AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αναβολή στο Ατρόμητος – ΑΕΚ! Όλο το χρονικό…

Ελλάδα 2023… Το παιχνίδι μεταξύ Ατρομήτου και ΑΕΚ αναβλήθηκε για το πρόβλημα που υπήρχε με το ύψος του οριζοντίου δοκαριού στις δύο εστίες (έγινε αντιληπτό ότι το ύψος του δοκαριού στη μία εστία ήταν 5-7 εκατοστά κάτω απ’ ό,τι έπρεπε).

Η κατάληξη ήταν μετά από αρκετές εργασίες και διεργασίες σε αμφότερα τέρματα να γίνει νέος έλεγχος αλλά να αποφασιστεί ότι ότι το πρόβλημα δεν είχε αποκατασταθεί, με την Ένωση να προχωρά σε ένσταση προκειμένου να πάρει τη νίκη άνευ αγώνα.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ…

17:15 Περίπου 15 λεπτά πριν από τη σέντρα, διαπιστώθηκε πως η μία εστία είχε ύψος δύο εκατοστά μικρότερο από εκείνο που προβλέπει ο κανονισμός.

Ο Παναγιώτης Κονέ και άλλα άτομα από την αποστολή της ΑΕΚ ήταν μαζί με τους διαιτητές στις μετρήσεις και ανθρώπους του Ατρόμητου, και επιβεβαιώθηκαν για τις λάθος διαστάσεις. Ξεκίνησαν, δε, άμεσα οι ενέργειες, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα, το οποίο, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό όσο φαινόταν αρχικά. Και το απίστευτο είναι ότι λίγη ώρα αργότερα διαπιστώθηκε πως το ίδιο θέμα υπάρχει και με τη δεύτερη εστία!

17:25 Οι «κιτρινόμαυροι» κάνουν λόγο για μεγαλύτερη διαφορά από την προβλεπόμενη, που έφτανε τα 5-7 εκατοστά, με τον διαιτητή Μανούχο να διαπιστώνει κι αυτός το πρόβλημα.

Ατρόμητος-ΑΕΚ: Πώς φτάσαμε στην αναβολή, τι γίνεται τώρα

17:30 Την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η σέντρα, άνθρωποι του γηπέδου προσπαθούν να διορθώσουν την κατάσταση στη μία εστία χρησιμοποιώντας φτυάρια – επιχειρώντας δηλαδή να… χαμηλώσουν το έδαφος στη γραμμή του τέρματος! Ακολουθεί βάψιμο της γραμμής.

17:50 Οι άνθρωποι του Ατρομήτου αναφέρουν ότι το πρόβλημα έχει διορθωθεί και πως ο διαιτητής θα ελέγξει ξανά την κατάσταση – δέκα λεπτά πριν εκπνεύσει η διορία.

Ατρόμητος-ΑΕΚ: Πώς φτάσαμε στην αναβολή, τι γίνεται τώρα

17:57 Ο διαιτητής μαζί με τους αρχηγούς, Γιαννιώτη και Αραούχο ελέγχει τις δύο εστίες και ακολούθως επιστρέφει στα αποδυτήρια.

18:11 Οι Περιστεριώτες αναφέρουν πως στη δεύτερη μέτρηση των δοκαριών, οι διαιτητές διαπίστωσαν πως έξι από τα επτά σημεία ήταν εντός των προβλεπόμενων ορίων, με την ΑΕΚ να καταθέτει ένσταση για το ένα που δεν ήταν.

18:15 Οι άνθρωποι του Ατρομήτου ενημερώνουν πως το ματς δεν θα γίνει, με την ΑΕΚ να καταθέτει ένσταση για να πάρει τη νίκη άνευ αγώνα και τους γηπεδούχους να απαντούν με αντένσταση.

Ατρόμητος-ΑΕΚ: Πώς φτάσαμε στην αναβολή, τι γίνεται τώρα

18:30 Η ΑΕΚ επιβεβαιώνει πως «καταθέσαμε ένσταση μέχρι την προβλεπόμενη ώρα έναρξης του αγώνα (σσ. στις 17:30), έγινε μέσω του αρχηγού μας, Σέρχιο Αραούχο. Σημειώσαμε πως ήταν αντικανονικές οι διαστάσεις και στις δύο εστίες από 4 μέχρι και 7 εκατοστά. Κατόπιν της ένστασης, οι διαιτητές μέτρησαν τα δοκάρια και διαπίστωσαν πως έστεκε το επιχείρημά μας.

Δόθηκε το εύλογο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο κανονισμός των 30 λεπτών, βγήκαν ξανά οι διαιτητές, μέτρησαν και έχουν διαπιστώσει και πάλι ότι υπάρχει αντικανονικότητα στις διαστάσεις και στις δύο εστίες. Η απόκλιση ήταν 4 εκατοστά τουλάχιστον στις τελευταίες μετρήσεις, δεν ισχύουν αυτά περί 2 πόντων».

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ…

Έχοντας επιβεβαιώσει ότι και οι δύο ομάδες θα κινηθούν νομικά, με μια ματιά στον κανονισμό εντοπίζουμε τα εξής στο άρθρο 9:

Η ματαίωση της διεξαγωγής ενός αγώνα, λόγω αντικανονικότητας του γηπέδου, συνεπάγεται σε βάρος της υπεύθυνης ομάδας που είναι γηπεδούχος, εκτός από τις άλλες συνέπειες και την υποχρέωση καταβολής των εξόδων του αγώνα (έξοδα μετακίνησης της αντίπαλης ομάδας, διαιτησίας, παρατηρητή αγώνα κ.λπ.) όπως αυτά προσδιορίζονται από τη διοργανώτρια.

1. α) Ο αγωνιστικός χώρος πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές που καθορίζονται στους Κανόνες του Παιχνιδιού.

2. α) Αγωνιστικός χώρος που δεν πληροί τις προδιαγραφές της παρ. 1, μπορεί να χαρακτηριστεί αντικανονικός μόνον πριν την έναρξη του αγώνα.

3. Για τη δυνατότητα της διεξαγωγής ή όχι ενός αγώνα, λόγω αντικανονικότητας του γηπέδου, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο διαιτητής, ο οποίος στο Φύλλο Αγώνα (Φ.Α.) έχει υποχρέωση να αναγράφει κάθε σχετική παρατήρησή του.

Η φιλοξενούμενη ομάδα έχει το δικαίωμα να διατυπώνει αντιρρήσεις ή σχετική ένσταση κατ’ άρθρο 23 παρ. 1α του ΚΑΠ, με κατάθεση εγγράφου στον διαιτητή, υπογεγραμμένο από τον αρχηγό-ποδοσφαιριστή της ομάδας, το οποίο επισυνάπτεται στο Φ.Α. πριν από την έναρξη του αγώνα. Επίσης η γηπεδούχος έχει δικαίωμα να διατυπώνει αντιρρήσεις, αν ο διαιτητής θεωρήσει το γήπεδο αντικανονικό, με κατάθεση εγγράφου στον διαιτητή, υπογεγραμμένο από τον αρχηγό – ποδοσφαιριστή της ομάδας, το οποίο επισυνάπτεται στο Φ.Α. Ο διαιτητής κατά το κλείσιμο του Φ.Α. οφείλει να απαντήσει επί των θεμάτων του εγγράφου ή της ένστασης. Στην περίπτωση υποβολής ενστάσεως η αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή αποφασίζει για την τύχη αυτής και του αγώνα κατ’ άρθρα 23 και 24 του ΚΑΠ.

4. Μετά την άφιξή του στο γήπεδο και τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, ο διαιτητής, επιθεωρεί τον αγωνιστικό χώρο. Σε περίπτωση που διαπιστώσει ελλείψεις που καθιστούν το γήπεδο αντικανονικό, καλεί αμέσως τον αρχηγό της γηπεδούχου ομάδας και ζητά τη λήψη κάθε ενδεικνυόμενου μέτρου για την αποκατάσταση της κανονικότητας του γηπέδου, εφ’ όσον κατά την κρίση του διαιτητή, το μέτρο δεν θα έχει επακόλουθο την καθυστέρηση έναρξης του αγώνα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο διαιτητής δύναται να καθυστερεί κατά την κρίση του την έναρξη του αγώνα το πολύ έως τριάντα (30) λεπτά εφόσον πιθανολογεί ότι εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος μπορεί να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Η γηπεδούχος ομάδα είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται και να εκτελεί κάθε σχετική υπόδειξη του διαιτητή.

5. Η ματαίωση της διεξαγωγής ενός αγώνα, λόγω αντικανονικότητας του γηπέδου, συνεπάγεται σε βάρος της υπεύθυνης ομάδας που είναι γηπεδούχος, εκτός από τις άλλες συνέπειες (δηλ. του άρθρου 21 παρ. 3 Iδ του ΚΑΠ) και την υποχρέωση καταβολής των εξόδων του αγώνα (έξοδα μετακίνησης της αντίπαλης ομάδας, διαιτησίας, παρατηρητή αγώνα κ.λπ.) όπως αυτά προσδιορίζονται από τη διοργανώτρια.

Στο άρθρο 23 του ΚΑΠ αναφέρεται ότι:

Ενστάσεις επιτρέπεται να υποβάλλονται μόνο από τις διαγωνιζόμενες ομάδες στους μεταξύ τους αγώνες, για τους παρακάτω αποκλειστικά λόγους:

α) Για αντικανονικότητα του γηπέδου (μη τήρηση των διατάξεων του άρθρου 9 του παρόντος Κανονισμού).