AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ΑΕΚ ισχυρή στα πλέι οφ σε Champions League και Europa League

Ο Ανδρέας Δημάτος έκανε μια ανάλυση για το τι ακολουθεί για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό στα προκριματικά και πως μπορούν να βρεθούν είτε σε όμιλο του Champions League, είτε σε Europa ή Conference.

Διαβάστε τα όσα έγραψε στα social media:

«Ως προς την ΑΕΚ τώρα…

-Για τις έξι πρωταθλήτριες ομάδες, που θα αποκλειστούν αντίστοιχα από τον τρίτο προκριματικό του Champions Path, στον οποίο μετέχει και η ΑΕΚ με αντίπαλο σχεδόν σίγουρα πλέον την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, δεν υπάρχει απευθείας θέση στους ομίλους του Europa League.

-Υπάρχει μία ακόμα δοκιμασία στα πλέι οφ του Europa, όπου μετέχουν είκοσι ομάδες. Ομάδες που είτε εξ αρχής είχαν θέση στα προκριματικά της διοργάνωσης, όπως ο Ολυμπιακός ή επτά ομάδες με απευθείας θέση στα πλέι οφ του Europa από το πρωτάθλημά τους, είτε αποκλεισμένες ομάδες από τα προκριματικά του Champions League.

-Οι δέκα ομάδες, που θα προκριθούν από τα πλέι οφ του Europa League συνεχίζουν στους ομίλους της διοργάνωσης και οι δέκα ομάδες, που θα αποκλειστούν από τα πλέι οφ του Εuropa League, συνεχίζουν απευθείας στους ομίλους του Conference League.

-Για να γίνει κατανοητό… H AEK στην κλήρωση των πλέι οφ στις 7 Αυγούστου στη Νιόν (μια μέρα πριν από το πρώτο ματς με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ) θα μάθει τον αντίπαλό της και στα πλέι οφ του Champions League, αν αποκλείσει την πρωταθλήτρια Κροατίας, αλλά και τον αντίπαλό της στα πλέι οφ του Europa League, αν δεν τα καταφέρει κόντρα στους Κροάτες.

-Και στις δύο περιπτώσεις θα παίξει με πρωταθλήτρια ομάδα που συμμετείχε αυτό το καλοκαίρι στα προκριματικά του Champions League!

-H διαφορά είναι ότι στη μεν πρώτη κλήρωση θα βρει απέναντί της μια εκ των οχτώ πρωταθλητριών ομάδων, που θα έχουν φτάσει μέχρι τα πλέι οφ του Champions League (η ΑΕΚ μάλιστα θα είναι μία εκ των τεσσάρων ισχυρών της κλήρωσης, λόγω του συντελεστή της Ντιναμό Ζάγκρεμπ), στη δε δεύτερη περίπτωση στα πλέι οφ του Europa League και πάλι θα βρει απέναντί της πρωταθλήτρια ομάδα, από αυτές όμως που θα έχουν αποκλειστεί είτε από τον δεύτερο είτε από τον τρίτο προκριματικό του Champions League».

Για τον Παναθηναϊκό ανέφερε:

«Οι τέσσερις ομάδες που θα αποκλειστούν από τον τρίτο προκριματικό του Champions League στο λεγόμενο League Path (oι μη πρωταθλητές, όπως ο Παναθηναϊκός) δεν συνεχίζουν στα πλέι οφ του Europa League, αλλά προκρίνονται απευθείας στους ομίλους του Europa League.

-Επειδή το League Path στο οποίο μετέχει ο Παναθηναϊκός έχει μόνο δύο εισιτήρια για τους ομίλους του Champions League, το σύστημα διεξαγωγής δίνει το αβαντάζ της απευθείας συμμετοχής στους ομίλους του Europa League και στις τέσσερις ομάδες, που θα αποκλειστούν από τον τρίτο προκριματικό και φυσικά στη συνέχεια και στις δύο που θα αποκλειστούν από τα πλέι οφ.

-Με απλά λόγια ο Παναθηναϊκός αποκλείοντας την Ντνίπρο, θα έχει την ίδια κατάληξη (δηλαδή τους ομίλους Europa) είτε αν αποκλειστεί από τη Μαρσέιγ, είτε αν αποκλείσει τη Μαρσέιγ και αποκλειστεί στα πλέι οφ.

-Βεβαίως αν αποκλείσει τη Μαρσέιγ και συμμετάσχει στα πλέι οφ του Champions League, εκτός από το δικαίωμα στο όνειρο να κάνει ακόμα μια υπέρβαση και να βρεθεί στους ομίλους του Champions League, αν δεν τα καταφέρει θα συνεχίσει στους ομίλους του Europa League με έξτρα πέντε εκατ. ευρώ στο ταμείο του, που εισπράττουν οι ομάδες που αποκλείονται στα πλέι οφ της διοργάνωσης».