AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έντσο Φραντσέσκολι: Η Νέα Φιλαδέλφεια θύμιζε και θα θυμίζει… Λατινική Αμερική!

Ο «Πρίγκιπας», ο θρύλος της Ουρουγουάης, το ίνδαλμα του Ζινεντίν Ζιντάν! Ο Έντσο Φραντσέσκολι στο BN Sports για το σπουδαίο ραντεβού της ΑΕΚ με τη Μαρσέιγ, τη Νέα Φιλαδέλφεια που γνώρισε το ’89, αλλά θυμάται έως σήμερα, και τον καλό του φίλο, Ματίας Αλμέιδα!

Αναλυτικά όσα είπε:

Τι Λατινική Αμερική, τι Νέα Φιλαδέλφεια, τι Μασσαλία!

Παίκτες, λεπτομέρειες από το ματς και την Ελλάδα γενικότερα, ο Έντσο Φραντσέσκολι δεν έχει συγκρατήσει. Υπάρχει, όμως, κάτι, που είναι σαν το έχει ξανά μπροστά του. Κι ας συμπληρώθηκαν 34 χρόνια, από εκείνο το ματς.

«Η ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε στο γήπεδο από τους οπαδούς, θύμιζε Νότια Αμερική. Πραγματικά, τόσο στο πρώτο ματς στη Μασσαλία, όσο και στο δεύτερο, στην Ελλάδα, οι φανατικοί οπαδοί δημιούργησαν κάτι που είχα συνηθίσει να βλέπω, μόνο στα γήπεδα της ηπείρου, απ’ όπου προέρχομαι.

Ειλικρινά, θυμάμαι λίγα πράγματα από το ματς. Κι ο λόγος δεν είναι άλλος, από την προσοχή που μου είχαν τραβήξει σε τεράστιο βαθμό, οι οπαδοί της ΑΕΚ και η ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Έμοιαζε με αγώνα για το Copa Libertadores ή το Sudamericana!

Κάτι ανάλογο περιμένω και τώρα. Σίγουρα θα παρακολουθήσω το ματς από την τηλεόραση, εφόσον δεν έχω κάποια υποχρέωση, για τη Ρίβερ Πλέιτ».

«Ο καλός μου φίλος, Ματίας Αλμέιδα!»

Είναι γνωστό τοις πάσι, πως ο «αρχιτέκτονας» της περσινής και φετινής ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα, αποτελεί «τοτέμ» για το ποδόσφαιρο της Νότιας Αμερικής, πόσω μάλλον, της Ρίβερ Πλέιτ.

Mε τον Έντσο Φραντσέσκολι, συνυπήρξαν στους «εκατομμυριούχους», στα τελειώματα της καριέρας του Ουρουγουανού θρύλου, και στο ξεκίνημα αυτής του «Πελάδο». Ούτε το σύντομο χρονικό διάστημα, ούτε το χάσμα ηλικίας, όμως, τους εμπόδισε να αναπτύξουν μία πολύ στενή σχέση, που κρατάει έως σήμερα.

«Ο Ματίας είναι φίλος μου πάνω απ’ όλα. Υπήρξαμε συμπαίκτες και μοιραστήκαμε πολύ όμορφες κι έντονες στιγμές. Τρέφω μεγάλη στοργή γι’ αυτόν.

Ότι είναι σπουδαίος προπονητής, εκτός από άνθρωπος, το έχει αποδείξει πολλές φορές και σε διαφορετικές χώρες.

Ήμουν και είμαι βέβαιος, πως θα συνεχίσει να αφήνει το στίγμα του ως προπονητής».

Μία «άλλη» Παρί, η Μαρσέιγ και ο Ζιντάν

Υπάρχουν πολλές ιστορίες που συνοδεύουν τον Έντσο Φραντσέσκολι. Για τους νεότερους, πάντως, που δεν τον έζησαν και δεν μπορούν να αντιληφθούν πλήρως τον μύθο γύρω από το όνομά του, ας σκεφτούν το εξής απλό: γίνεται ένας συνηθισμένος άνθρωπος, να αποτέλεσε το ίνδαλμα του Ζινεντίν Ζιντάν; Δεν γίνεται!

Η επιρροή του Φραντσέσκολι πάνω σε έναν από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ήταν τέτοια, που ο «Ζιζού» πήρε την απόφαση να χαρίσει στον πρώτο του γιο, το μικρό όνομα του παιδικού ινδάλματος! Κι έτσι, λοιπόν, εγένετο ο Έντσο Ζιντάν!

«Είναι τεράστια παράσημο, να με έχει παρατηρήσει ο Ζιζού, και να με έχει ως παράδειγμα, ένας ποδοσφαιριστής, που υπήρξε σπουδαίος σε όλα του.

Πραγματικά, είναι δύσκολο να εξηγήσω πώς νιώθω. Αναμφίβολα, όμως, είναι μία μίξη ευγνωμοσύνης και υπερηφάνειας, που αποφάσισε να δώσει το όνομα “Έντσο” στον γιο του, εξαιτίας μου!

Είναι ένα δείγμα, για να καταλάβω πόση επιρροή είχα στον κόσμο, όσο έμεινα στη Γαλλία.

Απόλαυσα το διάστημα που έμεινα εκεί και κυρίως, την τελευταία μου χρονιά στη Ρασίνγκ ντε Παρί, και τον έναν χρόνο στη Μαρσέιγ. Είχα εξαιρετικούς συμπαίκτες δίπλα μου και αυτές οι δύο ομάδες, με βοήθησαν πολύ στην εξέλιξη της καριέρας μου».

Ρίβερ Πλέιτ, για το τώρα, το πριν, το μετά και το πάντα…

Στις 12 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, ο Έντσο Φραντσέσκολι θα κλείσει τα 62 του χρόνια.

Συνολικά επτά από αυτά -ως ποδοσφαιριστής- κι άλλα εννέα -ως αθλητικός διευθυντής- τα έχει περάσει στο Μονουμεντάλ. Δίπλα στην αγαπημένη του, Ρίβερ Πλέιτ.

Και όπως φαίνεται από τα λόγια του, η απόλαυση του να της προσφέρει τις υπηρεσίες του, παραμένει ίδια…

«Από το 2014, είμαι αθλητικός διευθυντής της Ρίβερ Πλέιτ και είναι τιμή για εμένα. Δουλεύω σε έναν τεράστιο σύλλογο, τόσο σημαντικό στην καριέρα μου. Νιώθω άνετα σε αυτόν τον ρόλο και χαίρομαι, που συνεχίζω να προσφέρω».