AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ΑΕΚ έκανε πλάκα στα… 163 εκατ. ευρώ της Σαχτάρ, έχοντας δύο “μαύρα διαμάντια” να… πετάνε φωτιές!

Τι ΑΕΚ ήταν αυτή; Μια ΑΕΚ που γουστάρεις να την βλέπεις και σε κάνει να ανυπομονείς να την δεις μέσα στην “Αγιά Σοφιά”. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έκανε πλάκα στα… 163 εκατ. ευρώ της Σταχτάρ (περσινή πρωταθλήτρια Ουκρανίας) επικρατώντας με 5-0, έχοντας σε τρελή μέρα τους Λιβάι Γκαρσία (πέτυχε τρία γκολ) και Ζίνι (σημείωσε δύο). Όλη ομάδα λειτούργησε εξαιρετικά με τον κόουτς του Δικεφάλου να βλέπει αυτά που θα ήθελε στον αγωνιστικό χώρο.

Με ενδεκάδα… προκριματικών αγωνίστηκε η ΑΕΚ στο τρίτο φιλικό επί ολλανδικού εδάφους. Ο Ματίας Αλμέιδα επέλεξε τους Αθανασιάδη, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Ελίασον, Άμραμπατ, Γιόνσον, Τσούμπερ και Γκαρσία. Μόλις στο 5ο λεπτό οι κιτρινόμαυροι έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Ο Τσούμπερ απελευθερώθηκε, έπιασε το σουτ, με τον Τβαρντόβσκι να μπλοκάρει. Το γκολ για την ΑΕΚ δεν άργησε να έρθει. Στο 12′ κλέψιμο ψηλά, με τον Άμραμπατ να σπάει στον προωθημένο Βίντα, ο οποίος γύρισε από αριστερά, με τον Λιβάι να πλασάρει στην κίνηση για το 0-1. Έξι λεπτά μετά η Ένωση έμεινε με 10 παίκτες. Ο Άμραμπατ δέχτηκε διπλή κίτρινη κάρτα. Την πρώτη για φάουλ και τη δεύτερη για διαμαρτυρία. Οι παίκτες του Αλμέιδα συνέχισαν να πιέζουν. Στο 24′ ο Χατζισαφί πάτησε περιοχή, έπιασε το διαγώνιο σουτ, με τον πορτιέρο να διώχνει αλλά τον Ελίασον να μην μπορεί να πάρει το «ριμπάουντ». Στο 28′ οι Ουκρανοί έμειναν κι εκείνοι με 10 παίκτες. Ο Ουντότ έπεσε επικίνδυνα πάνω στον Γκαρσία από πίσω με τα δύο πόδια (είχε κερδίσει και την πρώτη κάρτα ο 25χρονος επιθετικός), με τον διαιτητή να του δείχνει τη δεύτερη κίτρινη. Στο 30′ ο Τβαρντόβσκι έκανε σπουδαία επέμβαση στο δυνατό σουτ του Τσούμπερ! Εννέα λεπτά αργότερα το σουτ του Ρότα βρήκε τα σώματα, αλλά στο 40′ ήρθε ένα πανέμορφο γκολ από τον… καυτό Λιβάι Γκαρσία. Ο φορ της ΑΕΚ βγήκε στην αντεπίθεση ολομόναχος, πάτησε περιοχή, ελίχθηκε ανάμεσα σε δύο αντιπάλους του -χρησιμοποιώντας όπως έπρεπε και τη σωματική του διάπλαση- κάρφωσε την μπάλα στην απέναντι γωνία με δυνατό σουτ για το 0-2. Η τελευταία φάση του πρώτου μέρους ήρθε για την ΑΕΚ με τον Τσούμπερ να πατά περιοχή, να αλλάζει γρήγορα την μπάλα από το ένα πόδι στο άλλο, αλλά εκείνη να περνά πάνω από τα δοκάρια.

Ορεξάτοι μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο οι νταμπλούχοι Ελλάδος. Στο 49′ ο Γιόνσον έκλεψε, κουβάλε την μπάλα μέχρι την αντίπαλη περιοχή, για να πιάσει το σουτ και να κερδίσει το κόρνερ. Στο επόμενο λεπτό ο Τσούμπερ έκανε διαγώνιο σουτ από τα αριστερά με την μπάλα να φεύγει άουτ. Το τρίτο γκολ για την ΑΕΚ όμως δεν άργησε να έρθει. Στο 65′ Γιόνσον και Γκαρσία πίεσαν τους αντίπαλους αμυντικούς, με τον δεύτερο να τσιμπά ιδανικά την μπάλα πάνω από τον πορτιέρο για το 0-3. Πριν το γκολ είχε προηγηθεί ωραίο «1-2» μεταξύ Ρότα και Ελίασον, με τον Λιβάι να τελειώνει άτσαλα τη φάση. Στο 75′ ο Ματίας Αλμέιδα πέρασε 9 ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο αλλάζοντας όλη την ομάδα του. Συγκεκριμένα μπήκαν οι Σιντιμπέ, Μήτογλου, Γεμπόα, Μοχαμάντι, Λαμαράνα, Γαλανόπουλος, Μαχαίρας, Ζίνι και Φαν Βέερτ. Παρόλο τις αλλαγές η ΑΕΚ δεν σταμάτησε να σκοράρει. Στο 82′ σέντρα του Μαχαίρα από δεξιά, σκαστή κεφαλιά του Ζίνι και γκολ, το δεύτερο για τον Ανγκολέζο στην περίοδο της προετοιμασίας. Η Ένωση πέτυχε και πέμπτο τέρμα. Στο 86′. ο Σιντιμπέ έκανε ωραίο γέμισμα, ο Φαν Βέερτ σέρβιρε με το κεφάλι στο Ζίνι με τον νεαρό στράικερ να σουτάρει εν κινήσει για το 0-5.

Η ενδεκάδα της ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης – Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί – Ελίασον, Σιμάνσκι, Άμραμπατ, Γιόνσον – Τσούμπερ, Γκαρσία. Από το 75′ αγωνίστηκαν οι Σιντιμπέ, Μήτογλου, Γεμπόα, Μοχαμάντι, Λαμαράνα, Γαλανόπουλος, Μαχαίρας, Ζίνι και Φαν Βέερτ.