ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ελλάδα υποδέχεται τον Ερντογάν

«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας τίθενται αύριο σε ισχύ για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την άφιξή του με τρία αεροσκάφη για τον ίδιο και την συνοδεία του, στις 11:30 θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις, ενώ δεν θα γίνουν ερωτήσεις.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με τους συμμετέχοντες υπουργούς με την μορφή γεύματος εργασίας. Αναμένεται να υπογραφούν μια σειρά από συμφωνίες στα θέματα της λεγόμενης «θετικής ατζέντας».

Η επίσκεψη Ερντογάν και η συνάντηση με Μητσοτάκη

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 12:15 θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Όπως και στις δύο προηγούμενες διευρυμένες συνομιλίες, στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα. Tον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών (ΛΑΕΔ) ενώ συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι υπουργοί Πολιτισμού πιθανόν να συναντηθούν στην Πινακοθήκη.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ υπάρχουν περίπου 10 συμφωνίες και άλλες τόσες διακηρύξεις, οι οποίες αναμένεται να υπογραφούν κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου. Αυτές αφορούν τους τομείς της οικονομίας, της υγείας, των εμπορικών σχέσεων, την παιδεία, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, την έρευνα και τεχνολογία, αλλά και τον αγροτικό τομέα.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας την Πέμπτη

Περίπου 3.000 αστυνομικοί προβλέπεται να βρίσκονται επί ποδός στη διάρκεια της παρουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Από νωρίς το πρωί θα γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και διακοπές ανάλογα με την κίνηση της αυτοκινητοπομπής του.

Σε όλα τα νευραλγικά σημεία από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έως το κέντρο της Αθήνας θα βρίσκονται διασκορπισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ πέρα από την συνοδεία των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής που θα έχει η αυτοκινητοπομπή του και όλες του οι μετακινήσεις.

Σε εγρήγορση βρίσκονται και σε πληροφοριακό επίπεδο Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ, ενώ οι δρόμοι της Αθήνας θα γεμίσουν αστυνομικούς και τροχονόμους για την ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Παράλληλα, έχουν ληφθεί ήδη μέτρα για την προστασία στατικών στόχων τουρκικών συμφερόντων, όπως η Πρεσβεία και άλλα σημεία ειδικού ενδιαφέροντος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι «απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα έως και την 18:00 ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στη Χώρα μας του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. RECEP TAYYIP ERDOGAN, απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00’ ώρα έως και την 18:00’ ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 για λόγους δημόσιας ασφάλειας, στις ακόλουθες περιοχές:

Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/Λεωφόρους: Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλίου – δεξιά Βουλιαγμένης – αριστερά Βούρβαχη – συνέχεια Χατζηχρήστου – συνέχεια Ροβέρτου Γκάλη – συνέχεια ΑποστόλουΠαύλου – αριστερά Ηρακλειδών – συνέχεια Περσεφόνης – δεξιά Πειραιώς – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – αριστερά πλ. Ομονοίας – αριστερά Πανεπιστημίου – αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – δεξιά Αλεξάνδρας.
Στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της την οδό Κοκκινοπούλου, σε όλο το μήκος της Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός έως Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και
στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».