AEK BCΜΠΑΣΚΕΤ

Οι αριθμοί του Περιστέρι – ΑΕΚ

Παραμονή Χριστουγέννων αύριο και η 11η αγωνιστική της Stoiximan Basket League θα ολοκληρωθεί με δύο μεγάλα παιχνίδια, το πρώτο από τα οποία θα γίνει στο Περιστέρι. Το Περιστέρι bwin θα υποδεχτεί την ΑΕΚ Betsson (24/12, 17:15, ΕΡΤ3).

Το Περιστέρι bwin (7ο, 5-5) προέρχεται από την ήττα στο παιχνίδι με τον Άρη Midea που έγινε στο Nick Galis Hall και έτσι το πρόσημο των αποτελεσμάτων του στον πρώτο γύρο θα κριθεί από το αυριανό ντέρμπι. Από την περίοδο 2018-19 όταν και επέστρεψε στη Stoiximan Basket League, δεν υπήρξε σεζόν κατά την οποία το Περιστέρι bwin να είχε αρνητικό πρόσημο στον πρώτο γύρο. Είχε θετικό στις τέσσερις από τις πέντε και ήταν στο 50% (6-6) στη σεζόν 2021-22.

Η ΑΕΚ Betsson (6η, 5-5) προέρχεται από την εντός έδρας νίκη επί του Αμαρουσίου που ήρθε χάρη στο καλάθι του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας στην εκπνοή. Όπως και για το Περιστέρι bwin, έτσι και για την «Ένωση» αυτό το παιχνίδι θα κρίνει το πρόσημο στον συντελεστή αποτελεσμάτων της στον πρώτο γύρο. Από την περίοδο 2014-15 όταν επέστρεψε στην κατηγορία, σε σύνολο εννιά σεζόν, η ΑΕΚ Betsson είχε θετικό πρόσημο στις επτά αφού εξαίρεση αποτέλεσαν μόνο οι σεζόν 2014-15 (6-7) και 2021-22 (5-7).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Περιστέρι bwin και ΑΕΚ Betsson θα συμπληρώσουν αύριο 70 αγώνες Πρωταθλήματος, από την περίοδο 1983-84 όταν και διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά οι δρόμοι τους στο πλαίσιο της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Η «Ένωση» έχει το προβάδισμα, τόσο συνολικά, όσο και ειδικότερα στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος αλλά οι «κυανοκίτρινοι» δεν είναι μακριά της.

Στην περσινή σεζόν, οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες αλλά με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Η ΑΕΚ Betsson έκανε το 2/2 στην κανονική περίοδο αλλά το Περιστέρι bwin απάντησε με το 2/2 των προημιτελικών των πλέι οφ, που το οδήγησαν στην τελική τετράδα. Είναι πάντως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η «Ένωση» έφυγε με τη νίκη από την έδρα του αντιπάλου της, στις πέντε από τις οχτώ επισκέψεις της σε αυτήν, από το 2018-19 όταν και επέστρεψαν οι «κυανοκίτρινοι» στη Stoiximan Basket League.

Συνοπτικά οι αριθμοί των αγώνων των δύο ομάδων…

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN

MILESTONE

* Με δύο προσπάθειες για δύο πόντους, ο Νέιτ Ρένφρο θα φτάσει τις 200. Σε 47 αγώνες στη Stoiximan Basket League ο Αμερικανός έχει 141/198, εκτελώντας με το πολύ υψηλό 71,21%.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ένα ακόμη μεγάλο επίτευγμα στη σπουδαία καριέρα του, έχει μπροστά του ο Βασίλης Ξανθόπουλος. Αγωνιζόμενος απέναντι στην πρώην ομάδα του, θα μπει στην πεντάδα της λίστας των παικτών με τα περισσότερα παιχνίδια στη Stoiximan Basket League. Πραγματοποιώντας την 490ή εμφάνιση του σε αυτήν θα ξεπεράσει τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και θα «πιάσει» στην 5η θέση τον Γιώργο Καλαϊτζή.

* Ο Ζερμέιν Λοβ θα κάνει ντεμπούτο με το Περιστέρι bwin και στο Πρωτάθλημα, το οποίο βέβαια γνωρίζει πολύ καλά. Παίζοντας με τον Χολαργό, τον Κολοσσό H Hotels και τον ΠΑΟΚ mateco μέτρησε 79 αγώνες και 1.005 πόντους (12,72 μέσος όρος).

* Ο Τζόε Ράγκλαντ είναι, με διαφορά, ο κορυφαίος πασέρ της φετινής Stoiximan Basket League. Ο γκαρντ του Περιστερίου bwin έχει 87 ασίστ, 27 περισσότερες από τον 2ο της λίστας Λόντον Περάντες που έχει ένα παιχνίδι λιγότερο.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Οι «κυανοκίτρινοι» έχουν τον τρίτο μεγαλύτερο μέσο όρο αμυντικών (24), τον δεύτερο μεγαλύτερο επιθετικών (11,2) και τον δεύτερο συνολικών ριμπάουντ (35,2).

– Το Περιστέρι bwin είχε τον μικρότερο μέσο όρο εκτελεσμένων βολών στις 10 αγωνιστικές (17,7) και τον τρίτο μικρότερο εύστοχων βολών (12,7).

ΑΕΚ BETSSON

MILESTONE

* Ο Όμηρος Νετζήπογλου απέχει έξι πόντους από τους 400 στη Stoiximan Basket League. Σε 65 αγώνες ο διεθνής γκαρντ έχει 394 (6,06 μέσος όρος).

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας σουτάρει με 54,28% στα τρίποντα και είναι στην 4η θέση της σχετικής λίστας της Stoiximan Basket League. Στην πρώτη 10άδα της λίστας είναι και ο Όμηρος Νετζήπογλου με 45,83%.

* Δύο κλεψίματα χρειάζεται ο Δημήτρης Φλιώνης για να γίνει ο 28ος στην ιστορία της ΑΕΚ Betsson στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα, που θα φτάσει τα 50.

* Μετά από ένα σερί τριών αγώνων στους οποίους δεν ξεπέρασε τους έξι πόντους έχοντας συνολικά 6/15 δίποντα και 0/6 τρίποντα, ο Τζόρνταν ΜακΡέι είχε στα δύο τελευταία με τον Προμηθέα και το Μαρούσι, συνολικά 38 πόντους με 8/14 δίποντα και 4/11 τρίποντα.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Η ΑΕΚ Betsson έχει τον 2ο καλύτερο συντελεστή ασίστ/λαθών (1,83).

– Τα 6,1 κλεψίματα που κάνει σε κάθε αγώνα της, την κατατάσσει στη 10η θέση της σχετικής κατηγορίας.