AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Η ΑΕΚ θα προσπαθήσει να χαλάσει το πάρτι της Μπράιτον»

Αφιέρωμα στην ΑΕΚ και την ιστορία της φιλοξενεί το επίσημο site της Μπράιτον, με αφορμή τον αγώνα της Πέμπτης.

«Η ΑΕΚ έχει χαράξει μία μοναδική θέση στην ποδοσφαιρική Ιστορία», γράφουν οι Άγγλοι για την Ένωση και, μεταξύ άλλων προσθέτουν: «Ιδρύθηκε το 1924 από Έλληνες πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη στον απόηχο του ελληνοτουρκικού πολέμου (1919-1922) και η ΑΕΚ έχει κερδίσει τη θέση της στους «τρεις μεγάλους της Ελλάδας» δίπλα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ηταν η μόνη ελληνική ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (τώρα Europa League) και κράτησε τους γκαλάκτικος της Ρεάλ Μαδρίτης (Ρονάλντο, Ζιντάν κι άλλυς) σε ματς θρίλερ με έξι και τέσσερα γκολ αντίστοιχα στο Champions League το 2002. Υποβιβάστηκε το 2013 και δέκα χρόνια αργότερα, έκανε το πρώτο της νταμπλ μετά το 1978. Η ΑΕΚ έχει επιστρέψει στην κορυφή της κατηγορίας με τρόπο εντυπωσιακό. Τώρα η ΑΕΚ θα επιδιώξει να γράψει μεγαλύτερη ιστορία στο φετινό Europa League».

Στο κείμενο οι Άγγλοι βρήκαν ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα στην ΑΕΚ και την ομάδα τους: το γήπεδο!

«Παρά τις αντίθετες ιστορίες τους υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ των δυο ομάδων. Και οι δυο σύλλογοι είχαν γκρεμίσει τα γήπεδά τους. Το Albion’s Goldstone Ground είχε πωληθεί σε κατασκευαστές ακινήτων, προς φρίκη των οπαδών, ενώ το γήπεδο της ΑΕΚ (το Νίκος Γκούμας) κατεδαφίστηκε το 2003 αφήνοντας την ομάδα άστεγη. Οι «γλάροι» χρησιμοποίησαν το Withdean ως προσωρινό τους σπίτι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και της δεκαετίας του 2000, προτού τελικά μετακομίσουν στο Amex το 2011. Η ΑΕΚ έπαιξε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας από το 2004 έως το 2022 πριν εγκατασταθεί στην «Αγιά Σοφιά».

Αυτή είναι μία νέα εποχή για την ΑΕΚ, η οποία είχε προπονητή τον γνωστό για την Μπράιτον Γκας Πογιέτ (2015/16) και ανήκει στον μεγιστάνα των αγορών και του πετρελαίου, Δημήτρη Μελισσανίδη.

Το νταμπλ που κατέκτησε το 2023 με προπονητή τον πρώην διεθνή Αργεντινό Ματίας Αλμέιδα, μπορεί να σηματοδότησε μία νέα αυγή στην ιστορία του συλλόγου. Παρά τον αποκλεισμό στον τελευταίο γύρο του Champions League από την νταμπλούχο Βελγίου Αντβέρπ νωρίτερα το καλοκαίρι, υπάρχει ανανεωμένη ελπίδα μεταξύ των φιλάθλων ότι μπορούν να πετύχουν στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Η ΑΕΚ, η οποία παίζει με υψηλή πίεση, ενεργητικότητα και επιθετική προσέγγιση τα παιχνίδια της, θα προσπαθήσει να χαλάσει το ευρωπαϊκό πάρτι της Μπράιτον, κάτω από τα φώτα στο Amex το βράδυ της Πέμπτης και να δημιουργήσει μεγαλύτερη δική της ιστορία», καταλήγει το κείμενο – αφιέρωμα στην ΑΕΚ.