της. Επί της εισαγγελικής πρότασης τοποθετήθηκαν στη συνέχεια, διαδοχικά, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, με τους τελευταίους να επιχειρούν να αντικρούσουν το βαρύτατο κατηγορητήριο, το οποίο αντιμετωπίζουν οι εντολείς τους.
Η κυρία Κλιάμπα, στην πρότασή της για την ενοχή των κατηγορουμένων, είχε τονίσει ότι οι «12» έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αποφάσισαν ακριβώς πώς θα κινηθούν τη μοιραία νύχτα και κατέβηκαν οπλισμένοι σαν «αστακοί» από τον σύνδεσμο, «σαν να πήγαιναν σε εμπολεμη ζώνη να πολεμήσουν για την πατρίδα και την οικογένειά τους».
Όπως είχε πει, ο πρώτος κατηγορούμενος ως αρχηγός, τους υπέδειξε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη δολοφονική επίθεση και εκείνοι σαν καλοί και πιστοί στρατιώτες το ακολούθησαν, γνωρίζοντας πολύ καλά πως πήγαιναν για να σκοτώσουν. «Είχαν ένα οπλοστάσιο για να επιτεθούν όλοι μαζί και να αφαιρέσουν τις ζωές των εχθρών τους», τόνισε. «Ο πρώτος κατηγορούμενος γνώριζε απόλυτα τι έκανε, είχε σκεφτεί κάθε λεπτομέρεια και λειτούργησε σαν εκτελεστής. Όλοι τους ήταν αποφασισμένοι και αμετανόητοι, τους είχε κυριεύσει η εκδίκηση», είχε επισημάνει.
Σχετικά με τη στιγμή της δολοφονικής επίθεσης, η εισαγγελέας είχε αναφέρει ότι έγινε σε δύο «ημίχρονα», με τους «στρατιώτες» να ακολουθούν τις εντολές του αρχηγού, δηλαδή του πρώτου κατηγορουμένου. «Στο πρώτο ημίχρονο υπήρχε ο αιφνιδιασμός, η περικύκλωση και η επίθεση, ενώ μετά από νόημα του αρχηγού, ακολούθησε το δεύτερο ημίχρονο με τη σύμπραξη, με σκοπό να αποτελειώσουν τον αποδυναναμομένο εχθρό», είχε πει.
Ειδικότερα, η κυρία Κλιάμπα είχε τονίσει ότι η επίθεση ξεκίνησε μόλις οι κατηγορούμενοι έλαβαν απάντηση από τα θύματα σχετικά με την ομάδα που υποστηρίζουν. «Τότε άναψε το πράσινο φως και ξεκίνησε η επίθεση. Επικρατεί ένα χάος, επιτέθηκαν βουβά, ψυχρά και ανελέητα με σαφή ανθρωποκτόνο δόλο. Σε πρώτο χρόνο ο καθένας έπρεπε να αναλάβει από έναν. Το σύνθημα του αρχηγού, μόλις δει του χάος, θα δώσει σύνθημα και στους άλλους τέσσερις. Η πρώτη ομάδα πρέπει να καταφέρει να τους υποτάξει ώστε να έρθουν οι άλλοι τέσσερις και να αποτελειωσουν τα θύματά τους».
Η κυρία Κλιάμπα είχε υπογραμμίσει, ακόμη, πως οι κατηγορούμενοι σημάδευαν με τα όπλα τους, όπως το δρεπάνι και τα μαχαίρι, σε συγκεκριμένα σημεία όπως η μηριαία αρτηρία, θέλοντας να σκοτώσουν τα θύματά τους και όχι να τους προκαλέσουν σωματικές βλάβες.
Ο κατηγορούμενος με το δρεπάνι και τα «ανελέητα χτυπήματα»
«Το δρεπάνι ξεκοιλιάζει, ήθελε να πλήξη συγκεκριμένο σημείο, σημαδεύοντας χαμηλά, ήξερε πως αν τον πετύχει μπορεί να τον τελειώσει και να έχουμε την πρώτη επιτυχία. Νιώθει ανίκητος και άτρωτος, με το εντυπωσιακό του όπλο και τη συνδρομή των φίλων του», είχε πει για τον κατηγορούμενο με το δρεπάνι.
«Οι κατηγορούμενοι εναλλάσσονται στο δευτερόλεπτο, χτυπούσαν με μανία μια τον έναν μια τον άλλον. Σημάδευαν τον Άλκη στο ίδιο ευαίσθητο σημείο και έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπαθείς τελικά τα τα κατάφεραν, τον χτυπούν με μαχαίρι στην μηριαία αρτηρία και συνεχίζουν να τον χτυπούν με αρρωστημένο μίσος», είχε αναφέρει, περιγράφοντας τα βάναυσα χτυπήματα που δέχθηκε ο 19χρονος Άλκης από τους κατηγορούμενους που χρησιμοποίησαν δρεπάνι, μαχαίρια, ξύλα και άλλα αντικείμενα, για να τον σκοτώσουν.
«Ό Άλκης ανέβηκε ψηλότερα στα σκαλοπάτια, στα μάτια των κατηγορουμένων φάνταζε γίγαντας επικίνδυνος, αλλά δυστυχώς για αυτόν δεν ήξερε τι σημαίνει βία και ήταν ένας αθώος γίγαντας. Δέχθηκε ανελέητα χτυπήματα, ταυτόχρονα και διαδοχικά, οι κατηγορούμενοι εναλλάσσονταν για να τον υποτάξουν», είχε πει η εισαγγελέας.
Για τον φίλο του 19χρονου φοιτητή, θύμα της βάναυσης επίθεσης, η εισαγγελέας είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι «γλίτωσε από του χάρου τα δόντια», καθώς δέχθηκε σφοδρά χτυπήματα από διάφορες μεριές, την ώρα που έψαχνε τον κολλητό του που σκότωναν οι κατηγορούμενοι.