ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Έχουμε μαζευτεί 14 άτομα σε οικοδομή, μια θάλασσα περνάει τις περιουσίες μας»

«Έχουμε μαζευτεί 14 άτομα από τη γειτονιά σε μια οικοδομή», δηλώνει κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας για τις προσπάθειες που κάνουν όλοι όσοι μένουν στην περιοχή ώστε να μην πνιγούν από τα ορμητικά νερά της νεροποντής που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel τις τελευταίες ώρες.

Η κακοκαιρία Daniel έχει σαρώσει όλη τη χώρα και η Καρδίτσα, όπως και οι γύρω περιοχές της, επλήγησαν σφοδρά από τους τεράστιους όγκους νερού που έπεσαν και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ο κ. Τάσος αποκαλύπτει την αγωνία των κατοίκων του Παλαμά Καρδίτσας, καθώς γύρω στις 03:40 τα ξημερώματα της Πέμπτης (7.9.2023) τα νερά ξεκίνησαν να μπαίνουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να εγκλωβιστούν ταράτσες, αυτοκίνητα και λεωφορεία.

Το νερό έφτασε 1 μέτρο και όλοι όσοι μένουν στη γειτονιά του κ. Τάσου, 14 άτομα όπως λέει ο ίδιος στο MEGA, μαζεύτηκαν σε μια οικοδομή. «Από τις 4 παρά 20 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία.

Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσανε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», είπε ο κ. Τάσος.

«Η γυναίκα με τον άνδρα βρίσκονται σε μία ευθεία στα 250 μέτρα και δεν έχω ούτε μηχάνημα ούτε με τα πόδια μπορώ να προσεγγίσω. Υπάρχουν οι τοπικές Αρχές εδώ αλλά για να πάρουμε τους ανθρώπους πρέπει να πάμε με βάρκα. Έχει αέρα και έχει ασθενή βροχή αυτή τη στιγμή. Από την Δευτέρα το πρωί ξεκίνησε και μετά επιδεινώθηκε. Δεν έχουμε ρεύμα έχει κοπεί από τις 12 η ώρα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία απέραντη θάλασσα να περνάει στις περιουσίες μας. Αυτή τη στιγμή γκρεμίζονται πλινθόκτιστες κατασκευές», συνέχισε ο κάτοικος του Παλαμά.

Ο κ. Τάσος τόνισε επανειλημμένα ότι είναι άμεση η ανάγκη να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στα σπίτια τους και δεν μπορούν να μετακινηθούν. «Το θέμα είναι να έρθει η ΕΜΑΚ να προσεγγίσουμε, να βγάλουμε τον άνθρωπο. Είμαστε όπως μπαίνουμε από την Ιτέα στον Παλαμά Καρδίτσας στα πρώτα σπίτια. Θέλουμε βάρκα να πάρουμε τον άνθρωπο από εκεί. Το θέμα είναι οι ανθρώπινες ζωές. Έχουμε 1,5 μέτρο νερό δεν μπορεί να έρθει κάποιος», τόνισε κλείνοντας.

«Θέλουμε να ζήσουμε»

Συγκλονιστικές είναι οι εκκλήσεις άλλων κατοίκων του Παλαμά Καρδίτσας στην τηλεόραση του MEGA, όπου προσπαθούν με κάθε τρόπο να καλέσουν τον κόσμο και τις Αρχές να τους σώσει.

«Θέλουμε ΕΜΑΚ, δεν θα σωθούμε εμείς από εδώ. Είμαστε εγκλωβισμένοι στο σπίτι, έξω έχει 1,5 μέτρο νερό. Θέλουμε βάρκα δεν βγαίνουμε από εδώ, θα πνιγούμε. Είναι μονοκατοικία το σπίτι με 3 σκαλοπάτια, αλλά έχει μπει μέσα νερό μέχρι το γόνατο. Ξημερώσαμε από τις 4.15 χωρίς να έχουμε ειδοποιηθεί από πουθενά και από τίποτα,. Δεν βρέχει αλλά έχει σπάσει ένα ποτάμι στην είσοδο του χωριού προς Ιτέα και από εκεί έρχεται όλο αυτό το νερό», δήλωσε μια γυναίκα από την περιοχή.

«Εδώ που είμαι εγώ έχει πάρα πολλά σπίτια, εδώ και μία ώρα ανεβάζω στο Facebook έκκληση για βοήθεια. Είμαστε στον Παλαμά κοντά στις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου. Είμαστε 3 άτομα. Θέλουμε να ζήσουμε. Δεν έχουμε ρεύμα από το ξημέρωμα, δεν θα έχω μπαταρία στο κινητό σε λίγο», τόνισε η ίδια.

Δραματικές ώρες και στα Τρίκαλα – Εκκλήσεις για άντληση υδάτων

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν κάτοικοι στα Τρίκαλα, με την κ. Ευγενία να δηλώνει στο MEGA πως «είμαστε δεύτερη νύχτα άυπνοι, το νερό έχει φτάσει στα κουφώματα στο υπόγειο που έχουμε. Ανεβαίνει σιγά σιγά στον όροφο. Ο δρόμος είναι απροσπέλαστος, δεν περνάει κανένα όχημα.

Η Πολιτική Προστασία μας έφερε κάποια τσουβάλια με άμμο αλλά δεν μπορούν να συγκρατήσουμε τα νερά που έρχονται. Έχουν ξεχειλίσει τα ποτάμια. Εμείς είμαστε σε έναν δρόμο που και να σταματήσει η βροχή δεν θα μπορεί να πάει κάπου το νερό. Είμαστε υγιείς μέχρι στιγμής».