ΣΚΕΨΕΙΣ

Είναι σημαντικό που το σκορ πήγε τόσο ψηλά

Άλλο ένα σπουδαίο βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια, άλλη μία σημαντική νίκη, άλλο ένα αξιοσημείωτο γλέντι χαράς. Με πολλές δυσκολίες βέβαια, ειδικά στο πρώτο μισό του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά με μία ΑΕΚ που αποκτάει πια εμπειρίες από διάφορες live καταστάσεις που συναντάει μπροστά της. Και φυσικά ο εμπλουτισμός των φετινών ποδοσφαιρικών αναζητήσεων συνεχίζεται για όλους μας. Ας δούμε, πάλι, ορισμένα τέτοια στοιχεία:

* Τα αρχικά κόρνερ που προέκυψαν από το (εκ νέου) δυναμικό μπάσιμο της Ένωσης στον αγώνα με τον Άρη μπορεί να μην απέφεραν κάτι το άμεσα χειροπιαστό, δημιουργούν όμως πλεονέκτημα που δεν φαίνεται. Κάνουν τον αντίπαλο από την αρχή να επικεντρώνεται στα νώτα του και να αφήνει στην άκρη πιθανές σκέψεις για σταδιακή ή άμεση αύξηση της δικής του απειλητικότητας.

*Όταν μια ομάδα έχει κατοχυρώσει ένα στυλ και μία αξιοσημείωτη ένταση στο παιχνίδι της, σε κάθε καινούριο ματς κοιτάς να δεις αν απλά ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Στη Νεάπολη άργησε πολύ να το εμφανίσει, με τον Άρη όχι.

*To θέμα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, αν θέλεις να έχεις τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα δεν είναι μονάχα να είσαι γρήγορος. Αλλά, και να μπορείς να συνδυάζεις την ταχύτητα στη σκέψη και στη δράση με την ευστοχία των κινήσεων. Η ΑΕΚ έλκει, γιατί το κάνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Όταν λέμε πως «δεν παίζει τώρα καλά» εννοούμε είτε πως δεν τρέχει, είτε πως όταν τρέχει δεν της βγαίνουν οι ενέργειες (ανεξαρτήτως σε ποιο σημείο του γηπέδου αυτές λαμβάνουν χώρα).

*Το βασικό στοιχείο-όπλο στο πρεσάρισμα της ΑΕΚ είναι πως ο παίκτης της που είναι πιο κοντά στον αντίπαλο που κατέχει τη μπάλα σπεύδει αμέσως προς το μέρος του. Οι ελληνικές ομάδες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν, παρότι ξέρουν εδώ και καιρό τι κάνει η ΑΕΚ. Αν κάποια από αυτές μπορέσει στο άμεσο μέλλον να ανταπεξέλθει, τότε το μυστικό για την ΑEK θα είναι η βελτίωση στην κινητικότητα στο χώρο των παικτών της που δεν είναι κοντά στον εκάστοτε κάτοχο της μπάλας.

*Ακόμα και σε ένα ματς που για τριάντα συναπτά λεπτά μονάχα εσύ σκέφτεσαι τη δημιουργία ευκαιριών, δεν μπορείς να χαλαρώνεις ούτε για μία στιγμή γιατί σε ανύποπτο χρόνο κάτι θα γίνει από το πουθενά…

*Για να έχεις καλή ομάδα αρκεί να κάνεις συνέχεια καλά αυτά που μπορείς. Για να κάνεις, όμως, πρωταθλητισμό πρέπει να ανταποκρίνεσαι και στις λεπτομέρειες.

*Η ΑΕΚ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου πήγε στα αποδυτήρια με πλεονέκτημα παρότι χαλάρωσε στο τέλος, γιατί απλά μπήκε σωστά στο γήπεδο.

*Ένας διαιτητής μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη ακόμα και αν δεν αποφεύγει τα μικρολάθη. Αυτό γίνεται όταν έχει από το πρώτο σφύριγμα μέχρι το τελευταίο την ίδια λογική.

*Από τη στιγμή που η ΑΕΚ είναι βασική διεκδικήτρια του τίτλου και αυτό το πιστοποιεί όχι μόνο η εικόνα της, αλλά και η βαθμολογία, πλέον κάθε ματς θα είναι για γερά νεύρα. Και θα απαιτηθούν από όλους, από τον (έμπειρο) Δημήτρη Μελισσανίδη μέχρι τους οπαδούς, σύνεση και οξυδέρκεια.

*Φάσεις όπως η καθοριστική επέμβαση του Αθανασιάδη μετά από κεφαλιά παίκτη του Άρη (όταν ακόμα το σκορ ήταν στο εύθραυστο 1-0) αποτελούν αφενός τονωτική ένεση για τον ίδιο τον Έλληνα γκολκίπερ, αλλά αφετέρου κι ένα πολύ απαιτητικό τεστ για κάθε ομάδα όπως η ΑΕΚ. Γιατί αν φοβηθείς και πάψεις να κάνεις το παιχνίδι σου, «παίζεις στα ζάρια» τη νίκη. Η ομάδα του Αλμέιδα, όμως, προσάρμοσε άμεσα την τακτική της, πείσμωσε και έφτασε σε νίκη με εμφατικό σκορ, γιατί έδωσε στον εαυτό της την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα ποικίλα προτερήματα των παικτών της.

*Αν πάρει το πρωτάθλημα η ΑΕΚ δεν θα το πάρει μόνο για τη δουλειά του προπονητή ή για τις έξυπνες και αποδοτικές όπως αποδεικνύεται εμπνεύσεις του στα δύσκολα σημεία των ματς (όπως με Ιωνικό και Άρη). Αλλά, και γιατί χάρη στη διοίκησή της και τις αθόρυβες καλοκαιρινές κινήσεις μπορεί ο προπονητής σε κρίσιμα σημεία των αναμετρήσεων να βάζει μέσα Γκατσίνοβιτς και Ελίασον…

*Είναι σημαντικό που το σκορ πήγε τόσο ψηλά. Γιατί ενόψει play off πρέπει ο Πάρντιου όταν προετοιμάζει την ομάδα του για τα επόμενα ματς με την ΑΕΚ να τη φοβάται τόσο ώστε να είναι αγχωμένος ο ίδιος και να μπερδευτεί, αλλά και να παραδοθεί πιο εύκολα ο Άρης στις πρώτες απτές δυσκολίες που θα του βάλει η Ένωση…